tarta - 42848 przepisów (strona:803/2857)

Zapiekane pieczarki z kurczakiem + film 50

składniki na 2-3 porcje 500 g pieczarek 2 wędzone udka z kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki masła 150 g tartej mozzarelli czarny pieprz sól przepis Z umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na kawałki, kapelusze pieczarek kroimy na 4 części. Wędzonego kurczaka kroimy w większą kostkę. Umytą(...)końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, całość krótko podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy zawartość patelni i wszystko równomiernie rozprowadzamy. Wierzch zapiekanki posypujemy tartą mozzarellą. Tak przygotowane danie zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.   Artykuł Zapiekane pieczarki z kurczakiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Perfekcyjne kotlety schabowe 427

KOTLETY SCHABOWE – PRZEPIS Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 600 g schabu bez kości mleko 2 jajka 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Najlepiej jednak poprosić w sklepie o pokrojenie schabu na plasterki. Kawałki mięsa rozbić(...)filety wyjąć z mleka, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na 3 talerze wyłożyć kolejno mąkę, jajko, które należy roztrzepać za pomocą widelca oraz bułkę tartą. Kawałki mięsa panierować kolejno w mące, jajku i bułce, następnie smażyć na patelni z rozgrzanym wcześniej tłuszczem. Gotowe schabowe serwować z tradycyjnymi ziemniaczkami i mizerią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Jagodzianki krucho-drożdżowe 53

masła 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko Nadzienie z jagód: ok. 250 g jagód 3 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej  Kruszonka: 120 g mąki pszennej  80 g masła 60 g cukru  Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku wgłębienie. Dodajemy cukier, zimne masło(...)masło i cukier siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą palców. Ciasto może zostać  w miarę sypkie. Odkładamy do lodówki.  Do jagód dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Delikatnie mieszamy.  Ciasto dzielimy na 8 lub 10 części.  Każdą część rozwałkowujemy osobno i na środek nakładamy po 2-3 łyżki jagód. Brzegi szczelnie zlepiamy

bistro mama
Kotlety z porem pieczone w piekarniku 283

będzie zachwycony! KOTLECIKI Z POREM PRZEPIS Liczba porcji: 8 sztuk | Poziom trudności: łatwy Składniki 400 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 1 por 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Przygotowanie 1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półkrążki. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę(...)tartą oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy. 3. Następnie do mięsa wrzucamy pokrojonego pora i całość ponownie mieszamy. 4. Z masy formujemy kotleciki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 st C. przez 35 minut. 6. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką. Artykuł Kotlety z porem

Alle Dobre!
Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym fit 53

sosie koperkowym. Składniki na 15 sztuk pulpetów drobiowych: 500 g mięsa z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 2-3 sztuk) 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz mielony do smaku majeranek 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów koperek mleko do zabielenia bulionu Jak zrobić(...)Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy do wrzenia w garnku pod przykryciem. Mielimy mięso drobiowe. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Zmielone mięso z kurczaka, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, majerankiem i wyrabiamy z 1-2 łyżkami zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi z tej ilości wychodzi ok.15 sztuk

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczaka z fasolą i selerem 94

puszce (puszka 40 dkg) 17 dkg selera konserwowego w wiórkach (słoik 32 dkg) 28,5 dkg kukurydzy w puszce (puszka 34 dkg) duży pęczek zielonej cebulki 25 dkg tartego sera żółtego szczypta pieprzu Cayenne 30 dkg jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 łyżki kwaśnej śmietany Jak zrobić sałatkę z kurczaka z fasolą i selerem(...)niego całkowicie odparuje. Pod koniec smażenia dodać oregano oraz jedną łyżeczkę soli. Usmażone mięso wystudzić. Z kukurydzy, selera oraz fasoli odlać zalewę. Do miski włożyć wystudzone mięso z kurczaka, tarty ser żółty, kukurydzę, wiórki z selera, czerwoną fasolę, paprykę zieloną pokrojoną w paseczki oraz drobno krojoną zieloną cebulkę. W kubeczku wymieszać jogurt wraz ze śmietaną, pieprzem, pieprzem Cayenne

MeCooks
Wiejskie klopsiki mielone w pysznym sosie 226

przepis!         Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda cukinia lub pół większej 1 cebula 30dkg pieczarek sól, pieprz, liść laurowy 3/4 szklanki(...)Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebula *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Połowę podsmażonych pieczarek z cebulką kroimy na małe kawałki *** *** Do mięsa mielonego dodajemy startą cukinię oraz pokrojone pieczarki ** *** Całość dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 37

taka michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 32

selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki   Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego(...)dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 44

zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka oddzielamy(...)smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Od razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta

Raj dla Podniebienia
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad 42

mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki 1 bułka czerstwa 1 jajko 1/4 większej cebuli sól, pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia   Wykonanie Bułkę moczymy w wodzie. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz(...)smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone mojej mamy

Raj dla Podniebienia
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 34

Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Zupa cebulowa 34

czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła dodatkowo grzaneczki z chleba/bułki żółty tarty ser (oprócz zwykłego sera do podania zupy użyłam wędzonego bundza) Wykonanie Cebule (obie odmiany) obieramy z łupinek, siekamy na pióra i szklimy na patelni. Uwaga! Nie podsmażamy, jedynie(...)zawartości garnka zmiksować a druga połowę zostawić z cząstkami cebuli. Według uznania. Zupę doprawiamy winem, sporą ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Zupa najsmaczniejsza jest podana z grzankami i tartym żółtym serem. Ja dodałam także plastry wędzonego bundza. Palce lizać! Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kotlety jajeczne z bazylią 39

sztuk 5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy(...)surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety jajeczne z bazylią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 40

pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie(...)mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną

Raj dla Podniebienia