rodziny. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Roladki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam spróbować! Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej ok 10 dkg żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula ok 10 dkg wędzonej szynki lub boczku 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka(...)łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Przygotowujemy farsz
Blog z Apetytempszenna bułka 2 jajka sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soli czosnkowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie) garść natki pietruszki (opcjonalnie) 250 g startego żółtego sera bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 łyżka lodowatej wody Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym(...)około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Do wyjętego z lodówki mięsa dodać starty ser i dobrze z mięsem wymieszać. Następnie formować płaskie kotlety, które należy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitasmaku Na naleśniki do krokietów: 450 g mąki tortowej 3 jajka 650 ml wody letniej 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli Dodatkowo: z 2-3 jajka, bułka tarta i olej Przygotowanie: Do garnka przekładamy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać), dodajemy z 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i zalewamy wodą. Kapustę gotujemy(...)drugi. Na każdego naleśniki nakładamy nasz farsz, składamy boki naleśników do środka i zwijamy ciasto w krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju. Smacznego The post Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiSól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Meso mielone 500 g Pieczarki 300 g Ser żółty 150 g Natka pietruszki garść Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w kostkę lub start na tarce pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody(...)każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodypietruszki sól i pieprz do smaku Opcjonalnie 4 plasterki pomidora 4 plasterki sera tostowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj naczynia do zapiekania: dokładnie je natłuść masłem i posyp tartą bułką. Jajka wbij do miski i roztrzep a następnie przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony szczypiorek bądź natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Boczek pokrój w plastry lub skorzystaj(...)pieprz do smaku","4 plasterki pomidora","4 plasterki sera tostowego"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Przygotuj naczynia do zapiekania: dok\u0142adnie je nat\u0142u\u015b\u0107 mas\u0142em i posyp tart\u0105 bu\u0142k\u0105.","text":"Przygotuj naczynia do zapiekania: dok\u0142adnie je nat\u0142u\u015b\u0107 mas\u0142em i posyp tart\u0105 bu\u0142k\u0105.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zapiekana-jajecznica-pomyslem-na-inne-sniadanie\/#wpzoom
ProstePesto.plsię jednocześnie z klopsikami, i orzeźwiającym, chłodzącym sosem ogórkowo-miętowym. Składniki (na 12 klopsików): 500g mielonego mięsa wieprzowego 200g pikantnego salami – użyłam tego z chili 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 duży ząbek czosnku łyżka siekanego oregano 3 łyżki łagodnego keczupu, dobrej jakości sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju szczypta płatków chili – opcjonalnie(...)mięso przekładamy do miski. Plasterki salami bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Podobnie drobno siekamy obraną cebulę, dodajemy. Przeciskamy czosnek, dodajemy posiekane oregano, szczyptę chili – jeśli używamy, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, do połączenia. Do niewielkiej miski dodajemy keczup i dodajemy do niego olej – dokładnie mieszamy
Smaczna Stronaśrodku, z pewnością zadowoli podniebienia zarówno dzieci jak i dorosłych. Polecam! Składniki: ok 350g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 1 czerstwa bułka (lub 4 łyżki bułki tartej) + mleko do namoczenia przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek pół szklanki mąki – do obtoczenia klopsików włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por 2-3 ziemniaki(...)zupy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie pół pęczka koperku 1 łyżka oleju *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę (lub bułkę tartą namoczoną w kilku łyżkach mleka), jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler
Blog z Apetytemcukru (opakowania po 40 g) 2 łyżki kakao (można też użyć budyniu czekoladowego i wtedy pominąć kakao), 750 ml mleka, 4 łyżki cukru (lub do smaku) kilka łyżeczek bułki tartej, ok. 1/2 lub 3/4 szklanki odsączonych wiśni (ze słoika lub rozmrożonych), opcjonalnie łyżeczka skrobi ziemniaczanej, cukier puder do posypania ciasta Kruchy budyniowiec z wiśniami, przygotowanie: Przesianą mąkę połączyć(...)minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Ułożyć odsączone wiśnie (można je najpierw oprószyć skrobią ziemniaczaną, by wchłonęła ewentualny sok, zwłaszcza z wiśni mrożonych). Połowę mleka podgrzać z cukrem. Do gorącego dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką
