tygodnie i będziemy działać. Z podanych składników zrobiłam obiad dla trzech osób. Składniki: 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sos: 500 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz(...)g.makaronu spaghetti Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Zmielone mięso wyłożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wymieszać i wyrobić chwilę ręką. Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć pulpety, obracając je. Smażyć przez 5 minut, żeby się przyrumieniły. Do podsmażonych pulpetów
Agusiowe smakołykiugotowanych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 4 łyżki szczypiorku (bardzo drobno posiekanego) 4 łyżki zielonej pietruszki (bardzo drobno posiekanej) 1 jajko 50 g bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Przygotować średnią miskę i wrzucić do niej: drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekaną pietruszkę oraz papryczkę chili, pokrojoną(...)pół godziny do lodówki. Ugotowane i wystudzone ziemniaki ubić na puree (można to zrobić jak jeszcze ziemniaki są ciepłe, a później dopiero wystudzić). Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodać do miski z tuńczykiem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować z masy około 10-12 kotletów równej wielkości. Smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu
Świat Domowej Kuchnipatelni. 40 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki na kotlety: · 1 kg mięsa mielonego · 3 łyżki bułki tartej · 1 duża marchew · 1 cebula · 1 całe jajko(...)sera mozzarelli · 1 papryka czerwona Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety
Kulinarna ChwilaZiemia Brzozowska. Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g wątróbki drobiowej (może być również wieprzowa lub cielęca) 1-2 szklanki mleka 5 łyżek mąki pszennej 2-3 jajka bułka tarta masło do smażenia (polecam olej) Wątróbkę drobiową dokładnie płuczemy i oczyszczamy z błon (wątróbkę wieprzową lub cielęcą kroimy na mniejsze kawałki lub plastry). Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy(...)około 1 godzinę. Po tym czasie wątróbkę osuszamy, oprószamy mąką pszenną i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru panierki. Solimy dopiero po usmażeniu. Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych specjałów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzzapach podczas ich pieczenia. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to spróbujcie, bo są przepyszne. Zapiekane pieczarki z czosnkiem i majerankiem - składniki: * 300 g pieczarek * 2 łyżki oliwy * 1 łyżka bulki tartej * 5-6 ząbków czosnku * 1 łyżeczka suszonego majeranku * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić w ćwiartki (jeśli są duże to na 6 części). Naczynie(...)Poukładać obok siebie pokrojone pieczarki. Czosnek obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Posypać go na pieczarki. Na to posypać do smaku sól, pieprz, posypać na wierzch majeranek i bułkę tartą. Skropić całość odrobiną oliwy. Piekarnik nagrzać do 190'C, zapiekać pieczarki około 15 minut
Zrób to smaczniepodałam w towarzystwie kaszy jęczmiennej perłowej i prostej sałatki z ogórka, rzodkiewek, sałaty i sosu jogurtowego. PRZEPIS NA BOCZNIAKI JAK SCHABOWE Składniki: 300g boczniaków sól pieprz 2 jajka bułka tarta mąka olej do smażenia Jak zrobić boczniaki jak schabowe: Najpierw boczniaki oczyszczamy – ja umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki osuszamy lekko na kuchennym ręczniku(...)Potem oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku a potem w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki jak schabowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewersji smakuje mi ono nawet bardziej. Jest po prostu przepyszne! Cały sekret tkwi w odpowiednio długim przygotowaniu sosu oraz doprawieniu. A przysłowiową wisienką na torcie jest dodatek tartego sera, który przyjemnie roztapia się pod wpływem ciepłego sosu. Spaghetti z mięsem drobiowym to danie obiadowe, które można przygotować w dosyć krótkim czasie. Co prawda, aby passata fajnie połączyła się(...)dodajemy mięso mielone doprawione mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor, rozdzielając/rozdrabniając większe kawałki mięsa za pomocą drewnianych łopatek. Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do podsmażonego mięsa i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Wlewamy passatę oraz około 1/4 szklanki zimnej wody. Dodajemy cukier oraz suszoną bazylię. Gotujemy
Smaki Na Talerzuzdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z szynki 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka ostropestu w ziarenkach odrobina koperku suszonego lub świeżego jak macie 1 duża marchewka 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, Szklanka komosy ryżowej(...)Robimy!!! Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie papryką-do smaku. Dodajemy ostropest i koperek W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l), Marchewkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub tarkujemy na malutkich oczkach w małe wiórka
Latosiowydompanierce, idealny jako dodatek obiadowy lub przekąska. SKŁADNIKI : 1 duży kalafior 1 łyżka kurkumy 3 jajka 1/4 szklanka mleka sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku, z kurkumą 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. Kalafior odcedzamy(...)studzimy. Jajka mieszamy z mlekiem i panierujemy kawałki kalafiora w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoto. Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolibułce wymieszanej z parmezanem. Potem tylko pieczemy i gotowe. Nam w takiej formie posmakowały bardzo. Polecamy :-) Składniki: pęczek szparag 2 jajka M 150 g parmezanu 3/4 szklanki bułki tartej sól 1. Szparag myjemy, odcinamy twardą końcówkę. Na talerz wybijamy jajka. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy
kruche babeczkiszklanka) cukru * 240 g (2 szklanki) mąki pszennej * 150 ml oleju * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel aromatu waniliowego * masło i odrobina bułki tartej do posmarowania formy Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier. Całość ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać(...)wlać olej i aromat waniliowy, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części ciasta wsypać kakao, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto na przemian, warstwa jasnego ciasta, warstwa ciemnego ciasta. Tak na zmianę do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około
Zrób to smacznieSkworcu ) * 1 cebula * 1/3 szklanki białego wytrawnego wina * 1 szklanka rosołu * 2 łyżki masła * sól i pieprz czarny mielony do smaku * natka pietruszki do posypania na wierzch * tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone grzyby przełożyć do miski. Zalać wrzącą wodą na tyle, by woda zakryła grzyby. Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę(...)postępować do czasu, aż ryż zmięknie. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Po rozłożeniu risotto na talerze posypać wierzch świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżo tartym parmezanem
Zrób to smacznieprzygotowania placka będziesz potrzebować: 300g mąki owsianej, 50g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 130g zimnego masła, 2 łyżki jogurtu greckiego, 165g ksylitolu, 2 łyżki tartej bułki, łyżeczkę cynamonu, 500g śliwek węgierek. 1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto(...)możesz też skorzystać z malaksera). 2. Gotowe ciasto przełóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Tartą bułkę wymieszaj z cynamonem i łyżką ksylitolu (ok. 15g), i tak przygotowaną mieszanką posyp ciasto. 4. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i połówki owoców ułóż na cieście przecięciem w dół. 5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Z notatnika dietetykatrudne Liczba porcji: 2 Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 3 pomidory malinowe 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1/2 opakowania makaronu 1/2 szklanki tartego parmezanu 6 łyżek oliwy Siekana natka pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Bakłażana pokrój w kostkę, posól, przełóż na sito i odstaw. Krok 2 Pokrój cukinię w kostkę. Wykrój gniazdo(...)patelni. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Krok 6 Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując kilka łyżek wody. Wsyp makaron do warzyw na patelni, dodaj usmażonego bakłażana, tarty parmezan, wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natka pietruszki. Podawaj. Smacznego! Artykuł Ratatouille z makaronem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz