lodówce kilka otwartych konfitur, marmolad i powideł. Rozwiązanie tego “problemu” pojawiło się szybko, gdy przypadkiem zobaczyłam ten filmik –>KLIK . Postanowiłam wykorzystać ten pomysł i przygotowałam tartę z mojego ulubionego przepisu na kruche ciasteczka. Deser wyszedł przepyszny, a w dodatku jest łatwy w wykonaniu i bardzo efektowny. Polecam :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki(...)krążki o średnicy około 4-5 cm. Każdy z nich smarujemy białkiem, po czym na środek nakładamy łyżeczkę konfitury. Zlepiamy brzegi, tworząc łódeczki i układamy je w formie na tartę o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego :) Artykuł Tarta z kruchych ciasteczek z dżemem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSkładniki na ciasto pizzę 2 szklanki (ok. 300g) mąki 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 20g drożdży 2 łyżki oliwy Dodatki słoiczek koncentratu pomidorowego 100g salami w plastrach 200g tartej mozzarelli odrobina suszonego oregano Sprawdź przepis na SOS CZOSNKOWY Mini pizzerinki – przepis Zaczyna od przygotowania zaczynu z drożdży. Do szklanki dodajemy drożdże, mąkę i 3-4 łyżki ciepłej(...)Ciasto na pizzę zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na duży prostokąt. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy salami i całość posypujemy tartą mozzarellą. Ciasto z dodatkami rolujemy kroimy w ok. 2 cm plastry. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 st. C. Mini pizzerinki podajemy z domowym, jogurtowem sosem czosnkowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: – 2 średnie pstrągi, patroszone i wyczyszczone z łusek – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól i pieprz – pół szklanki migdałów w plasterkach – pół szklanki bułki tartej – 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – skórka i sok z połowy cytryny – 1 jajko Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Rybę(...)umyj i osusz. Przygotuj duże naczynie do zapiekania lub blaszkę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Migdały niedbale posiekaj, wrzuć do miseczki, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, startą skórkę z połowy cytryny i sok z tej połówki, spore szczypty soli oraz pieprzu. W drugiej miseczce rozkłóć jajko
nietylkopasta.plmargaryny lub masła 20 g drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na masę orzechową: 6 jajek 250 g cukru kryształu 300 g mielonych orzechów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką aż drożdże zamienią się w płyn. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy(...)krótko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zacznie robić się gęsta. Dodajemy do niej zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie. Na brytfankę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę orzechową i przykrywamy ją drugą
Trzeci talerzziemniaki - 1/2 kg mąka pszenna - 25 dag żółtka - 2 szt margaryna - 5 dag sól pieprz papryka słodka bułka tarta olej ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. dodać żółtka, mąkę i rozpuszczoną margarynę. doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. zagnieść gładkie ciasto, formować wałeczki wielkości 7-8 cm, panierować(...)bułce tartej, lekko można ścisnąć palcami y powstały lekko falowane i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto podawać z surówką
przepisy- Milkizrobić Frikandel 450 g mielonego mięsa z indyka 350 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 300 g bekonu Cebula 3 ząbki czosnek 0/5 papryki chili 5 -7 łyżek bułki tartej 3-5 łyżek oleju roślinnego Przyprawa po 1 łyżce Pieprzu w całości Gorczyca Kumin rzymski Imbir Sól do smaku Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło(...)nieprzywierającą patelnię i wsyp przypraw, gorczyce, pieprz, kumin i ibir. Podsmaż przyprawy, aż poczujesz fantastyczny zapach. Przełóż je do moździerza, dodaj sól i ugnieć. Dodaj do mięsa, wsyp bułkę tarta i bardzo dobrze ugnieć i wymieszaj. Na długiej powierzchni roboczej rozwiń folię spożywczą, rozłóż mięso i uformuj wałek, na kształt kiełbasy. Zwiń folię i dość mocno skręć końcówki
RafalCookmięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany · 2 łyżki przyprawa Gyros · Sól Składniki pozostałe(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki. 2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Ziemniaki obieramy