Lekcje w kuchnipieczenia 1 jajko Na nadzienie: 2 duże jabłka około 50 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do oprószenia stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego ciasta z owocami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. 2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem. 4. Pieczenie
IzabelawkuchniSZARLOTKA Z TARTYCH JABŁEK To ciasto okazało si totalnym hitem na moim Instagramie: https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ Jest ultra pyszna! Jest ultra szybka! Zagości na stałe w Twoim menu. PRZEPIS: - 6 dużych jabłek - 150 g kaszy jaglanej - 6-7 łyżek mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słodziło: erytrytol/ ksylitol 2łyżki JAKO KRUSZONKA - 50-70 g migdałów wedle uznania Jabłka(...)obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kasze jaglaną zmiel w młynku na pył. W/w składniki dokładanie wymieszaj i ugnieć mocno w formie do pieczenia np. takiej na tarty lub w zwykłej tortownicy. Migdały zmiel na pył lub użyj mąki migdałowej, posyp wierzch szarlotki. Ciasto odstaw na 25 minut i potem piecz. Pieczemy 40-45 minut, góra
SMYKWKUCHNIszklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Filet z kurczaka 2 duże Pieczarki 200 g Papryka czerwona 1/2 Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula mała Ser tarty 250 g Przyprawa Gyros Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto(...)fileta dosypać pokrojoną paprykę, pieczarki starte na tarce i podsmażone do odparowania wody, usmażoną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Na środek każdego naleśnika nakładamy garstkę tartego sera oraz farsz. Dodatkowo do naleśników możemy dodać po łyżce ketchupu. Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte odkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego
Kulinarne przygodyPortobello (5 dużych sztuk) 10 dkg szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczka soli szczypta pieprzu 3 pełne łyżki serka kremowego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej Jak zrobić pieczarki nadziewane szpinakiem. Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki, które pokroić w małą kostkę. Na patelnię włożyć pokrojone nóżki pieczarek, oliwę z oliwek i smażyć 3-4 minuty. Kolejno(...)dodać szpinak, czosnek, sól oraz pieprz. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym wystudzić i wymieszać z serkiem kremowym. Każdą pieczarkę wypełnić zimnym farszem i posypać bułką tartą. Gotowe pieczarki ułożyć w formie do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Nadziewane pieczarki Warto wiedzieć robiąc pieczarki nadziewane szpinakiem. Farsz
MeCookskilka chwil, przez cały rok i z łatwo dostępnych składników. Ciasto kakaowo-kokosowe z dodatkiem dżemu możesz polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ekspresowe w przygotowaniu, bez miksera. Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta: sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny; inny owocowy(...)składniki przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką lub rózgą kuchenną. Dodaję mokre składniki, mieszam dokładnie, ale krótko, tylko do połączenia. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek piekę przez ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp
Zasmakuj Kuchniłyżeczki kolendry świeżej posiekanej lub zmiażdżone ziarna -3 ząbki czosnku -por - biała część -1 łyżka mąki kartoflanej -1 łyżka mąki pszennej -bułka tarta -1 łyżka masła -olej do smażenia Por przekroić wzdłuż na cztery części, drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Roztopić na patelni masło i zeszklić por z czosnkiem. Ziemniaki(...)porem i czosnkiem. Dodać jajko, ser, przyprawy i mąki. Ciasto dokładnie wymieszać. Następnie formować wałki o grubości ok.1,5 cm i długości 5-8 cm. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ ciasto jest puszyste i miękkie należy przekręcać paluszki delikatnie. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy
Kulinarne przemysleniaskładniki na 3 porcje sos 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu czarny pieprz sól chrupiący kurczak 500 g piersi z kurczaka 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 1/2 szklanki płatków kukurydzianych drobno pokruszonych ( szklanka 250 ml ) 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej(...)Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko oraz przyprawy : sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, curry, kurkumę oraz słodką mieloną paprykę, wszystko dokładnie razem łączymy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone płatki kukurydziane, wszystko razem mieszamy. Kawałki mięsa obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron, na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Smakowite Dania