łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki * 2 łyżki masła * mąka Na sos z kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam
Pieprzyć z Fantazjącebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól
Pieprzyć z Fantazjąbędzie krem pomarańczowy, bo w końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 120 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy, tartą bułkę, obie mąki i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej składniki sypkie i delikatnie mieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch
Passions hobbies lifełyżeczka cukru ok. 60 g masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 70 g masła + do natłuszczenia formy 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył(...)okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm). Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką, a pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około 20-30 min. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLenywypieków. Składniki: Spód: 75 g masła 135 g bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka Philadelphia 4 jaja 150 g cukru 150 g masła Dekoracja: karmel przepis orzechy pekan Przygotowanie: Spód: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy
Smakowity Blog Kulinarnyspody wykładam mus żurawinowy, na nim masę makową. Na około wyciskam bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 140 stopni i piekę 30 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim tarty. Jak ostygną dekoruję gwiazdkami z ciasta
wesoła kuchniaświęta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej pół łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół szklanki cukru pół szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 250g śmietanki kremówki(...)studzimy. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przez gazę lub ręczniczek kuchenny *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę *** *** utartych żółtek dodajemy odciśnięty mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia *** *** Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników *** *** W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Białka dodajemy do masy makowej
Blog z Apetytemrównie pyszne. składniki: 1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna 1 bułka kajzerka 3 jajka sól,pieprz majeranek 1 duża cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa pomidorowa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 6 łyżek keczupu, u mnie z cukinii 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać także jajka oraz przyprawy do smaku. Masę dobrze wyrobić. Następnie z masy uformowac kulki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć w oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe klopsiki ułożyć w słoju przekładając je cebulą z zalewy. Zalać zalewą, słoik zakręcić. Jeśli
Monia miesza i gotujemajeranku 2 łyżki masła sól pieprz olej Farsz: 500g wątróbki drobiowej 200g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 cebula 120g masła 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin(...)drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 3. Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu 30 g masła 2 białka 2 łyżki bułki tartej 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 3 krople aromatu rumowego Do smarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać(...)garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość 4-5 mm (fot.1) , posmarować masą makową (fot.2) , zwinąć całość w roladę
Świat Ciastamąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz 1,5 łyżki bułki tartej olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Przygotować farsz: grzyby suszone zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na godzinę. Po tym czasie grzyby przełożyć do garnuszka, zalać wodą(...)pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed lepieniem uszek dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych
Kocham..lubię..gotuję..kapustą pekińską - składniki: (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka) 1 cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) sol , pieprz Dodatkowo: 200g kapusty pekińskiej(...)ebulę z czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną. Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.) W przepisie
Di gotujeSkładniki: Filet z kurczaka 3 sztuki u mnie 750 g Szpinak świeży 200 g Mozzarella kulka Suszone pomidory 6 sztuk Cebula mała Czosnek ząbek Mąka pszenna Bułka tarta jajka 2 Sól Pieprz Papryka czerwona w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Filet rozbić i przyprawić z dwóch stron solą pieprzem oraz papryką czerwoną. Na patelni podsmażyć cebulą oraz czosnek(...)przestudzić. Mozzarellę pokroić w plastry, pomidory suszone w paseczki. Na filet z kurczaka rozkładamy przygotowany szpinak, ser oraz pomidory. Całość zwijamy i obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez ;) Smacznego! Smakuje na ciepło i na zimno :) Zapraszam was również do odwiedzania mojego
Kulinarne przygodyczego otrzymujemy smakowity pasztecik do zjedzenia solo lub z barszczykiem, na ciepło lub na zimno – przepis tutaj KLIK . około 1 kg filetów z miruny 2 jajka bułka tarta 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej 2 duże cebule sól, pieprz cytryna Zalewa: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki keczupu 4 łyżki(...)Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je niewielką ilością soku z cytryny. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oraz ogórki kroimy na paseczki. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Doprowadzamy całość
Smaki Na Talerzułyżki maki ziemniaczanej · 4 łyżki mąki pszennej · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Cebula · 1 kg pieczarek · ½ szklanki śmietany(...)oczach. 4. Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej. 5. Wszystkie składniki razem wyrabiamy i robimy kotleciki. 6. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 7. W tym czasie, co smażą nam się kotlety, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni
Kulinarna Chwila