tarta - 42848 przepisów (strona:796/2857)

Sałatka meksykańska z mięsem mielonym (warstwowa) 119

mięsa mielonego smażonego w pikantnym ketchupie, konserwowych ogórków, papryki, czerwonej fasolki, kukurydzy oraz czerwonej cebuli. Podana jest z sosem majonezowo-śmietanowym z dodatkiem pikantnego ketchupu i na wierzchu posypana tartym serem żółtym. Sałatka jest lekko pikantna, a dzięki wołowinie ma wyrazisty smak. Jej smak wyostrza też czerwona cebula oraz ogórki konserwowe, a inne składniki idealnie ze sobą współgrają. Dzięki(...)Sałatka:  Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: kapusta pekińska - cebula - mięso mielone - kukurydza - fasolka czerwona - ogórki konserwowe - papryka. Ostatnią warstwę polewamy przygotowanym sosem. Na samym wierzchu sałatki wykładamy tarty ser żółty

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone ziemniaki po włosku 174

najchętniej byście je zjedli? PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI PO WŁOSKU Składniki: 1 kg drobnych ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek włoskie przyprawy: sól, oregano, bazylia, rozmaryn 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy. Ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy wszystko (najlepiej rękami) wcierając oliwę i przyprawy w ziemniaki. Na blachach do pieczenia układamy(...)papier do pieczenia i wysypujemy ziemniaki, jedną warstwą, najlepiej w minimalnych odstępach, oprószamy bułką tartą. Pieczemy w 200st grzanie góra dół przez ok 45min, w trakcie pieczenia przewracając ziemniaki łopatką. Artykuł Pieczone ziemniaki po włosku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kotlety rybne 96

sosie własnym (130 g po odsączeniu) 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chili (opcjonalnie) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kotletów rybnych: Ciepłe ziemniaki podusić widelcem lub przepuścić przez(...)posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do tuńczyka. Całość razem wymieszać do połączenia składników. Dodać przestudzone ziemniaki i bułkę tartą. Ponownie dokładnie wymieszać łyżką lub ręką wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże kotleciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego i smażyć przygotowane kotlety z każdej

Danka Pichci
Zraziki dworskie 3046

kaszą i ulubioną surówką. Syty i przepyszny obiadek dla całej rodziny!       Składniki: ok 700g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub pół szklanki tartej) 2 jajka przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie pół szklanki mąki do obtoczenia roladek 1 szklanka bulionu lub wody 1 łyżka sosu sojowego(...)drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Pomidory i pietruszkę dodajemy do farszu, mieszamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczoną oraz odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą) i przyprawy –do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Na mięsie

Blog z Apetytem
Kotlety drobiowo-kalafiorowe 51

surówką colesław i ziemniaczanym puree.  przepis na około 6 sztuk kotletów 350 g fileta z kurczaka 250 g surowego kalafiora 1 duże  jajko 2-3 łyżki bułki tartej 100 ml mleka sól pieprz mały ząbek czosnku 2 garści posiekanego koperku Filety z kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć do miski dodać pieprz, sól i posiekany czosnek(...)wlać mleko i wymieszać. Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrać około półcentymetrową warstwę oleju. Z przygotowanej masy formować kotlety wkładać od razu na rozgrzany tłuszcz przyrumienić następnie przewrócić na drugą stronę, przykryć

Andzia Pichci
Przepis na domowe ciasto Lava Cake jak z Pizzy Hut 50

minutes Porcje 9 porcji Author Magdalena Składniki 150 g masła 8 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej trochę bułki tartej do foremek szczypta soli 2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania czekoladę połamać i roztopić z 100 g masła na gładką masę cukier i jajka z odrobiną(...)soli zmiksować do uzyskania gładkiej masy dodać mąkę jeszcze trochę miksować foremki do muffinek posmarować masłem i posypać bułką tartą (9 foremek) czekoladową masę wlać do foremek rozgrzać piekarnik do 200 stopni włożyć foremki do piekarnika piec około 8 minut wyjąć i odstawić na 3 minuty wyciągnąć z foremki obkroić boki Notatki Tak przygotowane muffinki są płynne

ale Pysznie
Sprawdzone pomysły na szybki obiad 85

naszej patelni i mieszamy wszystko razem. Po krótkim czasie nasz  szybki obiad  jest gotowy do konsumpcji.  Smacznie, zdrowo, kolorowo — czyli szybki obiad z brokułem w bułce tartej! Czy na  obiad  zawsze musi być coś tłustego albo mięsnego? Oczywiście, że nie! Poniżej prezentujemy  pomysł na obiad  w stylu wegetariańskim, który usatysfakcjonuje nawet tych(...)wymagających. Danie doskonale sprawdzi się również jako dodatek do nieco większej potrawy, uzupełniając ją o elementy warzywne. Do przygotowania tego  szybkiego obiadu  potrzebować będziemy brokuły oraz bułkę tartą. Przepis stosujemy w proporcjach jeden brokuł na 4 łyżki bułki. Na taką ilość potrzebujemy również 3 łyżki masła oraz odrobinę soli dla uwydatnienia całości. Brokuł myjemy i dzielimy

