zrobienia kopert z jabłkami. Koperty z ciasta filo z jabłkami Składniki: 6 płatów ciasta filo 3 łyżki masła 2 jabłka szara reneta 2 łyżki rodzynków 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru łyżeczka cynamonu syrop: 2 łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Masło roztopić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką(...)tartą. Płat ciasta filo posmarować masłem, ułożyć na nim kolejny, znów posmarować masłem. Ułożyć 3 płat. Pokroić w poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Z jednego końca na każdym nałożyć nadzienie, złożyć w trójkąty. Tak samo przygotować kolejne 3 płaty ciasta. Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowytorebka ryżu · Jajko · 10 dag sera żółtego · Bułkę tartą do panierki · Olej do smażenia · Sól · Paprykę ostrą Sposób przygotowania(...)obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy. 3. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju. 4. Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy. 5. Pod koniec gotowania wsypujemy Vegetę, wlewamy
Kulinarna ChwilaJajko · ½ łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżeczka majeranku · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia Składniki na sos chrzanowy: · 1 ½ szklanka wody(...)łyżki chrzanu Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. 3. Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy
Kulinarna Chwilawytrawne ciastka z ciasta francuskiego z żółtym serem , przyda się każdemu! To kulinarny hit, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu! Co potrzebujemy? – 1 op. ciasta francuskiego – tarty żółty ser Sposób przygotowania Wytrawnych ciastek francuskich z żółtym serem : Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki lub prostokąty, rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 10 minut(...)lekkiego zrumienienia, wyciągamy blaszkę z ciastkami, posypujemy je tartym żółtym serem i ponownie wstawiamy blaszkę do piekarnika tym razem tylko na ok. 5 minut. Wyjmujemy ciastka, najlepsze są na ciepło, ale jako zimna przekąska też się sprawdzają! Smacznego! The post Ciastka francuskie z żółtym serem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajko 1 łyżeczka octu winnego Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Nadzienie: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka cukru 1/2 szklanki bułki tartej 100 g masła Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy również na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (ja to zrobiłam na papierze do pieczenia, wyciętym na wielkość(...)dużej płaskiej blaszki z piekarnika) i smarujemy grubą warstwą roztopionego masła, a następnie posypujemy bułką tartą. Z wiśni odlewamy nadmiar soku i rozkładamy je równomiernie na cieście, które teraz ostrożnie zwijamy jak roladę, przekładamy do blaszki do pieczenia, smarujemy resztką roztopionego masła i pieczemy w 175 st. C przez 45 minut. Zapisz
Cynamonowe szczęściemłoda cebula 2 łyżki masła 200 g kurek 50 ml białego wina (opcjonalnie) 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy extra vergine tarty parmezan sól czarny pieprz Przygotowanie: Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku. W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze skórki i pokroiłem na plasterki(...)minuty, w międzyczasie doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dodałem też oliwę. Na patelnię z cebulą, chorizo i kurkami dodałem makaron i potrząsając patelnią wymieszałem składniki. Podawałem posypując tartym parmezanem
R'n'G Kitchenrukolą i suszonymi pomidorami – składniki: rukola, około 100g, 6-8 suszonych pomidorów, 1 czerwona cebulka, 10-12 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, tarty ser typu parmezan lub grana padano, 2 łyżki, kolorowy pieprz. Sposób przygotowania Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę bardzo szybkie. Najlepiej przeznaczyć na nią głębszy talerz lub półmisek. Najpierw(...)połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Później dodajemy posiekaną cebulkę. Następnie pokrojone suszone pomidory. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i również wykładamy na sałatkę. Na koniec posypujemy sałatkę tartym parmezanem, doprawiamy pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na około 10 minut aby oliwa mogła pokryć większą część sałatki, a później jemy! Smacznego! Mam nadzieję
Natka Pietruszkimocno odciśniętej cukinii 2 małe jajka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju smakowego z rozmarynem 1 łyżeczka soli (8g) 50g czerstwej bułki (waga przed namoczeniem) Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na pół i wydrążamy nasiona jeśli są. Ścieramy(...)oczkami, lekko solimy i odstawiamy na min. 30 minut. Odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z pozostałymi składnikami. Z przygotowanej masy formujemy 10 podobnej wielkości kotlecików. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małej mocy palnika. Zrumienione i upieczone kotlety odkładamy na papierowy ręcznik. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchnia w czekoladziesię też na kolację albo do podjadania. Dobre na ciepło, na zimno też PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie(...)ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane – tanie danie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujefarsz na bok. Cukinię i bakłażana wycieramy ściereczką z nadmiaru płynów. Na dno dużego naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę plastrów cukini, na to część sosu mięsnego i tarty ser. Następnie ponownie warzywa, sos i ser. Układamy warstwy aż składniki się skończą. Wierzch posypujemy tartym serem. Lazanię zapiekamy 35 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Mariolibardziej zdrową wersję kotletów. Przepis na kotlety mięsno-warzywne z cukinią Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, 1 cukinia, 1 marchewka, 1 cebula, ząbek czosnku, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić kotlety mięsno-warzywne z cukinią? Cebulę, cukinię i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, czosnek posiekaj, wszystko przesmaż(...)odrobinie oleju – najpierw odparowując wodę, którą puści cukinia. Mięso przełóż do miski, dodaj przesmażone warzywa, jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi. Z masy formuj płaskie kotleciki, każdy obtocz w bułce, smaż na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: kotleciki są świetne na ciepło zaraz po zdjęciu z patelni
Kulinarna Polskaciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 duże garście pestek dyni Ponad to: olej w spray'u lub łyżka oleju do wysmarowania blaszki 1 łyżka bułki tartej Wszystkie mąki wymieszać z solą. Do mąki dodać zakwas i ciepłą wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Robotem planetarnym zajmuje mi to ok. 10 minut. Następnie dodać 2/3 ziaren dyni i ponownie wyrobić ciasto(...)chleb. Keksówkę o wymiarach 31 cmx 11 cm wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Do keksówki włożyć ciasto na chleb. Odstawić blaszkę w temperaturze pokojowej na 12 h, a by miało czas wyrosnąć. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, a na drugi dzień rano upiec. Przed pieczeniem chleb posmarować zimną wodą i posypać pozostałymi ziarnami dyni. Piekarnik nagrzać
Krylowa Kuchniabrokuł (około 400 g) 400 g pieczarek 150 g sera gorgonzola (jeśli nie lubicie serów pleśniowych, można go zamienić na inny np. cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: jajko, bułka tarta Przygotowanie Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut(...)rozpuści. Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. [caption id="attachment_9315" align="aligncenter" width="1200"] Krokiety z brokułem i pieczarkami[/caption] Zobacz inne przepisy na krokiety: Krokiety
e-PrzepisyKulinarneMięciutkie, nic suche. Polecam Z tej porcji wychodzi 8 klopsów. Smacznego Mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekane drobno i oczyszczone surowe kurki, jajko, wodę, bułkę tartą, natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować owalne klopsiki, każdy obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleń