gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną? Składniki na strudel jabłkowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g twardych jabłek 50 g orzechów włoskich 70 g rodzynek 30 g bułki tartej 4 łyżki kisielu cytrynowego sok z jednej cytryny 50 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 20 g rozpuszczonego masła miód pitny do namoczenia rodzynek (opcjonalnie) szczypta soli(...)orzechy, rodzynki oraz szczyptę soli, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Jabłka po odsączeniu wymieszać z kisielem i bułką tartą. Ciasto po rozłożeniu wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować je częścią rozpuszczonego masła. Na 1/2 ciasta wyłożyć przygotowane jabłka, zostawiając wolne miejsce po bokach. Całość
niecodziennikparyuszka z grzybami Ciasto: 150 g mąki 1 / 4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżka oliwy Nadzienie: 50 g suszonych grzybów 1 mała cebula 1 / 2 łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wlać oliwę i zagniatać ciasto, dolewając wodę. Nadzienie: Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka(...)zupy grzybowej lub można go dodać do barszczu czerwonego. Grzyby zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na złoto. Wymieszać z grzybami, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie Ciasto cienko rozwałkować, pokrajać w kwadraty o bokach 2,5-3cm. Na każdy z nich nakładać po pół łyżeczki grzybowego
niecodziennikparypatelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5-7 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko(...)ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Kapustę, grzyby, cebulę z tłuszczem oraz bułkę tartą dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i jeśli potrzeba również solą. Ciasto: Ciasto nie może zbyt długo czekać, ponieważ zacznie wysychać, dlatego należy je zrobić na samym końcu, gdy nadzienie
niecodziennikparySkładniki 250 g białego sera 100 g kaszy kuskus 50 g bułki tartej 2 jajka 2 ząbki czosnku 60 g masła w temperaturze pokojowej sól, pieprz 1 / 2 pęczka szczypiorku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ser dokładnie pognieść widelcem, dodać do niego kuskus, bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz posiekany szczypiorek, posolić
niecodziennikparycukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą(...)dodać gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce tartej. Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej. Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia. Podawać na gorąco, z dodatkiem
niecodziennikparyłyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi 100 g suszonych śliwek 2 łyżki smalcu z pieczenia gęsi 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać masło oraz sól, wlać trochę(...)gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mięso pieczonej gęsi zmielić jeden raz w maszynce do mielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko, bułkę tartą, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za suche, można dodać jeszcze trochę smalcu lub odrobinę rosołu. Wykonanie Ciasto podzielić na trzy części, dwie ponownie przykryć ściereczkę
niecodziennikparypodrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym. Składniki na kaczkę nadziewaną podrobami 1 kaczka 200 g wątróbki drobiowej 200 g serc drobiowych 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 natka pietruszki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, usunąć szyję i nadmiar skóry, osuszyć(...)seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę oraz serca drobiowe umyć, usunąć błony oraz tłuszcz z góry serc. Pokroić w kostkę. Do podrobów dodać jajko, bułkę tartą, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz starte warzywa. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie Nadzieniem z podrobów wypełnić wnętrze kaczki, wykałaczkami zamknąć oba otwory. Przełożyć
niecodziennikparyświeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 20 g masła 1 łyżka sezamu Ryba: 2 filety z dorsza sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta do panierowania Dodatki do fishburgera: topiony ser w plastrach 1 sałata 1 pomidor 1 ogórek kiszony 15-20 czarnych oliwek majonez, musztarda, ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bułki pełnoziarniste(...)odsączyć, drobno posiekać. Wymieszać składniki. Liście sałaty umyć, osuszyć. Ryba: Filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Wykonanie Bułki pełnoziarniste przekroić wzdłuż na pół, podpiec w piekarniku (funkcja “grill”), posmarować majonezem z dodatkiem musztardy. Ułożyć
niecodziennikparyjedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się w sklepie, postanowiłam(...)masy wbić jajka, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach), dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki (10/30cm) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (dno i boki). Przełożyć do nich mięso na pasztet, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C . Piec z termoobiegiem 60-70 minut , po czym
niecodziennikparypierogi z mięsem dzika Farsz z mięsa dzika: 300 g mięsa dzika na gulasz 5 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 125 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki smalcu 1 liść laurowy 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oliwy(...)należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać szklankę mąki, dodać oliwę oraz sól, podlać ciepłą wodą. Zagnieść sprężyste ciasto, jeśli
niecodziennikparyklopsy na obiad w kokosowym sosie Klopsy z mięsa mielonego: 500 g mięsa mielonego 3 cm świeżego imbiru 2 jajka 1 / 4 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz do smaku Kokosowy sos: 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 limonki 1 łyżeczka trawy cytrynowej suszonej 1 / 2 łyżeczki(...)smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsy z mięsa mielonego: Imbir obrać, drobno posiekać. Kolendrę pognieść w moździerzu. Mięso mielone włożyć do miski, wsypać bułkę tartą, posiekany imbir, kolendrę, wbić dwa jajka. Wyrabiać, aż składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki, usmażyć
niecodziennikparyłyżeczki cynamonu Posypka: 40 g masła 50 g bułki tartej 1 / 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie ze śliwek: Śliwki umyć, naciąć w poprzek, wyjąć pestkę, przełożyć do miski. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać. Posypka: Na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu do jej zrumienienia się
niecodziennikparyząbek czosnku czubek noża chili czubek noża kurkumy czubek noża imbiru w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sos orientalny: 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)mięsem zmielić także cebulę i czosnek. Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą oraz Vegetą Natur. Dobrze wymieszać, następnie wbić jajko, wsypać bułkę tartą i ponownie wyrobić masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładać je na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 o C ( z termoobiegiem
niecodziennikparysuszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła. Do miski wsypać 1 / 3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W dłoni formować podłużne kotleciki, obtoczyć każdy w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z każdej strony na złoty kolor
niecodziennikparycebula 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu czubek noża chili sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne kotletów i nadzienia: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Pęczek natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Kotlety ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki(...)ułożyć na niej 1,5-2 łyżeczki nadzienia z mięsa z rosołu. Brzegi masy ziemniaczanej zawinąć do środka, tak aby przykryła ona nadzienie, uformować kotlet. Obtoczyć go w bułce tartej, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu podawać od razu po usmażeniu z ulubioną surówką, dodatkowo można je polać np. z sosem z pieczarek
niecodziennikpary