cukier waniliowy Obłożenie: kilka niewielkich jabłek 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki miodu prawdziwego sok z cytryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej masło lub margaryna do posmarowania tortownicy Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto(...)schładzamy w lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, można również tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do przygotowanej formy, wylepiamy również brzegi tortownicy, tak kilka centymetrów. 2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy
Izabelawkuchnidodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Składniki: 500 g schabu wieprzowego w plastrach, 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz. Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos sojowy, curry i ocet balsamiczny. Przygotowanie: Każdy kotlet dopraw(...)solą i pieprzem, następnie obtocz w marynacie. Mięso odstaw do lodówki na 30 minut. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem aż będą złote z każdej strony. Schabowe z curry najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami. >> Zobacz też: Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Artykuł Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów
RozdomowionaFARSZ : 500 g pieczarek sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia odrobina oregano DODATKOWO : dowolny sos pomidorowy 100 g tartego, żółtego sera(...)podsmażamy na oleju, z przyprawami aż odparują płyny. Ciasto rpzwałkowujemy, dzielimy na paski długości parówki i dzielimy je na porcje. Na każdy kawałek ciasta nakładamy pieczarki, parówką, tarty ser i ketchup, zlepiamy brzegi ciasta i odkładamy hot doga na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy je na 15 minut aby wyrosły. Pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliskładniki na jedno ciasto: (pieczemy trzy takie same ciasta) 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 45 g bułki tartej 25 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g kakao 60 g orzechów włoskich, zmielonych 1 pomarańcza 1 łyżeczka proszku do pieczenie wykonanie: *Pomarańczę dokładnie myjemy. W całości wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Ugotowane odcedzamy(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ mielimy w maszynce do mięsa. Mąkę mieszamy z kakao, bułką tartą, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy zmieloną pomarańczę i mieszamy, aż połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej
Domowy Smak Jedzeniaosób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1kg mielonej łopatki wieprzowej 200g ryżu 1 cebula 1 biała kapusta 2 litry bulionu lub rosołu 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka posiekanego kopru 1. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem oleju(...)większej miski przekładamy mięso, wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. 2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze
karolgotujekurzych) 600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 jajko sól pieprz granulowany czosnek łyżeczka musztardy majeranek 1 cebula okrojona i przesmażona na maśle olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Jajka gotujemy na półtwardo. (Oczywiście przepiórcze zawsze gotuję na twardo, ze względu na maleńki rozmiar nie udało mi się jeszcze ugotować ich na miękko(...)którym się smażyła). Dokładnie wyrabiamy gładką masę. Na lekko zwilżonej dłoni układamy łyżkę mięsa mielonego, na to układamy jajko. Formujemy kulkę mięsną, dokładnie oblepiając jajko mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia
Walijskie Pichceniemąki pszennej 3 jajka 3 łyżki oleju sól Farsz: 250 g sera żółtego 600 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania Sposób wykonania: Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju(...)przeciwległe boki zawijamy do środka, następnie zwijamy naleśnika w rulon od gór do dołu tworząc krokieta. W misce roztrzepujemy jajka. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako danie główne np. z ketchupem
Qchnia po prostumąki pszennej 100 ml mleka (mniej niż 1/2 szklanki) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta chili 1 łyżeczka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Krążków cebulowych: Cebule obrać, pokroić w krążki, rozdzielić na kółka. Do miseczki wbić jajko, rozbełtać widelcem lub rózgą. Następnie dodać przyprawy(...)sól, słodka papryka, pieprz, chili), mąkę pszenną i bułkę tartą. Wlewać porcjami mleko i mieszać do powstania gęstego ciasta. Ilość dodanego mleka zależy od wielkości jajka. Ciasto musi być gęste. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju rzepakowego tak, aby krążki cebulowe podczas smażenia pływały. Każdy krążek zamaczać w przygotowanym cieście tak, aby ciasto oblepiło
