łyżki bułki tartej sól, pieprz Obieramy, myjemy i osuszamy ziemniaki. Nacinamy je po całej długości. Układamy nacięciem do góry na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem blaszce, polewamy połową masła i przyprawiamy solą i pieprzem. Łącznie pieczemy około 40 minut, po 20 minutach polewamy pozostałym masłem i posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą. Mmm Pycha! Zajrzyj i tutaj
Na moim talerzusztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 3 cebule 1 jajko 150 g żółtego sera pęczek natki pietruszki 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę(...)pietruszki, jajko oraz mąkę i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł
Smakowite Daniaokoło 1 cm), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżki masła, 2 ząbki czosnku, bazylia suszona lub świeża, 1/3 szklanki białego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan, ½ pęczka zielonej pietruszki. Sposób przygotowania: Krewetki mrożone rozmrozić, sprawdzić, czy są oczyszczone. Smaczniejsze będą krewetki świeże, których przyrządzanie należy rozpocząć od oczyszczenia. Należy odciąć główkę oraz pozbyć się(...)wlać białe wino i gotować, aż częściowo odparuje. Dodać pomidory, sól, pieprz, gotować około 5 minut, do zgęstnienia. Dodać makaron wymieszany z krewetkami, trochę bazylii, chwilę podgrzewać mieszając. Posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Można ozdobić zieloną natką pietruszki według uznania. Artykuł Makaron z krewetkami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebiałka oddzielone od żółtek) 3/4 łyżki kaszy manny 1/2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia a następnie odsączamy i mielimy 2x. Żółtka miksujemy z cukrem na na puszystą masę. Do maku dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, zmiksowane żółtka i mieszamy. Białka ubijamy
Domowy Smak JedzeniaKotlety de volaille z kurczaka - przepis. Składniki na kotlety de volaille: 4 piersi z kurczaków 60g zimnego masła w kostce 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka i bułka tarta do panierowania smalec lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz do smaku do zamarynowania mięsa z kurczaka: sól pieprz mielony 1-2 cebule Przepis na kotlety de volaille(...)zgrabny, podłużny, wrzecionowaty kształt każdego kotleta. Zapobiegnie to wypłynięciu masła bądź innego nadzienia podczas smażenia kotletów. Kotlety de volaille panierować w mące, następnie jajku rozbitym z mlekiem i bułce tartej Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut
Moja Książka Kucharskaszybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego) 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) 0,5 szklanki mąki(...)łyżka koncentratu pomidorowego opcjonalnie: 1 łyżka śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) *** *** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy przez około 3 minuty na niewielkiej ilości
Blog z Apetytempieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie(...)mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną
Raj dla Podniebieniaoleju 2 jajka pół szklanki tartej bułki pół łyżeczki granulowanego czosnku pieprz olej z oliwek do smażenia sałata rzymska pomidor malinowy ogórek gruntowy remulada duńska Przygotowanie Ser halloumi starłem na tarce o grubych oczkach. Do sera dodałem odsączone i drobno posiekane pomidory, dodałem roztrzepane jajka, doprawiłem czosnkiem i pieprzem. Na koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery
R'n'G Kitchenkurczaka 3 łyżki płatków owsianych pęczek koperku 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka (opcjonalnie) suszonych pomidorów. Czosnkiem Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania 1 mozzarella 3 ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam mięso ,przyprawy i płatki owsiane. Koper drobno siekam, dodaję do mięsa(...)Całość dokładnie wyrabiam. Międzyczasie ser kroję na pół plastry. Ogórki w kostkę. Z mięsa firmuje kotleciki. Na środek kładę ser i ogórki. Sklejamy. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzany olej kładę kotlety i smażę na rumiano
Gotowanie Patkitartej, 2 dojrzałe awokado, ząbek czosnku, sok z połowy limonki lub cytryny, kawałek papryczki chilli, kumin mielony, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa. Zrób tak: komosę wypłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 pod przykryciem, po około 15 minutach wyłącz ogień i zostaw, nie odkrywając, jeszcze na 10 minut. Połącz z posiekaną drobno cebulą, poszatkowanymi jajkami, bułką tartą, jajkiem, łyżką posiekanej natki i dopraw solą i pieprzem. Masę rozgnieć trochę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby zrobiła się bardziej jednolita. Formuj małe kotleciki, które usmaż z obu stron na złoty kolor. Guacamole to awokado rozgniecione z roztartym na pakę czosnkiem, drobniutko posiekaną chilli, oliwą, sokiem z limonki, doprawione kuminem, solą i pieprzem. Przed podaniem dobrze
Kulinarna Polskapeperoncino SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 80 ml oliwy z oliwek 1 posiekany drobno pęczek natki sól, świeżo zmielony pieprz do posypania tarty ser – wybieram parmigiano reggiano, grana padano lub pecorino PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Czosnek obieram i drobniutko siekam w kosteczkę. Papryczkę(...)przypalił, nie może ściemnieć. Wrzucam połowę posiekanej natki. W międzyczasie odcedzam na sicie makaron. Wrzucam do czosnku i papryczki na patelni, mieszam dobrze. Układam makaron na talerze, posypuję tartym serem i posypuje resztą świeżej natki. Podaję natychmiast. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimarynowanie mięsa Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka: 1 kg zgrabnego filetu z indyka 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry 2 jajka bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia marynata na kotlety z indyka: 1/2 filiżanki dobrej oliwy sok z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka oregano szczypta rozmarynu 2 łyżki przyprawy do gyrosa(...)indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Krok 4. Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor. Smażone filety z indyka podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz sezonową sałatką . Obficie posypujemy zieleniną. Smacznego :) Filet z indyka
Moja Książka Kucharskafileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków Sos: 600ml bulionu drobiowego 100g koncentrat pomidorowego 200g passaty pomidorowej 50g śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać
Szalona Kuchnia Ewelinysuper kotleciki. Składniki: 4-5 niedużych kaszanek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta sól, pieprz majeranek bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zdjąć osłonki z kaszanek, pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Można lekko rozdrobnić widelcem. Dodać jajka(...)drobno posiekaną i zrumienioną cebulkę i odciśniętą kajzerkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Masę wymieszać dokładnie dłonią. 2. Z masy formować kotlety, opanierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Smacznego!!! Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
Kuchnia domowa AniSkładniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Przyprawić sola(...)pieprzem. Wymieszać i zagnieść. Być może trzeba będzie dodać jeszcze trochę maki, to zależy od ziemniaków. Powstałą masę nabierać łyżką i formować małe kulki. Następnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu, tak jak frytki, po kilkanaście sztuk na jedną partię. Powinny swobodnie pływać. Kiedy będą rumiane, można wyciągać. Najlepiej na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu
Agusiowe smakołyki