Alle Dobre!
Pomysł na szybki obiad z zapasów na trudny czas czyli z konserwy 59

kotlety mielone ) Ty możesz użyć dowolnej, lubianej. 4 plastry sera topionego o lubianym smaku. Tu użyłam Cheddar (np Hochland lub Lactima itp) 2 jajka kurze średniej wielkości bułka tarta smalec do smażenia żadnych przypraw jeśli używasz konserwy „kiełbasa chłopska” Domowego Weka to ona zawiera już wszystko, czego potrzebujesz do swoich kotlecików. Nic nie trzeba doprawiać(...)konserw Domowego Weka jest to proste, gdyż mięso w nich jest soczyste i delikatne. Teraz „najtrudniejszy” etap Obtocz każdy kotlet w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej Tak samo jak w przypadku zwykłych mielonych czy schabowych. Usmaż na złoty kolor na smalcu. Serwuj z dowolnymi dodatkami… Pyszny, szybki obiad… Pomysł na to co zrobić

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi, czyli nic się nie zmarnuje 91

posypujemy suszonymi pomidorami lub posiekanym szczypiorkiem.   *Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej duża cebula jajko bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia   Przygotowanie Bułkę rwiemy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia na 5 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju(...)przyprawy. Całość mieszamy ze sobą ręką przez kilka minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu przez około 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety brokułowe z jajkiem i grzybami 43

wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy(...)kostkę. Grzyby kroimy w małą kosteczkę. Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą. Za pomocą łyżki nakładamy kotleciki na patelnię. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiany kolor z obu stron

Lena Gotuje
Ekspresowa szakszuka 51

ekspresową szakszuką, której wykonanie zajmie Wam dosłownie kilka minut a efekt będzie przepyszny! Do jej wykonania potrzebujemy: 2-3 jajka, passata pomidorowa (mogą być też pomidory krojone z puszki), tarty twardy ser (Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub inny), szczypiorek, sól, pieprz, przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią", pieczywo Na teflonową patelnię wlewamy passatę. Kiedy passata się podgrzeje(...)wrzucamy umyte jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami ( u mnie moja niezastąpiona "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"). Wszystko posypujemy tartym serem i przykrywamy pokrywką. Czekamy ok. 3 minut. Jeśli nie lubicie płynnego żółtka odczekajcie ok. 5-6 minut. Po tym czasie wszystko posypujemy szczypiorkiem i nasza ekspresowa szakszuka jest już gotowa! Możecie jeść ją samą lub z ulubionym

Przepis na Dzień Dobry
Kremowy makaron z kurczakiem 49

łyżki masła 2czubate łyżki mąki pszennej 500 ml bulionu drobiowego 100 ml mleka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz 3 łyżki tartego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez około 20 minut. Następnie(...)podgrzewamy mieszając a gdy zacznie gęstnieć dodajemy pokrojonego kurczaka oraz zamrożone warzywa. Gotujemy do momentu aż marchewka i groszek będą miękkie. Garnek zestawiamy z ognia, do makaronu dodajemy tarty parmezan oraz poszatkowaną natkę pietruszki

Qchnia po prostu
Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi 49

mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 drobno posiekana i podsmażona na rumiano cebulka 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajko 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki sól i mielony pieprz do smaku mąka do obtaczania pulpecików Składniki na sos pomidorowy do pulpetów: 2 łyżki oliwy(...)Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać. Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz z przyprawami bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie, okrągłe pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące.  Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię

Moja Książka Kucharska
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek / wegetariańskie / zdrowe / fit / pieczone 53

tradycyjne kotlety, z ziemniakami i surówką.  400g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 300g pieczarek 1 duża cebula lub 2 małe 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka  1 łyżka oleju 1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy je na oleju, studzimy.  2. W misce umieszczamy ciecierzycę i pieczarki(...)Blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami, mieszamy.  3. Z powstałej masy formujemy kotlety, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  wegetariańskie kotlety, wege, zdrowe, obiad, wegetariański obiad, fit, przepis, obiad bez mięsa, ciecierzyca, pieczarki, pieczone, dania obiadowe

Szefowa kuchni
Ryba po grecku. 71

filetów białej ryby np. ( dorsza, morszczuka, mintaja..) około 7 dużych marchewek 3 korzenie pietruszki mniejszy kawałek selera kawałek pora 2 duże cebule mąka do panierowania ryby bułka tarta do panierowania olej około 5 jajek do panierki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki) 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 3 łyżeczki cukru 2 średnie cytryny 1 łyżeczka(...)rozmrażamy i osuszamy ręczniczkiem. Kropimy cytryną i na jakiś czas odstawiamy. Po czasie posypujemy rybę papryką słodką, solą i pieprzem do smaku. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Farsz i rybę chowamy do lodówki. Po paru godzinach smakujemy farsz i ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami, cytryną i cukrem. W naczyniu

Olcia gotuje!