Danka Pichcisyty. Składniki: na dwa burgery: 2 bułki - u mnie duże poznańskie, 2 filety z kurczaka, ser camembert - u mnie z pieprzem, sałata, pomidor - plastry, ketchup, majonez, jajko, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę rozcinamy na pół. Możemy podpiec chwilę w piekarniku, aby była bardziej chrupiąca. Jedną połowę smarujemy majonezem, drugą ketchupem Filety z kurczaka panierujemy(...)roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju aż filet będzie dobry. Ser rozcinamy na pół i również panierujemy. Smażymy na osobnej patelni - bezpośrednio przed podaniem, z obu stron na rumiany kolor. Na spodzie bułki układamy liść sałaty, kotleta, ser, pomidor i przykrywamy górną częścią bułki
Lena Gotujezrobić smaczne roladki z chleba tostowego na imprezę. ROLADKI Z CHLEBA TOSTOWEGO PRZEPIS Składniki 10 kromek chleba tostowego 10 plastrów sera żółtego 10 plastrów ulubionej szynki 3 jajka bułka tarta papryka słodka w proszku ketchup sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie 1. Z kromek chleba odkrajamy skórki, a następnie rozwałkowujemy jak najcieniej. 2. Rozwałkowane kromeczki smarujemy ketchupem(...)oraz sera. Zawijamy ciasno w rulonik. 3. Jajka wbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. 4. Roladki moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Artykuł Roladki z chleba tostowego pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!zabki czosnku, 0,5 kg mieso wołowe, 0,5 kg mieso wieprzowe, 3 marchewki, 1/2 cebuli białej i 1/2 cebuli czerwonej, 1 pietruszka, 1/2 szklanki kremówki, 3 łyżki bułki tartej, 1/4 szkl. Startego dojrzewającego sera, 3 chlusty czerwonego wina. Wykonanie w filmie (na maśle przesmaż przyprawy i śliwki, tłuszcz jest nośnikiem smaku (!), następnie warzywa, mięso i wino, całość przykryj(...)pokrywką i duś do miękkości. Potem zagęść całość dodając śmietankę, bułkę tarta i ser. (Patrz film) . Puree: ziemniaki 12 sztuk gotujemy, odcedź, dodaj 1/3 kostki masla, 1/2 szkl śmietanki, odrobina soli, 1/4 kostki fety, świeży rozmaryn i gałka muszkatołowa. Dopraw solą do smaku. . 1 szara Reneta i świeże zioła: majeranek i szałwia. . Na wierzch: mozzarella 1 kulka . Całość
SMYKWKUCHNIłodyga selera naciowego, 2 szalotki, garść orzechów włoskich, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki łuskanego słonecznika, łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej razowej, pieprz do smaku. 1. Filety śledziowe mocz kilka godzin w wodzie, po czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłka obierz, pokrój w taką(...)ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę. 5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika i dodaj je do tatara. 6. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą (możesz przygotować ją w domu - wystarczy, że dzień lub dwa dni wcześniej ususzysz 3 kromki chleba razowego, po czym je zmielisz) i podgrzewaj mieszając do połączenia. Porcję tatara
Z notatnika dietetykacały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobie pracę :) Składniki: Biszkopt orzechowo-miodowy: 6 jajek 200 g orzechów włoskich 1 łyżeczka do pieczenia 4 łyżki bułki tartej niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu szczypta soli Masa makowa: 250 g maku mielonego 3-4 łyżki cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki miodu(...)masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: ok. 18-20 szt. herbatników Wykonanie: Biszkopt orzechowo-miodowy: Orzechy włoskie mielimy na miałko i mieszamy z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru pudru. Następnie dodajemy miód oraz żółtka i miksujemy
Kuchnia MagdaLenymalutkich, białych pieczarek (te małe dostępne są np w Lidlu) 2-3 średniej wielkości cebule 1 czerwona papryka 3-5 ogórków konserwowych 2 duże jajka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 4 szklanki wody, 10-12 łyżek octu 6 łyżek cukru 6 łyżek ketchupu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka pieprzu(...)nożem tuż u nasady, nie odrywać). Na głęboki talerz wybijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną. Kapelusze pieczarek zanurzamy w rozmąconych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w piórka. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Ogórki konserwowe kroimy
Smaki Na Talerzu