szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele) 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowca japońskiego: Mleko przelać do garnka, wstawić na gaz, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać mak. Zmniejszyć ogień(...)łyżką lub szpatułką. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Ubitą pianę dodawać porcjami do masy makowej. Delikatnie całość wymieszać do połączenia składników. Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto na makowiec japoński. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut. Upieczone i ostudzone ciasto udekorować według własnego
Danka PichciKukurydza 1/2 puszki Ogórki konserwowe 2 Passata pomidorowa 3/4 szklanki Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Natka pietruszki łyżka Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz(...)każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodyopakowanie, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 1 szklanka Duże piersi z kurczaka pokroić na cieńsze kotlety, w misce wymieszać jogurt, kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany, pieprz mielony, natkę pietruszki, kotlety w marynacie dobrze wymieszać(...)lodówki na kilka godzin. Kotlety z marynatą obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką. Od razu opanierowane kotlety kłaść porcjami na gorący olej rzepakowy. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu wszystkie kotlety dać do patelni i nakryć pokrywką, duisić z 5 minut na średnim ogniu - doskonałe kotlety z piersi kurczaka, marynowane w jogurcie
W Mojej Kuchni Lubięoctu ( koniecznie ) FARSZ PIECZARKOWO - SEROWY 1 cebula 0,5 kg pieczarek sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia 2 łyżki majonezu 100 g tartego sera goudy PRZYGOTOWANIE : FARSZ - pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej oraz cebulę, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy aż stracą płyny. Odkładamy(...)ostygły. Następnie dodajemy tarty ser i majonez, masę mieszamy. CIASTO - drożdże mieszamy z odrobiną mleka i cukru, odkładamy aż zaczną pracować. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do misy robota, (łącznie z drożdżami) lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy paski szerokości około
Kulinarne Fantazje Mariolipiwa lub smacznym dodatkiem do obiadu. Ich dodatkowym atutem jest proste przygotowanie. składniki na 3-4 porcje 10-12 średnich ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczkI słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu opcjonalnie sól przepis(...)minut. Podgotowane ziemniaki lekko studzimy a następnie kroimy na grube frytki. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy granulowanym czosnkiem, papryką, czarnym pieprzem, dodajemy bułkę tartą i starty żółty ser po czym delikanie wszystko razem łączymy, najlepiej dłonią. Tak przygotowane pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniapanierkę: 2 czubate łyżki Wielkopolskiego sera smażonego Frąckowiak (ser wyjęty bezpośrednio z lodówki, aby miał bardziej zwartą konsystencję) 2 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 2-3 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy i odkładamy na bok. Używam wyłącznie kapeluszy, ogonki można dodać do sosu pieczarkowego. Przygotowujemy(...)chrupiącą serową panierkę. Do misy blendera z nożami przekładamy ser smażony, mąkę, płatki kukurydziane i bułkę tartą. Chwilę miksujemy. Panierkę przesypujemy do głębokiego talerza. W drugim talerzu mieszamy jajka z pieprzem i solą. Kapelusze pieczarek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w naszej serowej panierce. Pieczarki smażymy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy w formie
Słodkie okruszkijajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5-2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru (wg uznania) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć(...)sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę wstawić
Smakołyki AsiCiasto: Ziemniaki 1kg obranych Jajko Mąka pszenna szklanka Farsz: Szpinak 200 g ( u mnie świeży) Ser feta 100 g Sól Pieprz Cebula mała Czosnek 2 ząbki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodySkładniki : ok.60 dag mielonego mięsa z dzika 3 jajka bułka tarta cebula, kilka ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie: Mięso zmieliłam, dodałam przesmażoną pokrojoną cebulę i czosnek Jajka roztrzepałam i dodałam do nich ok. 4-5 łyżek bułki tartej Przełożyłam to do mięsa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką- całość wymieszałam dokładnie
Proste Potrawyokoło 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 1 duża cebula 250 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Ugotowaną i odsączoną z wody kapustę dość drobno siekamy(...)kiszoną, jajko oraz mąkę i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł
Smakowite Dania