tarta - 42848 przepisów (strona:800/2857)

Sernik z jabłkami i kruszonką 144

twarogu półtłustego 4 jajka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 40 g budyniu śmietankowego bez cukru WARSTWA JABŁKOWA 0,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki bułki tartej KRUSZONKA 75 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka, twaróg, cukier, proszek budyniowy i jogurt razem zmiksować. Blachę 20×30 cm wyłożyć(...)blachy przelać masę serową. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę. Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę. Jabłka wymieszać z cynamonem oraz bułką tartą. Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Szarlotka w kruchym cieście 87

kostki margaryny palmy lub 125 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 1 kilogram kwaśnych jabłek 0.5 szkl cukru.  1 łyżeczka cynamonu 0,5 szkl bułki tartej 1 białko Jabłka obieramy i kroimy na nierówne kawałki , odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa(...)trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st.  W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem i mieszamy ręcznie lub łyżką.   Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i skubiemy uprzednio rozwałkowane ciasto na nierówne kawałeczki, układamy na wierzchu.  Wstawiamy

Gotowanie jest łatwe
Roladki drobiowe z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem 86

porcje: 2 duże piersi z kurczaka 2-3 duże ogórki konserwowe (najlepiej zbliżone średnicą do średnicy kiełbasy) kiełbasa (u mnie 1/3 pętka kiełbasy podwawelskiej) 1 jajko bułka tarta mielona papryka granulowany czosnek sól, pieprz olej Ogórki i kiełbasę kroimy na równej grubości plasterki. Nabijamy naprzemiennie (raz kiełbasa, raz ogórek) na dwa patyczki do szaszłyków. Oczyszczone piersi delikatnie rozbijamy(...)solą i pieprzem. Na każdej porcji umieszczamy kiełbasiano-ogórkowego szaszłyka i owijamy go mięsem, tworząc roladkę. Wystające końcówki patyczka do szaszłyków odkrawamy. Roladki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron (uwaga, mięso powinno „dojść” w środku, zanim panierka się przypali – kontrolujemy temperaturę oleju, by nie była zbyt wysoka

Smaki Na Talerzu
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 62

jabłko 2 łyżki białego, wytrawnego wina (można pominąć) około 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki 1 szklanka śmietany 30% 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire sól i pieprz do smaku tarty parmezan do posypania gotowej potrawy posiekane świeże zioła np. natka pietruszki, tymianek Makaron z kurkami przepis Krok 1. Makaron ugotować w według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedzić(...)nieco zgęstnieje dodać posiekane zioła oraz ugotowany makaron. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Gotowy makaron z kurkami podajemy zaraz po ugotowaniu, dekorujemy świeżymi ziołami i posypujemy tartym parmezanem. Oto kilka innych przepisów na makaron, które mogą Ci się spodobać: Makaron z pesto bazyliowym, burratą i pomidorkami koktajlowymi Makaron z tuńczykiem i oliwkami Makaron z kurczakiem i brokułami

Moja Książka Kucharska
Kardy 46

osolić i ocukrzyć. Wrzucić do niej kardy i gotować do miękkości, około 20 minut. Ugotowane kardy przełożyć na rozgrzane masło i chwilę podsmażyć. Zasmażka : na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa. Kardy ułożyć na talerzu i polać zasmażką. 2 – 3 łodygi kardów, sól, cukier, 2 łyżki masła zasmażka(...)bułki tartej, 40 g masła

królestwo garów
Kotlety mielone z pieczarkami i serem 38

kotlety mielone z pieczarkami i serem: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta do obtoczenia kotletów Składniki na farsz: 250 g pieczarek 1 cebula około 100 g sera żółtego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i mielimy przez(...)podsmażamy, dodajemy zmielone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wracamy do mięsa, bierzemy porcję do środka wkładamy łyżeczkę pieczarek i trochę sera startego, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Pulpety w sosie porowym z makaronem 45

porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej bułka tarta do obtoczenia klopsów 1 duży por 200 ml śmietanki 30%  2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 szklanka bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy(...)pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Z mięsa formułujemy małe kuleczki (z podanej porcji wyszło mi 10 pulpecików), a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Klopsiki podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, a następnie zdejmujemy z patelni. 5. Por dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki. Następnie wrzucamy go na patelnię

Gotuj z Prezesem
Kotlety Twardowskiego 42

kotlety Twardowskiego: 4 kotlety schabowe 100 g masła 1 szklanka żółtego startego sera (o poj. 250 ml) sól, pieprz kolorowy, świeżo mielony 1 jajko mąka do obtoczenia roladek bułka tarta do obtoczenia roladek olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie. Ser ścieramy(...)zbijamy z drugiej strony. Podwijamy końcówki schabu i znowu zbijamy, teraz formułujemy roladki w dłoniach. Każdy kotlet obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane roladki podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem około 10 minut. Można je również zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni

Gotuj z Prezesem
Makaron z tuńczykiem i oliwkami 42

krojonych – 400 g garść zielonych oliwek z zalewy – około 50 g 200 g makaronu penne 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku tarty parmezan do posypania dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i delikatnie zeszklić(...)posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Całość gotować jeszcze przez dosłownie 1-2 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Makaron z tuńczykiem i oliwkami ponakładać na talerze i posypać tartym parmezanem. Smacznego! 4. Szukasz więcej dań z makaronem w roli głównej? Polecam zatem zajrzeć do wpisu na 10 najlepszych przepisów na makaron . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Knedle ze śliwkami 66

jajko, trochę mąki oraz śliwki węgierki. Jak widać lista zakupów jest krótka, składniki ogólnodostępne, wykonanie proste, a danie nieziemsko pyszne. Knedle ze śliwkami podaję z podsmażoną na maśle bułką tartą, w takiej wersji smakują nam najbardziej. Knedle ze śliwkami to danie, które warto przygotować chociaż raz w sezonie. Polecam i zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)wrzucać knedle, delikatnie przemieszać łyżką. Knedle gotować 4-5 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyławiać łyżką cedzakową na talerze. 6. Na suchej patelni zarumienić 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki cukru. Dodać 2 łyżki masła, roztopić i przemieszać. Polać po knedlach. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem