Podstawowy przepis na placki otrębowe smażone bez dodatku tłuszczu. Można je zjeść np. z serkiem owocowym, jogurtem naturalnym, z owocami, z warzywami, dżemem - praktycznie ze wszystkim. Polecam je jako śniadanie lub jako przekąskę do pracy/szkoły - są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki: 5 łyżek otrąb owsianych, 1 jajko, dwie łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy
Lena GotujeZostało mi trochę drożdży po pieczeniu bułek z budyniem i bułek z kruszonką , postanowiłam zrobić bułki pszenne na śniadanie. Pachnące drożdżami i puszyste. Po prostu pyszne. Składniki: (na 5 sztuk) 25 g drożdży 1 1/2 mąki Ok 1/2 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1/4 szklanki mleka Łyżka cukru Łyżka mąki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz
Lena Gotujekupujemy w sklepie,bo wiemy co w niej jest i sami możemy modyfikować jej zawartość dokładając różnych owoców czy orzechów. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym. To bardzo pożywne drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 3 łyżki płatków owsianych żytnich łyżka otrąb pszennych, 2 garście suszonych owoców i orzechów (banany, kokos, orzech laskowy, orzech
Lena GotujePyszne i zdrowe śniadanie w kilka chwil! Można dodać różne owoce -banany, kiwi,mango... Ja zdecydowałam się na mandarynkę. Składniki: 2 łyżki nasion chia, pół szklanki mleka mandarynka 2 - 3 łyżki domowej granoli - przepis tutaj Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem na noc. Rano wykładamy na nie owoc oraz domową granolę . inspiracja: Magazyn BeActive nr 1(19)/2017
Lena Gotujeporanki są ciemne i zimne - mam ochotę jeść śniadania tylko na ciepło - owsiankę lub takie placki jak dziś. Składniki: (Na 3-4 placki ) 4 lyzki otrąb owsianych łyżka płatów płatków owsianych górskich 1 jajko łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół słodkiego jabłka Przygotowanie Jabłko obieramy i kroimy w mala kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smażymy bez tłuszczu
Lena Gotujepewnie zauważyliście bardzo lubię zjeść na śniadanie owsiankę. Najbardziej smakują mi te z letnimi owocami. Zostało mi jeszcze trochę frużeliny z wiśni i postanowiłam ją wykorzystać właśnie w tym wydaniu - z owsianką. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki kakao, duża łyżka frużeliny wiśniowej (przepis znajdziecie TUTAJ ) Przygotowanie: Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy płatki. Podgrzewamy
Lena Gotujeśniadanie, do pracy, z jogurtem i owocami - najlepsza! :) Składniki: pół szklanki płatków żytnich szklanka płatków owsianych górskich łyżka kakao, dwie garści orzechów i rodzynek (mieszane: włoskie, laskowe, migdały), 5-6 daktyli, dwie duże łyżki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz daktyli) mieszamy razem. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 20 minut - po 10 minut należy przemieszać. Odstawiamy
Lena GotujeJajecznica nie tylko na weekendowe śniadanie - narzeczony zrobił dziś taką na obiad! Dzięki papryce jest słodka i bardzo aromatyczna. Składniki: duża czerwona papryka, 4 jajka, kawałek kiełbasy sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, kiełbasę w plastry. Podsmażamy. Dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek (wg upodobań mniej lub bardziej
Lena Gotujefanką pomidorów, które jadam pod wieloma postaciami. Z jajkami w formie szakszuki tworzą duet idealny. Podana koniecznie z kromką świeżego chleba lub bagietki jest dla mnie pyszną kolacją lub śniadaniem. W sezonie możecie użyć świeżych pomidorów, a poza - tych z puszki. Składniki na 1 porcję: 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów 2 jajka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli
Fabryka pomysłówPomysł na lekkie i ciepłe śniadanie - letnia smażonka z pomidorami. Danie składa się z podsmażonej cebulki i czosnku, podduszonych plasterków pomidora, zielonej pietruszki i niewielkiej ilości żółtego sera. Idealnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Pomysł na poniższy przepis zaczerpnęłam z książki Magdy Salamon "Gotujmy inaczej". Składniki na 2 porcje: 3-4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku
UgotowaćPłatki jaglane na mleku z nektarynką, prażonymi płatkami migdałów, polane syropem klonowym to pomysł na szybkie, smaczne śniadanie. SKŁADNIKI 3 łyżki płatków jaglanych , 200 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 nektarynka, 1 łyżka podprażonych płatków migdałów, syrop klonowy WYKONANIE Mleko gotujemy z płatkami ok. 3 minut, dodajemy cukier, mieszamy. Przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy pokrojoną nektarynkę. Posypujemy
słodki brateksiekamy za pomocą zębów delektując się nieziemskim smakiem naturalnie nawożonych pomidorów... Czynność tą powtarzamy przy innych, kolejnych krzaczkach pomidorów aż do znudzenia... lub najedzenia... 😀 Praktyczne zastosowanie od śniadania, przez obiad wegański po kolację wegetariańską, a jak mało to można zrobić wypad do ogródka w ramach przekąski... Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePLACUSZKI RYŻOWE Z MAKIEM I JEŻYNAMI Placuszki to bardzo fajny pomysł np. na śniadanie. Są zdrowe, lekkie i bez cukru. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Jednak gwiazdą tego przepisu są jeżyny, które rosną sobie na działce i dojrzewają w promieniach słońca. Ostatnio całkiem sporo ich nazbierałam, więc nie obejdzie się bez przepisu z nimi. Słodziutkie, rozpływają się
Kuchnia Paulettesświeżych, sezonowych owoców. Dzisiaj przedstawiam prawdziwą eksplozję smaków, czyli borówkowo-orzechowy pudding z mlekiem kokosowym, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako słodki deser, ale także jako zdrowe, lekkie śniadanie. Przygotowałam go z użyciem obłędnego masła mix trzy orzechy i chipsów kokosowych, które otrzymałam w wyniku współpracy z alfa-koszykiem . Więcej o tym sklepie możecie przeczytać w moim poprzednim
Smiling Shrimpfanem borówek tak jak ja, to jestem pewna że to ciasto trafi w Twoje gusta, szczególnie, że nie potrzebujesz do niego nawet miksera. Przygotowałam je z myślą o drugim śniadaniu, lubię od czasu do czasu zjeść coś innego niż zwykle, a tego typu zdrowe wypieki sprawdzają się idealnie. Doskonale smakują z dodatkową porcją świeżych owoców z jogurtem naturalnym. Poza
Fabryka pomysłów