teraz pora na przepis: Składniki: 7 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy szczypta soli 700 g jabłek 3 łyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę(...)dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia
Cynamonowe szczęściedodatek do dań obiadowych, na wynos do pracy ... Składniki: 1 kg cukinii, 2 średnie marchewki, cebula, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 3 małe jajka, 220 g bułki tartej, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, czubata łyżeczka curry, pół łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Cukinię ścieramy na małych oczkach, posypujemy łyżeczką soli - odstawiamy na 30 minut, aż puści wodę. Odsączamy(...)Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki - cukinia, marchew, cebula, czosnek, przyprawy, jajka, bułka tarta, posiekana natka pietruszki - mieszamy razem. Przykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Studzimy
Lena Gotujeżółtka szczypta soli Nadzienie z papierówek: około 2 kg papierówek * 50 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać żółtka oraz zimne(...)jabłek dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszać ( należy zrobić to tuż przed wyłożeniem nadzienia na ciasto, aby jabłka nie puściły soku ). Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć jabłka. Wyrównać i lekko ugnieść. Z zamrażalnika wyjąć kruche ciasto i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Piec w temperaturze 180°C przez około
Opowieści z piekarnikaŚwieży i ugotowany kalafior to super szybki i tani pomysł na danie wegetariańskie. Kalafiora możesz podać tradycyjnie z zasmażką z bułki tartej i masła jako samodzielne danie. Ugotowany kalafior wykorzystasz także jako składnik domowych past, zup, sałatek, kotletów bądź element dania głównego (do mięs i ziemniaków). Ugotowane różyczki kalafiora smakują także polane masełkiem z chrupiącymi kawałkami boczku. Kalafior można(...)miękkość kalafiora widelcem. Gdy widelec lekko wchodzi w miękkie warzywo wyłącz palnik a kalafior wyłów łyżką cedzakową. Kalafiora odsącz na sicie i odłóż na talerz. Ugotowanego kalafiora polej bułką tartą z masełkiem i podaj jako samodzielne danie. Kalafiora podzielonego na różyczki możesz dodać do zupy, pasty lub posiekać drobno jako składnik sałatki lub kotletów. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchniaromatycznym sosie, to ciekawy pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie koniecznie ten przepis! Składniki: 1 kg mielonej wieprzowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1/4 młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie ok 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia(...)szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Kapustę drobno siekamy *** *** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki mięsne
Blog z Apetytemmnie z pomidorów malinowych), 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego, 2 jajka, 4 płaskie łyżki bułki tartej, masło. Przygotowanie: Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę) , jajka oraz bułkę tartą. Mieszamy razem
Lena GotujeCzas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 1 godzina | Liczna porcji: 4 Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 1 jajko 1 marchewka 1 por 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Zalewa 600 ml gorącej wody 5 łyżek ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie 1. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. 2. Pora pokroić w półkrążki, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. 3. Do 600 ml gorącej wody dodać ketchup, cukier, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać. 4. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Następnie wrzucić
Alle Dobre!SKŁADNIKI : 2 - 3 młode cukinie 200 g sera żółtego, pkrojonego w słupki 200 g dowolnej szynki w plasterkach ( u mnie dojrzewająca ) pikantny ketchup 2 jajka i bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE : Cukinię kroimy na cienkie plastry, następnie solimy i odkładamy aby puściła soki. Każdy plaster wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynów. Plastry smarujemy(...)ketchupem, kładziemy plaster szynki i kawałek sera, zwijamy roladkę i spinamy wykałaczka. Każdą roladkę panierujemy w rozmaconym jajku i bułce tartej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy 20-25 minut, funkcja termoobieg, 190 -200 %*. Kiedy się zarumienią można je wyciągnąć szybciej. Podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPróbujmy przemycać warzywa. Przykładem może być pieczarka! Co nam trzeba? 10 dużych pieczarek. 300g mięsa mielonego- np. z szynki 100g tarkowanego żółtego sera 1 duża cebula 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz ziołowy Robimy! Pieczarki obieramy, drążymy z nóżek (Można kupić takie duże pieczarki bez nóżek) i lekko solimy. Na patelni przesmażamy mięso- ale chwilkę, tyle by się(...)zarumieniło. Studzimy lekko. W misce mieszamy mięso z posiekaną drobno cebulką, żółtym serem, bułką tartą i solą i pieprzem Nadziewamy farszem każda pieczarkę i grillujemy! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Grillowana pieczarka. first appeared on Latosiowy
Latosiowydomchutney z moreli. 50 dkg moreli 100 ml wody 1 duża papryczka chili 10 dkg czerwonej cebuli 4 łyżki brązowego cukru jasnego 3 duże gałązki tymianku 1/2 łyżeczki tartego imbiru 80 ml octu jabłkowego Jak zrobić chutney morelowe. Morele umyć, osuszyć, usunąć pesti i pokroić owoce w małą kostkę. Pokrojone morele włożyć do garnka wraz z wodą, octem, cukrem(...)drobno krojoną papryczką chili, drobno krojoną cebulą, tartym imbirem oraz tymiankiem. Doprowadzić całość do wrzenia, po czym mieszając od czasu do czasu, gotować na małym ogniu, do momentu w którym woda wyparuje, a owoce niemalże całkowicie się rozpadną. Gotowe chutney powinno mieć konsystencję przypominającą dżem. Po ugotowaniu chutney wystudzić, po czym spożywać na bieżąco, przechowywane w lodówce do kilku
MeCooksjest tak obłędne w smaku, że chce się jeść je samo! Idealny środek, połączenie czereśni i moreli to jakiś totalny obłęd! Z całego serca polecam Ci tą obłędną kruchą tartę z owocami lata ! O tej porze roku nie ma nic lepszego! Czereśnie możesz zastąpić wiśniami, jagodami lub borówką! Gorącą tartę możesz podawać z kulką lodów! Cały proces sfotografowałam, być mógł(...)zobaczyć, jak łatwo ją wykonać! CHERRIES PIE Tarta z czereśniami ciasto : składniki : 450 g mąki pszennej typ tortowa 135 g zimnego masła ( w żadnym wypadku nie margaryny!) 190 g cukru 4 żółtka 1 jajko L opcjonalnie łyżka wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Całość zagnieć, owiń folią schłodź przez 20 minut, wylep formę, dodaj owoce, przykryj ciastem
SMYKWKUCHNItrochę dłuższy. Klopsiki drobiowe Klopsiki drobiowe Składniki : - 500 g mięsa wieprzowego lub drobiowego - 50 g mortadelli - 50 g lub więcej parmezanu - 50 g pełnego mleka - 30 g bułki tartej - 1 średnie jajko - 70 g białego wina - 1 pęczek natki pietruszki - 100 g mąki 00 - sól i pieprz do smaku - olio evo Dodatkowo składniki na sos: - pomidory(...)Najpierw posiekajcie drobno natkę pietruszki, a następnie jeszcze drobniej posiekajcie mortadellę i to wszystko wrzućcie do miski, do której włożyliście mięso mielone z drobiu lub wieprzowe. Dodajcie bułkę tartą, parmezan i jajko. Kolejno dołóżcie mleko i sól oraz pieprz. Całość musicie teraz ładnie zagnieść i uformować w dłoniach malutkie klopsiki. Następnie obtoczcie każdą kuleczkę w mące
Z Kuchni Do Kuchniszklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 500 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta kruchego z truskawkami i budyniową pianką: Truskawki obrać z szypułek, umyć, pozostawić na sitku do przesuszenia. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski(...)dobrze rozpuścił. Na końcu wlać olej rzepakowy. Zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Wyrównać. Truskawki przekroić na pół, dodać mąkę ziemniaczaną lub bułkę tartą. Delikatnie wymieszać i poukładać na piance budyniowej częścią przekrojoną do góry. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na truskawki. Blaszkę
Danka PichciJajka obrać, posiekać. Do kaszy dodać jajka, koperek lub szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajko i wymieszać. Uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. 120 ml kaszy perłowej lub jaglanej, 190 ml wody, sól, świeżo mielony pieprz, 8 jajek, 2 łyżki siekanego koperku(...)szczypiorku, bułka tarta, masło klarowane lub masło i olej do smażenia
królestwo garówobiedzie można iść na dłuuuugo spacer, albo pojedździć rowerkiem 😉 Składniki: ok 500 - 600 g schabu 6 plastrów wędzonej szynki wieprzowej 6 plastrów sera żółtego 2-3 jajka bułka tarta sól, pieprz olej, masło klarowane lub smalec do smażenia Wykonanie: Schab dzielimy na 5-6 plastrów. Każdy plaster rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Na środek(...)każdego kotleta układamy plaster sera i szynki i składamy jak kopertę. Panierujemy w rozkłóconych, lekko posolonych jajkach i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu w każdej strony na złoty kolor. Podajemy gorące
Walijskie Pichcenie