tarta - 42848 przepisów (strona:807/2857)

Roladki tatarskie 232

powstały roladki tatarskie Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny.     Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu(...)roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu     *** Przygotowujemy farsz do roladek.Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 5-6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek

Blog z Apetytem
Drobiowe pulpety w sosie pomidorowym 51

pomidorowym to bardzo szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Składniki : 500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz sos: 350 ml bulionu 1 puszka pomidorów 1 łyżka mąki pszennej masło klarowne do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy(...)sól, pieprz Wykonanie : Mieso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, 1/3 szklanki bulionu oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z masy formuje pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patetelni rozgrzewam masło, szkle cebulę z czosnkiem. Wlewam bulion, dodaję kurkumę oraz imbir. Gdy bulion się zagotuje, wrzucam pulpety, gotuję

magiczna kuchnia Kasi
Roladki z szynki w galarecie 336

ogórek kiszony: 2 szt. jabłko: 1 szt. jajka gotowane na twardo: 2 szt. + 1 szt. do dekoracji cebula mała: 1 szt. majonez: 2 łyżki chrzan tarty do smaku sól i pieprz do smaku Roladki z szynki w galarecie Przygotowanie: Dziś do naszych roladek z szynki w galarecie przygotowaliśmy farsz z warzyw. Warzywa należy obrać i ugotować do miękkości(...)sosem tatarskim, musztardowym lub chrzanowym. Czym jeszcze można faszerować szynkę w galarecie? Czasem przygotowujemy też prosty farsz z serka śmietankowego, np. Piątnica, Almette, Łaciaty oraz wymieszanego z nim tartego chrzanu i pokrojonego ogórka świeżego lub konserwowego. Bardzo często korzystamy też z nadzienia z chrzanem i jajkiem gotowanym na twardo. To nadzienia, które doskonale się sprawdzają! Sprawdź również inne nasze

Kuchnia Na Wypasie
Spaghetti z warzywami i szpinakiem 69

oleju 1/2 paczki świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku chilli w płatkach sól, pieprz 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 trójkącik serka topionego śmietankowego 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu tarty ser do posypania   Sposób przygotowania: 1. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę poddusić. Następnie dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w krótkie(...)ugotowaniu się makaronu (około pół chochelki). Mieszać, aż powstanie sos, dodać płatki chilli według uznania, posolić i popieprzyć.  Do sosu dodać makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać tartym serem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto orzechowo-jabłkowe 80

masła 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli Biszkopt orzechowy: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki 120-140 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy(...)ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu. 2. Zrobić

Kuchnia domowa Ani
Pikantne udka z kurczaka 65

łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka drobno tartej białej cebuli Jak zrobić pikantne udka z kurczaka. W miseczce połączyć paprykę słodką oraz ostrą wraz z solą, olejem, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tartą cebulą. Udka

MeCooks
Chrupiące krewetki z ostrym sosem+ film 57

główne lub kolację we dwoje. Zapraszam do wypróbowania przepisu.     składniki na 1-2 porcje 300 g krewetek białych ( rozmrożonych ) 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól ostry sos 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany(...)czarnym, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką ostrą papryką. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Obrane i oczyszczone krewetki ( z ogonkami ) namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone krewetki wyjmujemy widelcem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim 47

średniej czerwonej papryki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 mały ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia mleko do namoczenia bułki (lub woda) Przygotowanie: Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut). Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną(...)bardzo drobno posiekaną paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, czosnek niedźwiedzi, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować podłużne kotlety. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (około 5 – 6 minut z każdej strony). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami + film 43

pichcenie w kuchni.     składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka gorącego bulionu 1 szklanka śmietany 18% ( szklanka 250 ml ) 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka czarny pieprz sól 4 jajka ugotowane na twardo 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 pęczek posiekanego koperku przepis Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość(...)energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy gorący bulion i wszystko mieszamy aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Sos gotujemy do momentu aż zgęstnieje, następnie dodajemy tarty chrzan i całość mieszamy. Na końcu do sosu dodajemy śmietanę i wszystko razem łączymy. Sos doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, zagotowujemy po czym zdejmujemy z ognia

Smakowite Dania
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 573

kiełbasa biała parzona: 6 szt. cebula: 2 szt. masło: 2 łyżki mąka: 2 łyżki mleko: 300 ml śmietanka 30 %: 150 – 200 g sok z cytryny: 2 łyżki chrzan tarty: 3 – 4 łyżki sól i pieprz do smaku Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – przepis Przygotowanie: Sprawdzony przepis na białą kiełbasę znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym , dlatego(...)podsmażonej cebuli dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy cały czas mieszając. Do cebuli i mąki stopniowo dodajemy podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką, energicznie mieszając składniki. Na koniec uzupełniamy sos tartym chrzanem i sokiem z cytryny. Na początek polecamy dodać 2 – 3 łyżki chrzanu i sprawdzić, czy opowiada nam smak. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odpowiednią ilość. Pamiętajmy

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 34

taka michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 39

selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki   Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego(...)dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 40

zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka oddzielamy(...)smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Od razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta

Raj dla Podniebienia
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad 42

mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki 1 bułka czerstwa 1 jajko 1/4 większej cebuli sól, pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia   Wykonanie Bułkę moczymy w wodzie. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz(...)smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone mojej mamy

Raj dla Podniebienia