ząbki czosnku 2 pomidory suszone w zalewie ziołowej (pokrojone w drobną kostkę) tymianek świeży -pół łyżeczki rozmaryn- pół łyżeczki sól pieprz-do smaku 2 łyżki masła ser parmezan tarty -3 łyżki 1 cebula szarotka garść podprażonych orzech nerkowca prażone pestki dyni posiekana natka pietruszki 2 łyżki Wykonanie: Wstawiamy wodę na makaron. Dynię obieramy, oczyszczamy z nasion i kroimy(...)minut, doprawiamy solą, rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy do dyni. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni i orzechy.To wyborne danie z dynią podajemy na ogrzanych talerzach, posypane tartym parmezanem, orzechami, pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światłyżka z małym czubkiem bułki tartej 3 łyżki startego sera żółtego sól, pieprz, ewentualnie szczypta kurkumy olej do smażenia 1. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki ( ja jedną marchew starłam na tych średnich, tak aby troszkę zagęścić bardziej masę). 2. Do startej marchwi wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą, starty ser żółty oraz
Gotowanie...to proste !oregano garść bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Do sosu: 50ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka kaparów 2 garście zielonych oliwek puszka krojonych pomidorów (400g) Jak przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami? Przygotowanie pulpetów: W dużej misce wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną natką pietruszki, suszonym oregano, bułką tartą, jajkiem, solą
Codzienne Gotowanieduża cebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 500 g mrożonych całych borowików Leśne Skarby oliwa z oliwek Wykonanie: Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Suszone grzyby zalewamy(...)minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około 30 minut
Kulinarne przygody Gatityrydze panierowane składniki (3 porcje): 1-2 sztuki średniej wielkości ok. 20 cm średnicy ( kania vel sowa na głowę), 2-3 jajka, 50 ml mleka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, Przygotowanie kotletów „schabowych” z kani: Do smażenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Kanie oczyszczamy, delikatnie płuczemy i osuszamy. Doprawiamy solą(...)roztrzepujemy za pomocą widelca. Kani przygotowujemy do smażenia identycznie jak kotleta schabowego . Kapelusze maczamy z obu stron najpierw w mące, potem w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Kanie smażymy na dużej patelni, aby się mogły dokładnie usmażyć. Wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Podajemy np. z pieczywem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajlepiej odmiany kwaskowej sok z połowy niedużej cytryny 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne ) 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie Dodatkowo: 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry(...)Podczas gdy spód się podpieka obrać jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. Na to wyłożyć jabłka ( układałam promieniście ). Posypać cukrem i cynamonem ( jeśli używacie ). Na wierzch wysypać równomiernie drugą połowę kruszonki. Ciasto piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 8-10 ziemniaków 2 podwójne filety z kurczaka Kilka plasterków wędliny i sera przyprawy oliwa z oliwek bułka tarta jajko mąka opcjonalnie koperek Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej szklanka mleka sól, pieprz,czosnek Filety oczyścić i podzielić na części, doprawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać(...)sola i skropić oliwą, można dodać koperek. Przygotowanie sosu: Roztopić masło, dodać mąke – wymieszać. Następnie wlać mleko i przyprawić chwile mieszając. Filety obtoczyć w mące jajku i bułce tartej. Wyłożyć na ziemniaki i naciąć mały pasek, następnie dać na to pocięty plasterek wędliny i sera. Zalać przygotowanym sosem beszamelowym Zapiekać ok godzinę w piekarniku Przepis zaczerpnięty ze strony
Moje Wyrobysmażenia kotletów jajko, mąka, bułka tarta do panierowania Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy solą i pieprzem następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy najlepiej na smalcu po ok. 4 minuty z każdej strony. Kremowe mini pieczarki Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju następnie
Andzia Pichciłyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz olej Farsz: 500g mięsa mielonego drobiowego 200g dyni (waga po obraniu) 60g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula olej sól pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę(...)posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać dynię, suszoną żurawinę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinycytryny mąka bułka tarta jajko WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, całą nacieramy przyprawą do ryb Na Szlaku Smaku. 2. Panierujemy w mące, rozbitym jajku, bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obydwu stron
Dziś Ja gotujepropozycja na różnego rodzaju przyjęcia. 6 szt dużych podudzi (pałek) z kurczaka 8 dużych pieczarek 1 mała cebula sól pieprz odrobina czosnku w proszku Czubata łyżka bułki tartej 1 małe jajko przyprawa do kurczaka lub ulubione przyprawy A by przygotować takie nadziewane pałeczki z kurczaka musimy pozbyć się kości.Wbrew pozorom to nie jest trudna czynność(...)kości, aż do punktu przełamania. Kostki odkładamy można wykorzystać do wywarów czy rosołu Farsz Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy dodajemy bułkę tartą i całość łączymy z jajkiem. Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli, ale można wcześniej podsmażyć. Gotowym farszem ( będzie nieco luźny) za pomocą łyżki nadziewamy podudzia. Staramy się umieścić
Andzia Pichciłyżki musztardy -żółty tarty ser Przygotowanie Ciasto francuskie posmarować musztardą i pociąc w paski o szerokości ok. 1,5cm. Każdą kiełbaskę owinąć dokładnie paskami ciasta. Całość posypać tartym żółtym serem. Zapiec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Zielona Kuchniatarce 20 dag borówek umytych 2 1/2 szklanki bułki tartej 2 1/2 szklanki mąki 2 1/2 cukru kryształu ale może być ciut mniej niż 1/2 szklanki żeby nie było za słodkie 1 1/2 margaryny może się wydawać dużo ale nie zawsze całość się zużywa . przygotowanie Mąkę ,bułkę tartą ,cukier kryształ wymieszać w jednej misce i podzielić
Moje Wyrobyoraz chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: · ½ kg schabu · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Pieprz · Sól(...)pieczarek Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
Kulinarna Chwilajajko oraz odciśniętą bułkę tartą. Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wyrabiamy. W przypadku gdyby masa była zbyt luźna dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3-4 łyżki). Partiami podsmażamy klopsiki, ze wszystkich stron do zarumienienia. Usmażone mięso przekładamy do rondelka
Smaki Na Talerzu