tarta - 42848 przepisów (strona:877/2857)

Marmurkowy sernik owocowy na lato 164

ciecierzycowej albo bułki tartej (w wersji glutenowej) Przygotowanie sernika rozpocząć od przecierów owocowych. Większość typowo polskich letnich owoców zawiera sporo pestek, więc owoce muszą być przetarte przez gęste sito. Wcześniej można je zblendować, żeby przecieranie sobie ułatwić. Do każdego przecieru dodać po płaskiej łyżce cukru. Wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką kasztanową lub bułką tartą. Nastawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki pieczone w pysznym cieście 157

porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 600 g ziemniaków kilka łodyg szczypiorku, pietruszki lub koperku 50 g bułki tartej 50 g płatków owsianych błyskawicznych (lub pokruszonych płatków kukurydzianych) 3 łyżki (15 g) płatków drożdżowych (możesz je kupić w sklepie ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-200g-vivio ) 1 łyżka mieszanki przypraw(...)wody przygotowanie Ziemniaki obierz lub umyj. Zalej wodą i od momentu zagotowania gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź, lekko ostudź i pokrój w ćwiartki. Posiekany szczypiorek, bułkę tartą, płatki owsiane, płatki drożdżowe, przyprawę, sól, olej, passatę lub ketchup oraz wodę wymieszaj tak, aby powstało gładkie ciasto. Każdą ćwiartkę ziemniaka zamocz w cieście i wyłóż na posmarowaną tłuszczem (minimalną

Via Gusto
Najlepszy przepis na pizzę – top 3 123

blachy oliwa kilka listków bazylii do dekoracji Przepis na pizzę z kalafiora z sosem koperkowym Kalafior zetrzeć na tarce. W dużej misce zmiksować fasolę, jajka i przyprawy. Dodać tarty kalafior i miksować jeszcze chwilę, ale masa nie musi bardzo gładka. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni. W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem, bazylią i czosnkiem. Upieczony blat do pizzy posmarować mascarpone, posypać tartym żółtym serem i potrzymać jeszcze kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się stopi. Podawać udekorowaną bazylią.   PIZZA Z BOCZKIEM   Pizza z kalafiora jest nadspodziewanie dobra, ale jeśli

Ugotowane pozamiatane
Omlet z boczkiem i szpinakiem 140

ser – uwielbiam taką wersję. Tym razem jednak pewna „nowość” w postaci dodatku kwaśnej śmietany. 4 duże jajka 4 łyżki mleka około 2-3 łyżki tartego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 70-100 g boczku w plasterkach garść szpinaku świeżego sól, pieprz   Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko. Mieszamy rózgą

Smaki Na Talerzu
Kwiaty kabaczka z niespodzianką 141

razem? Zapraszam niżej 😊 Składniki : kabaczkowe, dyniowe lub cukiniowe kwiaty męskie i żeńskie (te ostatnie z niezbyt dużymi owocami) oscypek lub serecek maliny olej do smażenia jajko bułka tarta Z kwiaty usunąć pręciki i słupki ze środków kwiatów. Dodatkowo z kwiatów męskich usunąć zielone działki kielicha. Serecek podzielić(...)części. Do kwiatów włożyć po ćwiartce serecka i 2 maliny. Płatki kwiatów rozwinąć i osłonić nimi farsz. Kwiaty (i ewentualnie owoce) obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Wyjąć na ręcznik papierowe dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sałatką lub surówką o niezbyt intensywnym smaku. Świetna jest do tego

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 175

zimnego masła 4 żółtka ( białka zostawić do bezy ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego Dodatkowo: około 1,5 kg sliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie:  Zimne masło pokroić w kostkę, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać składniki nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę lub jogurt  i szybko zagnieść ciasto(...)lodówki, drugą schować do zamrażarki. Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą. Piec w 180 stopniach prze 10 - 15 minut. W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka jaj ze szklanką cukru. Pianę upijać, aż stanie się gęsta i szklista

kolorowotorcikowo
Sernik morelowy "Jak pszczoły do miodu" 191

kostki gorzkiej czekolady ćwierć łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy 24 ładnych płatki migdałów + 6 drobnych kawałków łyżeczka masła łyżka mąki kasztanowej (lub bułki tartej) Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką kasztanową (może być też bułka tarta). Białka oddzielić od żółtek. Zacząć miksować żółtka i stopniowo dodawać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président. Do masy serowo-jajecznej dodać mąkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 114

łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wina i szybko rozprowadź płyn w karmelu tak żeby cukier w nim się rozpuścił. Dodaj 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju sezamowego, tarty ząbek czosnku oraz łyżkę imbiru, podgrzewaj sos, stale mieszając, żeby nie zaczął przywierać do dna. Włóż do sosu kawałki kurczaka i dokładnie obtocz nim mięso. Podgrzewaj stale mieszając

Niedzielny kucharz
Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych) 150

mielonego -1 jajko -2-3 łyżki bułki tartej -1 łyża oleju -ostra papryka -sól, pieprz -grzanki Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem

Zielona Kuchnia
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 818

tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do mięsno-cebulowej masy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy około 8-9 paluszków, które następnie otaczamy w płatkach. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia (paluszki smażyłam przez około 8 minut, wkładałam do gorącego oleju, od razu zmniejszałam nieco temperaturę i ponownie zwiększałam ją pod koniec smażenia. Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec

Smaki Na Talerzu
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 120

ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo i 2 surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej  sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli ktoś(...)przesmażyć na złoto, dodać do ziemniaków. Następnie wrzucić pozostałe składniki, czyli surowe jajka, chrzan, szczypiorek, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.    Sos: cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodać obrany i przeciśnięty

Simply Food
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 160

lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki masło(...)folię i włożyłam na około 1 godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Spód tortownicy (średnicy 28 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Rodzynki i żurawinę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na chwilę, żeby zmiękły. Orzechy pokroiłam na drobne kawałeczki. Biszkopty zmieliłam w blenderze. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych

Kuchnia u Krysi
Kotlety z kalafiora 127

Składniki: Kalafior ok. 1 kg Czosnek ząbek Mąka ziemniaczana kopiasta łyżka ( można zastąpić bułką tartą) Jajka 2 Koperek łyżka Natka pietruszki łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafior podzielić na większe różyczki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzić dokładnie z wody. Kalafior przełożyć do miski i rozgnieść dokładnie do tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować. Dodać jajka. mąkę(...)oraz pieprzem. Wymieszać. (Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie da się uformować kotlecika podsypać odrobinę mąki.) Z gotowej masy uformować średniej wielkości kotleciki a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania