ciemnego do pieczeni · 1 jajko · Olej do smażenia · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · 1 łyżeczka papryki ostrej · Sól(...)łyżka majeranku · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 2. Pieczarki kroimy
Kulinarna Chwilasmaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃 Polecam gorąco! Składniki: kalafior 2 jajka sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki bułka tarta do panierowania Wykonanie: Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór. Lekko(...)studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
Walijskie PichcenieSładniki: polędwiczki kurczaka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie, ser żółty starty 20 dag, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki do smażenia Do większej miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy, dodać przyprawę pikantną do kurczaka, wsypać wiórki sera żółtego. Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)desce delikatnie rozbić, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Polędwiczki obtaczać w tartej bułce, kłaść na patelnię z gorącym olejem, wlać resztę marynaty, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - bardzo szybkie danie z patelni, marynata jajeczna z serem żółtym idealnie pasuje do polędwiczek, smaczne danie na ciepły obiad lub na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwersji drobiowej jest równie smaczny. 2 porcje 1 duży filet z kurczaka 2 plastry szynki wędzonej 2 grubsze plastry żółtego sera sól pieprz Do panierowania Mąka Jajko Bułka tarta Filet z kurczaka przekroić wzdłuż na połowę tak aby uzyskać dwa mniej więcej równe kawałki mięsa do rozbicia na kotlety. Każdy kawałek mięsa przykryć folią spożywczą i rozbić(...)solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć po plastrze szynki i żółtego sera, złożyć na połowę, lekko docisnąć. Tak przygotowane kotlety panierować dokładnie w mące, jajku i bułce tartej. Ważne aby brzegi były dobrze pokryte panierką - ser nie wypłynie podczas smażenia. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik
Andzia Pichciwersji smażonej , gdyż mężowi zachciało się kotletów. Podaję porcję dla 2 osób. Składniki: - 250 g boczniaków - ok.200 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - mąka i bułka tarta do panierowania - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka, koperek suszony do smaku - olej do smażenia Grzyby na poczatek wymyłam a następnie zalałam mlekiem i zostawiłam na pól godziny(...)czasie osuszyłam. Jajka rozkłóciłam ze śmietaną i przyprawami. Grzyby panierowałam najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej . Smażyłam na złoty kolor
Kuchnia Pełna Emocjiskórki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, płaska łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, 2 łyżki bułki tartej, masło do wysmarowania formy do zapiekania, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory pokroić i razem z sokiem wymieszać(...)ząbkami czosnku. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić na plasterki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ugotowany makaron przełożyć do formy. Ułożyć na nim pokrojone masło, posypać bułką tartą oraz połową sera. Na serze ułożyć połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, polać połową pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem. Na nich ułożyć drugą połowę kiełbasy, pieczarki
królestwo garówpyszną kolację :) Składniki na około 15-17 kotlecików: * 10 jajek * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki * sól do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną(...)utartych jajek. Dodać surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Zrób to smacznieMleko – ½ szklanki 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka suszonego majeranku ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Olej do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła Pieczeń rzymska – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posiekaną cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju do momentu(...)łyżkę musztardy sarepskiej, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę smarujemy masłem, wszystkie ścianki keksówki obsypujemy bułką tartą, następnie napełniamy mięsem do 1/3 wysokości, do środka wkładamy 4 jajka ugotowane na twardo, po czym dopełniamy foremkę mięsem a na wierzchu formujemy wzgórek. Z wierzchu mięso smarujemy
Księga-Smaku200g świeżych liści jarmużu skórka otarta z 1/3 cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwy z oliwek 6 łyżek kefiru 1 łyżka tartego parmezanu / grana padano 1 łyzka płatków migdałów 2 łyzeczki nasion słonecznika sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Liście jarmużu umyj i wytnij twarte łodygi. 2. Zwiń liście(...)Jarmuż przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i olejem - dokładnie wymieszaj, ugniatając/masując liście rękami. 4. Orzechy i nasiona upraż na suchej patelni. 5. Do jarmużu dodaj tarty parmezan, uprażone orzechy i skórkę z cytryny. 6. Dopraw solą i pieprzem, polej kefirem. Smacznego! Winter kale salad Ingredients: 200g of fresh kale leaves zest of 1/3 lemon
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiękkości. Jeśli lubisz aldente, połącz na talerzu przed podaniem. Grana Padano możesz zastąpić parmezanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2 łyżki tartej bułki Pół łyżeczki papryki slodkiej Pół łyżeczki czosnku granulowanego Sól, pieprz SOS 1 por-biała część Pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (możesz zastąpić mlekiem kokosowym) 50g sera Grana Padano(...)Pomysł na mięso mielone Wykonanie : Por kroimy w krążki i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki, dodając do mięsa przyprawy, jajko i tartą bułkę. Doprawiamy według własnych upodobań. Mięso formujemy w małe kulki, układamy na patelni z porem i zalewamy do 3/4 wysokości . Dusimy pod przykryciem ok. 25 min (do miękkości
Do Garów!domowe nie smakuje najlepiej? Makaron można jeść na ciepło, a także spakować jako lunch do pracy. Składniki: 3 szklanki liści bazylii 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki tartego parmezanu 2-3 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni 0,5 szklanki oliwy z oliwek szczypta soli makaron farfalle mix sałat, garść pomidorków koktajlowych Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi(...)przepis Liście bazylii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie umieść w misie blendera. Dodaj obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i tarty parmezan, po czym całość zblenduj na jednolita masę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu , następnie odcedź i ponownie umieść w garnku. Wymieszaj dokładnie z pesto tak, by cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny namoczone przez 10 minut w cieplej wodzie 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko mały pęczek natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia kawałki cytryny do podania Przygotowanie: W dużej misce wyrobić mięso mielone z cebulą startą na tarce(...)grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz cynamonem. Dodać orzeszki pinii, żurawinę, słodką paprykę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie, lekko podłużne kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aby były równo usmażone
Codzienne Gotowaniełyżki oliwy z oliwek – 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę – 2 ząbki czosnku – pół łyżeczki chilli – pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż te warzywa w głębokiej patelni lub woku na łyżce oliwy. Powinny się zeszklić. Przełóż podsmażone warzywa do miski(...)robisz gnocchi ugotuj je odrobinę krócej, rozłóż ugotowane na blacie aż wystygną i przeschną. Dopiero wtedy dodawaj gnocchi do sosu aby jeszcze chwilę się z nim gotowały. Potrawę posyp tartym parmezanem, listkami świeżej bazylii. Podawaj! Smacznego! Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
nietylkopasta.pldelikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron. Składniki: * około 400 g mięsa mielonego z indyka * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 700 g passaty pomidorowej * 1 nie duża cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju Wykonanie: W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać(...)bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego
Zrób to smacznieNadzienie: 1 podwójna pierś z kurczaka lub filet z indyka 1 opakowanie warzyw mrożonych "po chińsku" ok 15 dag żółtego sera olej , sól, pieprz, Vegeta Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody. Ciasto(...)przyprawami. Przesmażone warzywa z mięsem przestudzić. Usmażyć naleśniki. Do przestudzonego farszu dodać starty ser, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety, po czym panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Praktyczna pl