Panierowana kalarepa to świetny sposób na podanie tego warzywa w nieco innej odsłonie. Prosto i pysznie i to lubimy najbardziej :) 1 duża kalarepa 2 łyżki bułki tartej 1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych 1 jajko około 4 łyżki mleka Kalarepę obrać cienko ze skórki i pokroić na półcentymetrowe krążki. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Krążki(...)momentu ponownego zawrzenia. Po tym czasie kalarepę wyciągnąć odsączyć z wody i przestudzić. W misce rozbełtać jajko z mlekiem, w osobnej misce wymieszać zmielone płatki kukurydziane z bulką tartą. Panierujemy dwa razy za każdym razem mocno dociskając panierkę. Smażymy jak tradycyjne kotlety schabowe. Smacznego :) Polecam inne dania z kalarepą w roli głównej👇👇👇 Zupa z kalarepy
Andzia PichciKrem kokosowy: 250 ml kokosowej śmietanki 22% 200 ml śmietany kremówki 10 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania 3 łyżki tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego: Dzień wcześniej przed przygotowaniem ciasta (ja zawszę robię wieczorem) w rondelku połączyć kremówkę ze śmietanką(...)ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować miękką masę krówkową, można ją lekko podgrzać, będzie się lepiej smarować, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć krem budyniowy, przykryć herbatnikami i wyłożyć krem kokosowy. Posypać tartą czekoladą i wiórkami. Chłodzić całą noc w lodówce
Wanilia i Kardamonprosty obiad dla całej rodziny, świetnie smakuje z makaronem (zwłaszcza jeśli wymieszacie go z sosem). Bardzo polecam, smacznego :) Kotlety drobiowe po włosku, składniki: pierś z kurczaka 500 g, bułka tarta do panierowania, 1-2 jajka, kulka mozzarelli, puszka pomidorów (400g), ok. 1/3 szklanki wody, cebula, 2 ząbki czosnku, opcjonalnie garść oliwek, sól, pieprz, oregano, szczypta cukru, świeża bazylia(...)Kotlety drobiowe po włosku, przygotowanie: Piersi przekroić na kotleciki, rozbić, doprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Przygotować sos: zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i krótko razem smażyć. Dodać pomidory (najlepiej je uprzednio zmiksować), wodę, doprawić
Lekcje w kuchniwyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej(...)piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy bułkę tartą, mąkę, orzechy oraz proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkęwyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Beza kokosowa: 5 białek 1 szklanka cukru 20 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy
Cynamonowe szczęściesoczyste i smaczne, a oto przepis na nie: Składniki i wykonanie soczystych kotletów do hamburgerów. 1/2 piersi kurczaka naturalna przyprawa do kurczaka bez chemii 1 jajko łyżka majonezu bułka tarta Pierś kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję na 4 cienkie kotlety. Wkładam do woreczka foliowego i lekko rozbijam tłuczkiem każdy kawałek. Po wyjęciu z woreczka, obsypuję(...)jajko i łyżkę majonezu, aż powstanie gęsty sos. W sosie tym umieszczam pierś kurczaka i marynuję około 1 godziny . Następnie pierś wyjmuję z marynaty i obtaczam także w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym smalcu po 4 minuty z każdej strony. Pierś kurczaka z piekarnika Gotowe kotlety wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Składniki i wykonanie farszu
Ania gotujemakaronu penne 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 pęczka szparagów 100 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka śmietany 18% tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubioną przyprawą i wymieszać. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć przez około 5 minut. Umyć szparagi, odłamać twarde(...)makaron. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać łyżkę śmietany i wszystko wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i pomidorkami koktajlowymi
Healthy food explorerodmiennej wersji. Alternatywa dla klasycznych kotletów drobiowych podawanych na co dzień. 2 porcje 2 filety z kurczaka każdy tak po około 120 g panierka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren pestek dyni dodatkowo 1 jajko mąka pszenna do panierowania przyprawa do kurczaka masło klarowane do smażenia Filety(...)rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy. Do miski wsypujemy bułkę tartą i wszystkie ziarna, mieszamy. Przygotowane wcześniej kotlety drobiowe panierujemy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i panierce z ziarnami.( Mocno dociskamy panierkę aby ziarna nie odpadały podczas smażenia). Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru
Andzia Pichcikurczaka 150 g surowego boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 330 g śmietanki 30% 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek(...)mieszając do zrumienienia. Mięso wykładamy z patelni do innego naczynia a w jego miejsce wlewamy śmietankę, dodajemy żółtko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Energicznie mieszamy. Następnie do sosu dodajemy tarty ser i znów dokładnie mieszamy. Do sosu wrzucamy usmażonego kurczaka wraz z boczkiem, pokrojone szparagi oraz makaron. Dodajemy zachowaną wodę z gotowania makaronu oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko
Qchnia po prostucebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta chili sól pieprz Panierka: 3 duże jajka bułka tarta szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy(...)ewentualnie sól i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć krokiety. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z solą. Krokiety obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ze wszystkich stron). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan → Orientalne paszteciki
Oryginalny smakdość gęstego 3 jaja rozmiar L 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta 30 dag truskawek Wykonanie: Truskawki płuczemy i kroimy na połówki. Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli na najwyższych(...)pieczenia, mieszamy całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki. Ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy, posypujemy wierzch łyżką bułki tartej. Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy placek w środku przez
Kronika Piekarnikaktórą przepis znajdziesz tutaj Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbki Drożdże spożywcze do smaku Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża bazylia Indyk mielony 400 gram Bułka tarta 30-40 Jajko Świeża cukinia Tajín Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Sos pomidorowy Po pierwsze wlej pomidory San Marzano do rondla, dodaj obrany(...)solą, pieprzem, drożdżami i gotuj, aż pomidory się rozpadną i sos, się zredukuję, na koniec dodaj kilka listków bazylii. Klopsiki Mięso włóż do miski, dodaj jajko i tyle bułki tartej, by mięso podczas mieszani i ugniatania utworzyło dość zawartą masę, dopraw solą i pieprzem, uformuj klopsiki, zagotuj wodę w rondelku i gotuj klopsiki jakieś 5-7 minut. Cukinia Pokrój
RafalCookmielone. Składniki: 500 g mielonego mięsa kawałek pora 5-6 pieczarek 1 jajko sól, pieprz majeranek 1 kajzerka wymoczona w mleku i odciśnięta kasza manna do zagęszczenia bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso umieścić w misce. Dodać odciśniętą kajzerkę, jajko, sól, pieprz i suszony majeranek. 2. Pora drobno pokroić. Dusić na patelni(...)pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Dodać do mięsa. Mięso dokładnie wymieszać z dodatkami, na koniec dodać niewielką ilość kaszy manny. 3. Uformować 8 kotletów, opanierować w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciężko się oprzeć. Możemy je podać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 350g mięsa mielonego wieprzowego 100g ugotowanego ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego(...)rosołu olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem, bułką tartą oraz z przyprawami – do smaku. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Całość dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy
Blog z Apetytemkoperkiem lub puree ziemniaczanym. Sezon na te warzywa jest bardzo krótki, ale przynajmniej kilka razy staram się je przyrządzić moim bliskim. Najbardziej smakują nam ugotowane szparagi i polane bułką tartą zasmażone na maśle. Jest to też chyba najpopularniejszy przepis na szparagi. Zazwyczaj sięgam po białą odmianę tych warzyw, ale tym razem zrobiłam szparagi zielone. Różnią się one między(...)zielonych szparagów szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 30 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szparagów pod beszamelem: Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i pieprzem. Do rondelka włożyć masło, wstawić
Danka Pichci