Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżeczka majeranku · 3 łyżki bułki tartej · 3 łyżki śmietany 12 % · Olej do smażenia · 5 cebul dużych(...)opakowanie sosu w proszku myśliwskiego Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawimy solą, papryką, majerankiem. Następnie wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. 2. Z masy mięsne robimy kulki, rozpłaszczamy je dłonią i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 3. Cebule
Kulinarna Chwilaoleju rzepakowego 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 szczypty gałki muszkatołowej 3 szczypty pieprzu ziołowego 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Tołpygę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Usunąłem skórę. Pokroiłem na mniejsze kawałki. Mięso zmieliłem(...)sitko). Szalotkę obrałem, pokroiłem w plastry i przesmażyłem na oleju z masłem. Przesmażoną cebulę przemieliłem przez maszynkę. Wyrobiłem masę z ryby i cebuli, dodałem natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą. Doprawiłem solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Uformowałem małe klopsiki i ugotowałem je w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów). Olej, wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść
R'n'G Kitchenobiadowy czyli ryż jaśminowy, soczewica czerwona i kasza gryczana biała. Przepis na około 22 sztuki SKŁADNIKI: 660g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki suszonej włoszczyzny 1l. wody 6 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego kopru 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 150g śmietany(...)kaparów 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, sol, pieprz. Całość wyrabiamy. 2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela. 3. Z mięsa formujemy klopsiki, które wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy przez około 30 minut. 4. Z wywaru wyławiamy klopsy. Przecedzamy wywar przez
Dziś Ja gotujemięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie: Cebulę kroimy w małą(...)kostkę, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, łyżeczką soli oraz pieprzem, zagniatamy. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem, Wrzucamy mięsne kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy
Lena Gotujekażdej chwili szybko, z użyciem tylko kilku składników i o wiele zdrowiej można przyrządzić je w domu :) Składniki: - ok. kilograma mięsa z piersi kurczaka lub polędwiczek - trzy jajka - bułka tarta - sól, pieprz - olej do smażenia Jeśli ktoś liczył na długi opis przyrządzania bardzo się zawiedzie, gdyż jest to jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie można sobie wyobrazić :) Kurczaka kroimy(...)cała filozofia. Ja do jajek dodaję sól i pieprz, ale równie dobrze można mięso przyprawić jeszcze przed wrzuceniem kawałków do jajka. W wersji nieekonomicznej dla urozmaicenia to bułki tartej można dodać trochę parmezanu. Mówiłam, że będzie łatwo i szybko? Pozostała nam już tylko obróbka termiczna, opcje zaś są trzy - frytkownica, patelnia lub piekarnik. W pierwszej i drugiej smażymy kurczaka
Kulinarne zapędy KokosaInstagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu 25 dkg ciasta filo (phyllo) 1 łyżka octu jabłkowego cukier puder do posypania Jak zrobić strudel jabłkowy. Do garnka włożyć(...)masła wraz z bułką tartą. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać cukier, cynamon, ocet i obrane jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć przez 4-5 minut i kiedy gotowe wystudzić. 7 dkg masła rozpuścić. Roztopionym masłem posmarować każdy płat ciasta filo, zostawiając nieco masła do posmarowania góry strudla. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, wyłożyć
MeCookskażdy potrafi przyrządzić, a zapewniam, że jest to naprawdę proste :) Składniki (na ok. 12 kotletów): - kilogram mięsa mielonego - dwie duże cebule - dwa jajka - dwie bułki kajzerki - bułka tarta - olej do smażenia - sól, pieprz Używamy albo mięsa wieprzowo-wołowego, albo wieprzowego, najlepiej z łopatki. Drobiowe raczej nie będzie się nadawało, gdyż jest za suche(...)poeksperymentować, gdyż wspaniale smakują one również w wersji nadziewanej, z serem, pieczarkami, papryką lub czymkolwiek zechcecie :) Dziś jednak skupiamy się na tradycji, więc po prostu obtaczamy je w bułce tartej. Pozostaje jedynie rozgrzać olej na patelni i smażyć :) Gotowe kotlety zgodnie z tradycją podajemy z ziemniakami i buraczkami. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaminut Ilość porcji: 2 Składniki: – 150 g makaronu chow mein lub makaronu do ramenu – 4-5 łyżek masła – 1 średnia cukinia – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka tartego imbiru – 3-4 łyżki sosu sojowego (najlepiej z obniżoną zawartością soli) – 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo – 1/3 szklanki listków świeżej bazylii – sezam(...)domu odpowiedniego sprzętu zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach lub pokrój nożem w bardzo cienkie zapałki. Na patelni rozpuść masło. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir, cukinię i sos sojowy. Wszystko wymieszaj, chwilę podsmażaj po czym dodaj ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj, przekładaj od razu na talerze, posypuj sezamem, świeżymi listkami bazylii, na każdym
nietylkopasta.plPyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie! składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam(...)głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu. Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut. Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek
babka w formiemarchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Wlej sos pomidorowy(...)sosu, podlej wodą z gotowania. Gotuj na wolnym ogniu z minutę, mieszając cały czas, tak by makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Wyłóż spaghetti al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Spaghetti al ragu na szybko pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz laskowych 2 łyżki masła Do podania: ubita śmietanka kremówka, może być delikatnie osłodzona Zaczynamy od przygotowania śliwek(...)tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno. Przygotowujemy kruszonkę – na dużej patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie bułkę tartą oraz zmielone orzechy – całość prażymy, często mieszając, aż całość stanie się rumiana i pachnąca – około 3-4 minuty, na dużym ogniu. W czasie przygotowywania kruszonki, wrzucamy
Smaczna Stronasłuży karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną(...)zwarte, choć miękkie. Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa. To kolejny zdrowy i prosty trick na panierkę. Od dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy
Niedzielny kucharzSchab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaron z szynką i pieczarkami – makaron z szynką makaron z wędzonym łososiem Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle – pół szklanki tartego parmezanu lub podobnego sera – 200 g śmietany 18% – 2-3 łyżki kaparów lub zamiennie10 pomidorków koktajlowych – 150 g wędzonego łososia – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron(...)się makaronu, przyda się do sosu. Na patelni przygotuj sos. Dodaj śmietanę, wodę z gotującego się makaronu (dodaj mniej więcej 1/3 szklanki, w razie potrzeby dodasz jeszcze), prawie cały tarty parmezan lub inny twardy ser dojrzewający. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż sos zrobi się jednolity i kremowy. Wtedy dodaj kapary lub pomidorki. Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron
nietylkopasta.plKanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam SKŁADNIKI : kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru(...)łyżki soku z cytryny około 2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie po 10 minutach
Kulinarne Fantazje Marioli