szklanki wody 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru olej do smażenia 1 jajko mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki(...)powinien być gęsty i ostry w smaku. 3. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 4. Usmażone filety układać w szklanej misce warstwami na przemian z sosem selerowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichcisałat, a przepis na nią znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 brokuł (około 250 g) 150 g żółtego sera 2 jajka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (około 5-7 minut). Następnie odsączyć, podusić widelcem(...)tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Z tak przygotowanej masy formować małe krokiety lub kotlety, następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipush({}); Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 szklanka mleka do namoczenia bułki sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania 3 łyżki oleju Sos: 300 g pieczarek 1 średnia cebula 300 ml śmietanki 30% sól, pieprz 1 ząbek czosnku kilka gałązek zielonego kopru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)odciśniętą z mleka bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę. 3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej. 4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim klopsiki z obu stron na złoty kolor. 5. Klopsiki zdjąć z patelni i na tej samej patelni zeszklić obraną
Danka Pichcijajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem(...)każdą część rozklepać dłonią na placek. Na każdym z nich ułożyć plasterek boczku i pozostałe składniki. Następnie dłońmi zmoczonymi wodą uformować roladki. 5. Gotowe zrazy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciziemniaków ugotowanych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz garść posiekanej natki pietruszki bułka tarta do panierowania olej do smażenia 100 g żółtego sera np. gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę(...)obie mąki, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem i całość wyrobić na jednolitą masę. 3. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować nieduże klopsiki. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciszklanki wody szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 300 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych(...)część farszu. Brzegi naleśnika założyć z dwóch stron do środka i zwinąć w rulon. Tak postępować z resztą naleśników. Następnie zapanierować je w rozbełtanym jajku, a później w bułce tartej i ponownie podsmażyć na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcischabu bez kości 200 g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki kilka plasterków sera 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i paprykę(...)plastry jak na tradycyjne schabowe. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajko wybić na talerz, rozbełtać widelcem. Kotlety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak schabowe z jednej strony się zrumienią, przewrócić na drugą stronę. Na tej usmażonej położyć usmażone warzywa (paprykę, cebulę, pieczarki). Przykryć kawałkiem żółtego
Danka Pichcisosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 jajek 200 g pieczarek 50 g żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 nieduża cebula sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. 5 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną(...)Dodać przestudzone pieczarki. Wbić surowe jajko. Dodać mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z przygotowanej masy formować nieduże kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci