tarta - 42848 przepisów (strona:792/2857)

Mielone z gruszką 50

przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne: 400g mielonego drobiu, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, pół pęczka natki pietruszki, 60g sera camembert, 2 gruszki, 2 łyżki tartej bułki, ok. 3 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Zmiel 400g piersi kurczaka lub indyka. 2. Czosnek i natkę posiekaj. Warto zrobić(...)chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 4. Posiekane warzywa i natkę dodaj do mięsa i wbij jajko. 5. Bułkę tartą (najlepiej razową) wymieszaj z wodą, również dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i wyrób całość na jednolitą masę. 6. Uformuj 4 kotlety. 7. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż

Z notatnika dietetyka
Kurczak milanese z dymną nutą 47

Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej cytryny Starta skórka z całej pomarańczy(...)Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. Krok 5 Rozgrzej na patelni olej. Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłóż

Niedzielny kucharz
Śledzie smażone panierowane 56

towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz kiszonych buraków. Co powiecie na takie zestawienie? PRZEPIS ŚLEDZIE SMAŻONE PANIEROWANE Składniki: 6-8 filetów śledzi świeżych 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej Jak zrobić śledzie smażone panierowane: Filety myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie rybę oprószamy solą i pieprzem i delikatnie obtaczamy w mące. Jajka wbijamy(...)talerza i roztrzepujemy widelcem. Filety ryby obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany olej na patelni kładziemy filety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Artykuł Śledzie smażone panierowane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Siekane kotlety rybne 43

czosnku (możesz pominąć jeśli nie lubisz) garść posiekanej natki pietruszki lub koperku 2 jajka (średnie rozmiar L) 5 łyżek mleka (75 ml) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Sposób wykonania kotlecików rybnych Aby przygotować kotleciki potrzebować będziemy: miski, ostrego noża, rózgi(...)Natkę pietruszki lub koperek drobno siekam. Krok 2 – przygotowuję ciasto Do miski wbijam jajka i rozkłócam za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Wlewam mleko. Wsypuję mąkę oraz bułkę tartę i całość mieszam rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Następnie wrzucam też posiekane: filety ryby, cebulkę, czosnek, paprykę i natkę pietruszki lub koperek . Dodaję także przyprawy (sól, świeżo zmielony pierz

Ania gotuje
Zraziki bałkańskie 2059

ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka z białej kapusty Przepis tutaj (KLIK)     Składniki: ok 600g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 200g świeżego szpinaku(...)reszty dodajemy szpinak *** *** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik *** *** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy *** *** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek i nadziewamy porcją farszu

Blog z Apetytem
Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food 54

marchewkowe: Składniki: 700 g surowej marchewki dobra szczyta soli( pól łyżeczki) 0, 5 łyżeczki cukru 3- 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie : 1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki i ugotować w całości, aż marchewka zmięknie. Czas gotowania zależy od marchewki. Czasami jest(...)masy marchewkowej wbić jajko i dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Zostawić na 10- 15 minut. 4. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formować owalne kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami.  Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku

dolcevitainmykitchen
Zapiekane bagietki serowo-szynkowe 93

żółtego sera (gouda lub mozzarella) 200 g szynki konserwowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 małe jajko zioła prowansalskie szczypta mielonej papryki sól, pieprz Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Natkę drobno siekamy. Bagietki nacinamy od wierzchu. Środek wydrążamy, pozostawiając dno i boki nienaruszone. W większej misce łączymy serek śmietankowy, połowę tartego sera, szynkę, posiekaną(...)natkę oraz jajko. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Mieszamy. Nadzieniem wypełniamy bułkę. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Oprószamy szczyptą mielonej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia się sera

Smaki Na Talerzu
Kotlet schabowy 50

folię.  -- Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie dodajemy swoje ulubione przyprawy. Przyprawione mięso przekładamy na duży talerz i przygotowujemy jeszcze talerze  -z mąką, jajkiem, bułką tartą - do panierowania kotletów przed usmażeniem. *** dodatek mąki do panierowania daje nam grubsza chrupiąca panierkę i kotlety  podczas smażenia nie przypalają się na czarno-jak jest(...)przypadku samej bułki tartej, jak mamy tylko bułkę (co jest oczywiście jak najbardziej prawidłowe i wg. upodobań) musimy bardzo pilnować temperatury smażenia i jak jest ciut za duża panierka się spali.  -- -- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy na złoto brązowo , kotlety uprzednio  panierowane w jajku-bułce-jajku i mące. Wyjdzie bardzo fajna gruba smaczna panierka. Serwujemy

chleba naszego
Dworska uczta 239

wieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików Dodatkowo: pół główki białej kapusty 200g pieczarek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela(...)kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy

