mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Faszerowana cukinia Składniki na okrągłą cukinię faszerowaną orzo. 1 okrągła cukinia (55 dkg) 1 łyżka zielonego pesto 10 dkg tartej mozzarelli szczypta soli 2 łyżki bulionu warzywnego lub wody 3 dkg makaronu orzo Jak zrobić okrągłą cukinię faszerowaną orzo. Makaron orzo wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować i gotować(...)przez 5 minut. Kolejno, wylać na durszlak, odsączyć z wody i przełożyć do miseczki. Dodać szczyptę soli, tartą na tarce mozzarellę oraz zielone pesto. Dokładnie wymieszać. Cukinię umyć, osuszyć, odkroić około centymetr od góry, tak aby można było usunąć miąższ oraz ziarna. Po wydrylowaniu cukinii z ziaren i miąższu, wypełnić ją farszem makaronowym, wlać bulion lub wodę
MeCooksśrednie ziemniaki ( około 350-400 g ) 2 marchewki ( około 300 g ) 4 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 pęczek koperku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli przepis Do dużej miski ścieramy na tarce o dużych oczkach umyte cukinie razem ze skórką(...)marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Opłukany koperek również drobno siekamy. Do cukinii i ziemniaków dodajemy startą marchew, cebulę, czosnek, koperek, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką a następnie dokładnie razem łączymy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy
Smakowite Daniaczym wystudzić, a kiedy zimne posiekać drobno nożem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora oczyścić i drobno pokroić. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć tartą marchew oraz pokrojonego pora. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut, dodać posiekanego kurczaka, sól, pieprz oraz mąkę i kontynuować smażenie przez kolejne 2 minuty. Na koniec(...)ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, podzielić na 8 części, które rozwałkować na wielkość 15 na 10 centymetra każda. Na brzegu krótszego z boków ułożyć nadzienie, posypać odrobiną tartego sera żółtego, założyć boki ku środkowi i zwinąć. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować jajkiem i posypywać posypką. Blaszkę z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce
MeCooksPulchne kotlety mielone Po krótkim wymieszaniu składników na kotlety, nie uzyskamy tak smacznych kotletów mielonych jak po długim wyrabianiu. Nie należy też przesadzać z suchym składnikiem jakim jest bułka tarta. Kotlety mielone z bułką dużą ilością bułki tartej, nie będą tak soczyste jak bez niej lub z jej minimalną ilością. A więc jeżeli chcesz zrobić pyszne, soczyste
Dieta moja pasjaSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)studzimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia. W dużej misce łączymy zmielone mięso, ryż, przesmażoną cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną
Qchnia po prostumąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła (lub margaryny) + około 1 łyżki do wysmarowania tortownicy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej do obsypania tortownicy szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem(...)obsypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy w rondelku, przelewamy do dużej miski, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ostudzonego masła. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego masy. Ciasto wylewamy do tortownicy, na wierzchy układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Qchnia po prostufasolki szparagowej sól i pieprz, ziele angielskie 100 ml słodkiej śmietanki 30 % pół pęczka koperku Klopsiki: ok 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie
Blog z Apetytemłyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki orzechowej z bezą: Przygotowanie ciasta. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, zmielone orzechy włoskie(...)grubych oczkach zetrzeć na dno blachy. Wyrównać i docisnąć dłonią. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ciasto oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowanie masy jabłkowej. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier, cynamon
Danka Pichcizapraszam do skorzystania z przepisu i oczywiście zajrzenia na bloga Ani. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej 100 g cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki-do obtoczenia pulpetów Sos: 500 ml bulionu warzywnego(...)łyżki mąki 1 pęczek koperku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, szklimy na oleju, razem z jajkiem, bułą tartą, solą, pieprzem, papryką i oregano, dodajemy do mięsa mielonego. Masę wyrabiamy dłonią do momentu aż masa stanie się jednolita ( w razie potrzeby dodajemy trochę więcej bułki ), formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy bulion, delikatnie wrzucamy pulpety
R'n'G Kitchenadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium – składniki: 1 i 1/2 szklanki maku 1 i 1/2 szklanki cukru 1 litr mleka 12 jaj 1 łyżka płaska kakao 7 łyżek bułki tartej 2 opakowania cukru waniliowego garść rodzynek rum do naponczowania SKŁADNIKI NA MASĘ: 3/4 litra śmietanki kremówki 3 gorzkie czekolady 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium(...)mlekiem. Troszkę podgotować. Po tym dokładnie odcedzić. Mak przemielić maszynką, a następnie wysuszyć ( odparować) Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką konsystencję. Mak połączyć z kakao, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dobrze zamieszać. Dodawać łyżka po łyżce do utartych żółtek i ucierać. Dodać cukier waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno. Następnie ubite białka dodać
Olcia gotuje!Klopsiki: 0,5kg mięsa mielonego (użyłam wołowego ale może być też wieprzowe) 1 duże jajko lub 2 małe 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub ok 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)masła Warzywa: 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie mieszanka azjatycka) Dodatkowo: olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę odciśniętą z mleka lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano
Blog z Apetytemlżejszej wersji może też być z indyka) duża papryka czerwona pieczona 5-6 pieczarek marynowanych garść suszonej żurawiny (50 g) jajko kajzerka pół szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra Sos: duża cebula szklanka bulionu drobiowego łyżeczka musztardy (dałam musztardę gruszkową, ale inna też może być) łyżka sosu sojowego łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie(...)rwiemy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy ją na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru mleka i rozdrabniamy widelcem. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, bułkę tartą, paprykę, pieczarki, żurawinę i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa i formujemy kotlety. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na niewielkim
e-PrzepisyKulinarnemielone – składniki: 500 g mielonego mięsa ( np. z łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej ) pół szklanki mleka (do namoczenia bułki ) 1 mała cebula 1 jajko połowa bułki kajzerki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczyste kotlety mielone – wykonanie: Cebulkę obieramy i ścieramy na bardzo małych oczkach(...)będzie przylegać do ręki oraz stanie się elastyczne i odpowiednio napowietrzone ) Mięso wyrabiamy około 5 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki lekko spłaszczone. Obtaczamy je w bułce tartej bułce. Przygotowujemy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz dość mocno, ale na średnim płomieniu. Po rozgrzaniu zmniejszamy płomień. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron. Pod koniec smażenia przykrywamy na około 2 minuty pokrywką
Olcia gotuje!czasu do czasu warto je w ten sposób prezygotic i dać odpocząć wątrobie. Składniki: 1 kg schabu sol i pieprz do smaku 1 cebula mleko 2 jajka bulka tarta mąka pszenna olej w sprayu lub olej roślinny do posmarowania Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku oraz do subskrybowania kanału. Wykonanie: Schab umyć i oczyścić, według(...)smażeniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Kotlety odsączyć z mleka, można osuszyć je wykładając je na ręcznik papierowy. Każdy z kotletów panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Zapanierowane kotlety przełożyć na tacę do pieczenia wyłożoną pergaminem i posmarowaną olejem. Kotlety z wierzchu posmarować lub spryskać olejem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez
Pani M - kuchnia smakowitacukru pudru 5-8 łyżek kwaśnej śmietany 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Pozostałe składniki: 1 kg jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki bułki tartej cukier kryształ do posypania jabłek cukier puder do posypania placka Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy przesiany cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy(...)ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i większą częścią ciasta wylepiamy spód i brzegi blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a jeśli puszczają dużo soku, na koniec lekko odciskamy. Wykładamy je na ciasto, posypujemy cukrem kryształem i cynamonem. Przykrywamy rozwałkowaną
Trzeci talerz