łyżki bułki tartej 1 łyżka miodu 25 dag maku opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego (ja nie dodaję) Zaczynamy od przygotowania maku (ja mak zagotowuję, odstawiam na pół godziny, a następnie odlewam wodę i mielę go 2 razy). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich miód, mak i bułkę tartą
Cynamonowe szczęścieżółtego · 2 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki mąki ziemniaczanej · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso bardzo drobno kroimy, wbijamy jajko, doprawiamy papryką oraz solą(...)również ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z pozostałymi składnikami 4. Wsypujemy mąki, dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki 5. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju 6. Kotlety gotowe 7. Smacznego
Kulinarna Chwilamarchewka 1 duża cebula 1 op. mozzarelli w zalewie xl 1 jajko zioła prowansalskie sól, pieprz odrobina bułki tartej odrobina masła Cebulę kroimy w kostkę. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy do zeszklenia się warzyw. Studzimy. Mięso przepuszczamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulę(...)oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wyrabiamy, mocząc co jakiś czas ręce w zimnej wodzie. Masę mięsną przekładamy do natłuszczonej foremki 11×27 cm. Posypujemy po wierzchu niewielką ilością bułki tartej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. W połowie czasu pieczenia na wierzch pieczeni rozkładamy starte na wiórki lub cienko pokrojone masło (nie za dużo
Smaki Na Talerzuwoda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki ziemniaki ugotowane 1 kg marchew karotka 3/4 kg, masło 1 łyżeczka, tarta bułka 1 łyżeczka Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pociąć nożyczkami kuchennymi na paski, mąkę wsypać do woreczka, pasek piersi obtoczyć mąką i palcami je delikatnie rozpłaszczyć. Wkładać partiami(...)mielony, mieszać do zagęszczenia sosu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masło i łyżeczkę tartej bułki, wymieszać - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie danie obiadowe z piersi kurczaka w sosie koperkowym, bardzo lubimy.........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni Lubięskwarkami z boczku. Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 3 spore cebule jajko sól, pieprz Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg(...)maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarnepietruszki 1 mała czerwona cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 2 płaskie łyżki majonezu sól, pieprz, ostra papryka w proszku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie siekanych kotletów rybnych: Jajko wbić do miski. Dodać mąkę pszenną, majonez, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Filety
Danka Pichciłyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu Dodatkowo: 1-1,3 kg rabarbaru około 1/2 – 3/4 szkl. cukru 3-4 łyżki bułki tartej Lukier: 2-3 łyżki cukru pudru około 1/2 łyżki mleka Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 45-50 minut. Następnie(...)dwie części. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Jedną częścią schłodzonego ciasta wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy rabarbar, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-55 minut (do zrumienienia). Cukier puder łączymy z mlekiem, ucieramy
Smaki Na Talerzudomowego wyrobu ( taki wielkości pudełka zapałek ) 2 mniejsze cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej, łyżeczki otartego tymianku sól, pieprz do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do obtaczania wieprzowy smalec do smażenia ( może być inny tłuszcz ale najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są na tym ) Plastry łopatki rozklep tak, żeby każdy z nich dał się złożyć(...)jakbyś zamykał książkę. Ile farszu Masz dać ? Tyle ile lubisz Dociśnij każdy kotlet dłońmi, żeby pozbyć się powietrza i zlepić. Obtaczaj jak kotlety schabowe w roztrzepanym jajku i bułce tartej, lekko dociskają dłońmi. Czynność powtórz dwukrotnie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron do momentu, aż panierka zrobi się złocista i chrupiąca. Serwuj na gorąco
Ogrodnik w podróżyPyszna, wegetariańska wersja. Dzięki dodatkowi sosu BBQ mają fajny, mięsny posmak. Składniki na ok. 8 kotletów: 1 batat 150 g soczewicy żółtej lub czerwonej 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kurkumy Oliwa, olej Sól, pieprz Przygotowanie : Soczewicę zalewamy zimną wodą na ok. 3h. Batata szorujemy(...)skórki. Soczewicę po upływie czasu gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Zgniatamy ją wraz z batatem. Dodajemy wszystkie przyprawy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy kotlety. Smażymy z dwóch stron. Podajemy w domowych bułkach z ulubionymi dodatkami. Ja polecam - ogórki konserwowe, cebulę, sałatkę, pomidory
Czarnawisienkamożna dodać posiekaną natkę pietruszki, startą marchewkę, otręby zbóż, kaszę. PRZEPIS PULPETY RYBNE W SOSIE Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka 3 łyżki bułki tartej 0,5 szkl ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej 1 jajko 1 mała cebula sól pieprz sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl mleka 1 pęczek koperku(...)pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą, przyprawy i jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu jeden obok drugiego
Dorota Smakujezielonych szparagów 400 g makaronu tagliatelle albo fettuccini 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Duża szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki siekanej bazylii lub pietruszki Sól i świeżo tarty pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj 3 litry wody, posól. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na kilku centymetrowe kawałki. Wrzuć do gotującej się wody, gotuj
Niedzielny kucharzchłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami. SKŁADNIKI na klopsy: 400g mielonego mięsa drobiowego 6-7 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz SKŁADNIKI na sos: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250g brązowych pieczarek cebula(...)rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku sól pieprz chilli WYKONANIE: 1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. W misce umieszczamy mięso, bułkę tartą, jajko, czosnek, cebulę, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz, Całość dokładnie wyrabiamy. Kulamy około 15 sztuk klopsów, delikatnie oprószamy mąką, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Klopsy przekładamy do garnka
Dziś Ja gotujesauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)posiekać. Pół czerwonej cebuli też drobno siekamy, trzeba ją zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem
Martyna CooksFrittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega(...)ciepłe dni. Do dzieła! Składniki: – 500g zielonych szparagów – 300g piersi z kurczaka – 4 jajka – 100g ricotty – 2 cebule – 50ml mleka – 50g tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Pierś
Be Fit Be Strongmuszkatołowa, zioła prowansalskie na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka łyżek startego parmezanu, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, przygotowanie: Łososia oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i granulowanym czosnkiem. Smażyć kilka minut z każdej strony (ryba nie musi być usmażona(...)ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć usmażone warzywa. Na warzywa ułożyć pozbawioną ości rybę. Zalać całość beszamelem. Posypać startym parmezanem i bułką tartą. Zapiekać około 20 minut w 180C. Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatą lub zestawem surówek. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchni