ugotowanych ziemniaków * 1 jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki cebulki prażonej * 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze ugnieść tłuczkiem. Do miski z ziemniakami wbić całe jajko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulkę(...)prażona i ser starty. Wszystko dobrze wymieszać. Łyżką nabierać porcje masy, formować z nich kule a potem spłaszczyć. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów ziemniaczanych. Zapraszam do skorzystania z przepisu na sos pieczarkowy--> przepis tutaj
Zrób to smaczniewarto. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego świetnego przepisu! PRZEPIS NA MINI HAMBURGERY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo sałata pomidor ketchup cebula sos czosnkowy – można użyć gotowego lub zrobić swój Bułeczki piekłam z tego przepisu: Domowe Bułeczki z Czarnuszką Wykonałam ich mniejszą wersje(...)oraz pominęłam czarnuszkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (pieprz sól, paprykę słodką, bazylię). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Bułeczki przekrawamy, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego, układamy mięsko, sałatę
Przepiski.plziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej. Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć - upiekłam je. Pieczone krokiety
Z notatnika dietetykamielonego mięsa (zmieliłam wieprzowe i wołowe, po połowie) 2 pieczarki średniej wielkości 1 mała cebula 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 pełne łyżki bułki tartej 1 jajko Na sos pomidorowy: 300 ml bulionu (u mnie drobiowy) 1 ząbek czosnku około 100 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku(...)niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, bułkę tartą i wbijamy jajko. Wyrabiamy składniki przez dłuższy czas ręką. Następnie formujemy z nich małe kulki (pulpeciki). Podsmażamy pulpeciki na oleju. Gdy pulpeciki się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą
Słodkie okruszkioczywiście ulubiony ser. Szybko i smacznie :) Składniki (3-4 porcje): Klopsiki: 250 g mielonego mięsa z kurczaka 150 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano sól i pieprz Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)bazylia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonlnie) Dodatkowo: 150 g makaron spaghetti świeżo starty parmezan lub inny ulubiony ser Wykonanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Z mięsa uformować małe pulpeciki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Healthy food explorersera żółtego startego na drobnych oczkach 1 kajzerka namoczona w mleku (lub wodzie) 2 żółtka cebulka przesmażona na 2 łyżkach masła sól pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Wykonanie: W misce łączmy ze sobą zmielone mięso z kurczaka, starty żółty ser, lekko odciśniętą kajzerkę, żółtka, przesmażoną na maśle cebulkę (wraz z masłem(...)którym ją smażyliśmy) oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle
Walijskie Pichcenieketchupu pikantnego · 2 pomidory · 15 dag sera żółtego · 3 łyżki bułki tartej · 1 łyżka majeranku · ½ łyżeczki papryki ostrej · 3 łyżki śmietany(...)grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli. 3. Pieczemy w piekarniku 30 minut
Kulinarna ChwilaSól · Pieprz · ½ szk. mleka · Bułka tarta do panierki · 3 jajka · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą(...)połowę, wyjmujemy środek bułki i faszerujemy mięsem. 5. Bułki z nadzieniem moczymy lekko w mleku, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 7. Gotowe. Paszteciki podajemy z barszczem lub podajemy, jako przekąska
Kulinarna Chwilazabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku sos z groszkiem i marchewką: 3-3,5 litra mocnego(...)łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę tartą, wlej bulion lub wodę. Następnie wsyp gałkę muszkatołową, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrób na jednolitą masę mięsną jak każde kotlety mielone Formuj małe klopsiki i obsmażaj
Ogrodnik w podróżyfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 200 g smalcu wieprzowego 1 szklanka wody 1 szklanka startego parmezanu 500 m słodkiej śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do składu dodajemy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy, formujemy kulki, które smażymy na smalcu. Do zimnej wody wsypujemy starty ser. Podgrzewając rozpuszczamy ser wolno wlewając śmietanę. Gdy już ser połączy się ze śmietaną, dodajemy pulpety. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenpodstaw w mniej niż pół godziny. Sałatka jajeczna z najlepszym sosem. Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak. Jogurt grecki, majonez, tarty chrzan oraz musztarda to podstawa sosu, natomiast świeży koperek, kiszone ogórki, szczypiorek oraz świeża pietruszka to głębia smaku tej sałatki. Tą sałatkę jajeczną można podawać na chrupiących tostach, podpieczonych(...)jajek 1 łyżeczka soli grubo mielony pieprz około 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki mielona czerwona papryka , do smaku Sałatka jajeczna przepis: Krok 1. Gotowanie jajek
Moja Książka Kucharskaduża cebula 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka) 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony pieprz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Bułkę namaczamy w mleku, a gdy cała nasiąknie – lekko odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Piersi z kaczki myjemy(...)majeranek oraz ok. 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Zagniatamy na jednolitą masę – powinna być dość luźna. Masę dzielimy na kotlety (6-8) i obtaczamy w bułce tartej – nadajemy im owalny kształt i lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju i smażymy kotlety z obu stron do czasu, aż kotlety uzyskają ciemnobrązowy kolor. Post
Poezja smakuoleju sezamowego Ryba: 500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Olej sezamowy do smażenia Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka. Podobnie(...)curry, podlewamy odrobiną bulionu i mleka kokosowego. Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw. Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę. Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym. Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym. Rybę podajemy
R'n'G Kitchenłyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek starkowanych jabłek łyżeczka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta cukier puder do dekoracji Sposób wykonania szarlotki z bezą i kruszonką. Szarlotka jest wyśmienita, nie za słodka. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Jabłka z cynamonem z pewnością doskonale(...)masę piankową. Do odłożonych wcześniej białek dodaję szczyptę soli, a następnie w trakcie ubijania cukier. Ubijam sztywną pianę. Krok 3. Układam warstwy szarlotki. Podpieczony spód posypuję cieniutką warstwą bułki tartej (przede wszystkim wciągnie nadmiar soku). Na to wykładam podduszone jabłka, warstwę tą przykrywam ubita pianą i wyrównuję ją. Z zamrażalnika wyjmuję ciasto. Tarkuję na oczkach do jarzyn i posypuję
Ania gotujeBędziemy robić częściej Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 ml kefiru 125 ml śmietany (dałam 30%) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g tartej mozzarelli 100-120 g fety 30 g masła 2 ząbki czosnku sól do smaku Do miski wlewamy śmietankę oraz kefir. Dodajemy cukier, sól oraz sodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)Następnie wyrabiamy gładkie, mięciutkie ciasto. Odstawiamy na około 10-15 minut. Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy tartą mozzarellę. Dodajemy pokruszoną fetę oraz masło czosnkowe. Dokładnie łączymy. Dla wzmocnienia smaku można dodać troszkę soli. Masę serową dzielimy na 4 równe części, z każdej formujemy kulkę. Ciasto
Smaki Na Talerzu