Kulinarna Chwilamięsem mielonym, serem, marynowanymi pieczarkami, pomidorami oraz oliwkami. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, szczypta soli, po dużej szczypcie przypraw: pieprz ziołowy, słodka papryczka, oregano, jajko, łyżka bułki tartej, olej, ser mozzarella mini - 1 opakowanie, ser żółty w kostce - ok 100g, pieczarki marynowane - mały słoiczek, oliwki zielone, pomidory koktajlowe - ok 450 g Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko(...)bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy, formujemy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju (mała ilość), aby zarumieniły się z każdej strony. Odstawiamy, żeby ostygły. Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Będą potrzebne długie wykałaczki - jak na szaszłyki. Odcinamy / łamiemy je, aby pozostało 3/4 ich długości. Dwie opcje koreczków do wykonania: 1. oliwka, pieczarka, pomidor, mięso, ser żółty
Lena Gotujełyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki płatków chili sól i pieprz do smaku Do tego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia / masło klarowane Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. W misce wymieszaj mleko z jajami. 2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 3. Smaż cienkie naleśniki(...)wykładaj po 1 czubatej łyżce farszu i formuj krokiety. 2. W głębokim talerzu rozmąć jajko z mlekiem. 3. Nadziane naleśniki panieruj najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na złoto. Smacznego! Russian croquettes Ingredients: Crepes 220g of flour 2 eggs 220ml of milk 220ml of sparkling water pinch of salt frying oil Russian filling 500g
Kuchnia w Słońcu Skąpanaidealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki. Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek ok 20 dkg żółtego sera typu gouda Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów(...)łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulą. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Podsmażone pieczarki
Blog z Apetytemwieprzowo – wołowego) 100 g ryżu 600 g białej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego olej rzepakowy około 3 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1,5 szklanki bulionu 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki mała szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu(...)łyżek oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Kapustę rozdrobnić w malakserze i przełożyć do miski. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, zeszkloną cebulę, mięso, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) i doprawić solą i pieprzem. Następnie uformować owalne kotleciki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kotleciki. Wlać
Oryginalny smakmarchewki 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki wody 1 jajko 1 pietruszka (korzeń) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu PANIERKA 2 jajka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera. Na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną oliwą rozprowadzić porcję ciasta(...)zawijanie krokietów. Umieszczamy farsz na naleśniku i zawijamy na krokieta. Tak zawijamy wszystkie krokiety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na płaskim talerzy umieszczamy mąkę, na kolejnym jajka a na trzecim bułkę tartą. Po koleji panierujemy wszystkie krokiety w kolejności mąka, jajko, bułka. Gotowe krokiety smażymy na patelni na odrobinie oleju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety z Mięsem pochodzi z serwisu
Przepiski.plporcji Składniki: · 1 filet z kurczaka · 2 całe jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · 1 cebula · 2 pomidory(...)łyżka przyprawy do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe cienkie kawałki, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu WOK. 3. Do cebuli dodajemy, czosnek, pokrojone
Kulinarna Chwilacebule olej do smażenia sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia krokietów Sposób wykonania: Mięso wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy przez około 1,5 godziny. Ugotowane mięso wyjmujemy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki(...)wysokim naczyniu. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując krokiety. Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy gorące jako danie główne lub jak dodatek do czerwonego barszczu
Qchnia po prostumnie łopatka) 1 czerstwa kajzerka +mleko do namoczenia 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 6 łyżek prażonej cebulki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. Jak dobrze nasiąknie, to wycisnąć z nadmiaru płynu. 2. W misce umieścić mięso, jajko, cebulkę zmiażdżony ząbek(...)czosnku, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrobić dokładnie masę najlepiej ręcznie. Formować niewielkie kotlety. Lekko spłaszczać, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na niewielkim ogniu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kotlety można też upiec (piekarnik 180 st. przez 50-60 minut. Należy pamiętać, by w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę
Kuchnia domowa Ani