zrobić smaczne roladki z chleba tostowego na imprezę. ROLADKI Z CHLEBA TOSTOWEGO PRZEPIS Składniki 10 kromek chleba tostowego 10 plastrów sera żółtego 10 plastrów ulubionej szynki 3 jajka bułka tarta papryka słodka w proszku ketchup sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie 1. Z kromek chleba odkrajamy skórki, a następnie rozwałkowujemy jak najcieniej. 2. Rozwałkowane kromeczki smarujemy ketchupem(...)oraz sera. Zawijamy ciasno w rulonik. 3. Jajka wbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. 4. Roladki moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Artykuł Roladki z chleba tostowego pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!zabki czosnku, 0,5 kg mieso wołowe, 0,5 kg mieso wieprzowe, 3 marchewki, 1/2 cebuli białej i 1/2 cebuli czerwonej, 1 pietruszka, 1/2 szklanki kremówki, 3 łyżki bułki tartej, 1/4 szkl. Startego dojrzewającego sera, 3 chlusty czerwonego wina. Wykonanie w filmie (na maśle przesmaż przyprawy i śliwki, tłuszcz jest nośnikiem smaku (!), następnie warzywa, mięso i wino, całość przykryj(...)pokrywką i duś do miękkości. Potem zagęść całość dodając śmietankę, bułkę tarta i ser. (Patrz film) . Puree: ziemniaki 12 sztuk gotujemy, odcedź, dodaj 1/3 kostki masla, 1/2 szkl śmietanki, odrobina soli, 1/4 kostki fety, świeży rozmaryn i gałka muszkatołowa. Dopraw solą do smaku. . 1 szara Reneta i świeże zioła: majeranek i szałwia. . Na wierzch: mozzarella 1 kulka . Całość
SMYKWKUCHNIłodyga selera naciowego, 2 szalotki, garść orzechów włoskich, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki łuskanego słonecznika, łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej razowej, pieprz do smaku. 1. Filety śledziowe mocz kilka godzin w wodzie, po czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłka obierz, pokrój w taką(...)ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę. 5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika i dodaj je do tatara. 6. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą (możesz przygotować ją w domu - wystarczy, że dzień lub dwa dni wcześniej ususzysz 3 kromki chleba razowego, po czym je zmielisz) i podgrzewaj mieszając do połączenia. Porcję tatara
Z notatnika dietetykacały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobie pracę :) Składniki: Biszkopt orzechowo-miodowy: 6 jajek 200 g orzechów włoskich 1 łyżeczka do pieczenia 4 łyżki bułki tartej niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu szczypta soli Masa makowa: 250 g maku mielonego 3-4 łyżki cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki miodu(...)masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: ok. 18-20 szt. herbatników Wykonanie: Biszkopt orzechowo-miodowy: Orzechy włoskie mielimy na miałko i mieszamy z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru pudru. Następnie dodajemy miód oraz żółtka i miksujemy
Kuchnia MagdaLenymalutkich, białych pieczarek (te małe dostępne są np w Lidlu) 2-3 średniej wielkości cebule 1 czerwona papryka 3-5 ogórków konserwowych 2 duże jajka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 4 szklanki wody, 10-12 łyżek octu 6 łyżek cukru 6 łyżek ketchupu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka pieprzu(...)nożem tuż u nasady, nie odrywać). Na głęboki talerz wybijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną. Kapelusze pieczarek zanurzamy w rozmąconych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w piórka. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Ogórki konserwowe kroimy
Smaki Na Talerzupiersi 1 mała cukinia 2 łyżki świeżego, drobno siekanego koperku – może być mrożony 2 cebulki dymki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 1 duże jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju i trochę do posmarowania pieprz do smaku łyżeczka musztardy Dijon lub podobnej, kremowej Do podania: pieczone ziemniaczki lub delikatne puree ziemniaczane szybki sos żurawinowy Zaczynamy(...)oczkach, delikatnie solimy i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną dymkę, koperek, sos sojowy, jajko, bułkę tartą, 3 łyżki oleju, pieprz i musztardę. Odstawiamy na chwilę. Po 10 minutach odciskamy w rękąch porządnie startą cukinię i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia
Smaczna Stronarobię takie pierożki na Wigilię zamiast tradycyjnych pasztecików. Polecam gorąco! Składniki na ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki startego sera olej do podsmażenia pieczarek sól pieprz Pieczarki i cebulę kroimy w drobną(...)Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wycinać kółka. Na każde nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichcenieuznaję za rewelacyjny, polecam go również państwu. SKŁADNIKI : 1 duży karp 2 duże cebule sól i pieprz do smaku sok z połówki cytryny bułka tarta i mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Karpia oczyszczamy, kroimy na dzwonka, przyprawiamy, polewamy sokiem z cytryny i obkładamy cebulą. Pozostawiamy(...)godzin w lodówce. Wyjmujemy go z cebuli, wycieramy ręcznikami aby był suchy i panierujemy w mace, jajku i bułce tartej, smazymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Dzwonka przekładamy na blaszkę, dodajemy podsmażoną cebulę i pieczemy karpia w piekarniku około 15-30 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioligotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu) 30 dag odciśniętej kapusty kiszonej 1 cebula średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku 5 dag smalcu 1 jajko Dodatkowo: Olej do smażenia bułka tarta 2-3 jajka, 2-3 łyżki wody sól, pieprz, przyprawy typu Vegeta i Magi Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby(...)Dodać jajko, smalec ze smażenia cebuli, przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Gotowy farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety. Jajka roztrzepać z wodą. Krokiety zanurzać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor, w dość głębokim tłuszczu. Usmażone układać na ręczniku papierowympapierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Praktyczna plszybciej. Ryba po grecku Ryba po grecku – przepis Składniki: ryba po grecku 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu) Mąka Bułka tarta Sól, pieprz Jajko Olej Farsz warzywny: Dwie marchewki Dwie pietruszki Nieduży kawałek selera Jedna duża cebula Dwa ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody Jeden liść(...)filety rybne na mniejsze kawałki o szerokości 3-4 centymetrów. Każdy z nich oprósz solą oraz opieprzem. Następnie opanieruj rybę obtaczając ją kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Wszystkie kawałki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą złociste. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj liść laurowy
okolicepalnika.plmleka 150 g. mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 2 łyżki oleju około 20 łyżek bigosu 100 g. sera typu parmezan 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek sezamu Oraz 2 jajka do panierowania olej do smażenia Do mleka dodaj mąkę, sól, cukier, jajko i 2 łyżki oleju. Zmiksuj całość i odstaw na 10 minut. Patelnię(...)średnicy dna 19-20 cm. posmaruj cieniutką warstwą oleju. Usmaż 10 cienkich naleśników tylko bardzo delikatnie zrumienionych. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Jajka do panierowania rozbełtaj w miseczce. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki bigosu, a na niego łyżkę parmezanu. Zwiń krokiety chowając farsz w środku. Następnie zanurzaj krokiety w jajku
Delicious Placewstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia ok 15 minut. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno(...)żółtka, a następnie mieszamy z orzechami, bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut. Masa kawowo-orzechowa: 200 g orzechów mielonych 1 szkl. mleka 100 g cukru pudru 200 g masła 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy mielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Kawę rozpuszczamy
Cynamonowe szczęściekiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula ok. 50 g marchewki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól tłuszcz do smażenia 3 arkusze wafla 3 jajka bułka tarta wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wkładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnię, doprawiamy solą oraz(...)wafel trochę zmiękł i zwijamy w rulon. Następnie, każdy rulon niemy na 5 równych kawałków (po ok. 6 cm dł.). Każdy kawałek panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Gotowe krokiety podajemy z barszczem czerwonym lub sosem grzybowym
Domowy Smak Jedzeniaszklanka = 250 ml Ciasto: 8 białek 220-250 g drobnego cukru 200 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe) 50 g posiekanych drobno orzechów (włoskie lub laskowe) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 45 g masła, roztopionego, przestudzonego Masa orzechowa: 300 g masła Lumiko Ekstra KREMOWE 85% 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego(...)cukru, miksujemy aż cukier się rozpuści, a masa stanie gęsta i błyszcząca. Wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło, miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy orzechy zmieszane z mąką i bułką tartą, mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Mleko z cukrem doprowadzamy
Smaki Na Talerzu