Blog z Apetytem
Pasztet do kanapek 44

mięsa z rosołu (mieszane, po oddzieleniu od kości) 500 g warzyw z rosołu 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki przyprawy do mięs       Przygotowanie:         Do zmielonych, na najdrobniejszych oczkach, mięsa i warzyw z rosołu, dodajemy mięso mielone z łopatki wieprzowej. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę(...)tartą i przyprawę (w zasadzie wg uznania), masę wyrabiamy. Przekładamy do foremek (10x20)-u mnie weszło do dwóch-pieczemy w 180°C przez 45 minut. Gotowe

R'n'G Kitchen
Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową 59

ryżową – składniki (20 placuszków): 4 małe marchewki (lub 3 średnie), 3 łyżki komosy ryżowe (masa suchych nasion) – po ugotowaniu powinniście otrzymać niecałą miseczkę :), 2 jajka , 6 łyżek tartego sera parmezan, szczypta soli , pieprzu i suszonej bazylii. Sposób przygotowania Komosę ugotuj według przepisu z opakowania. Ja akurat ten krok pominęłam, bo miałam już ugotowaną w lodówce. W czasie(...)gotowania komosy obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie do startych marchewek dodaj ugotowaną i ostudzoną komosę, tarty parmezan, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy lep rękoma kształtne placuszki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około

Natka Pietruszki
Tajska zupa z czerwoną pastą curry 56

makaronu ryżowego duży pęczek świeżej kolendry 30 dkg krewetek 1 łyżeczka soli 10 dkg cebuli 20 dkg mieszanki papryk 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 3/4 łyżeczki tartego imbiru 1,2 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego limonka 1 łyżka oleju 5 dkg marchwi 2 duże ząbki czosnku Tajska zupa z czerwoną pastą curry i krewetkami Jak zrobić(...)małą kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać krojoną w paski paprykę, krojoną w cienkie słupki marchew , przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty na tarce imbir oraz czerwoną pastę curry. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym wlać bulion, mleko kokosowe i sól. Zagotować i gotować przez 5-6 minut. Do gotujących

MeCooks
Zapiekanka pomidorowa z kurczakiem 162

POMIDOROWA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu 400 g fileta z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g mozzarelli tartej 1 pomidor sól pieprz papryka słodka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor(...)solą, pieprzem oraz oregano. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na makaron wykładamy podsmażonego kurczaka, następnie tartą mozzarellę, a później sos pomidorowy. Całość dekorujemy plastrami pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut z termoobiegiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle

Przepiski.pl
Roladki drobiowe z kabanosem, papryką i cebulą. 46

Podałam z ziemniakami i sałatą.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 2 kabanosy 1/4 papryki czerwonej sól pieprz czosnek granulowany Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta  Wykonanie: Piersi rozkroić wzdłuż na plastry. Zrobiłam 3 plastry z jednej piersi.  Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.  Następnie przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym(...)kawałku kabanosa,  papryki i cebuli. Następnie zawijać w rolady.  Jajka wbić do miski, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Wymieszać.  Roladki panierować w mące, jajku i bułce tartej.  Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rolady na mniejszym gazie co jakiś czas obracając,  żeby równo się usmażyły.  Smażyłam około 30 minut

Agusiowe smakołyki
Burger Drwala – sałatka warstwowa! 626

jeszcze ciepły, a mięso soczyste. Wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Polecam!     Składniki: 300g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ser camembert 1 jajko pół szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia 1 sałata lodowa 1 bułka hamburgerowa 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 10dkg żółtego sera 100g boczku wędzonego ok 50g żurawiny(...)pieprz, zioła prowansalskie Sos: 150g majonezu 30g musztardy 50g pikantnego ketchupu   *** Ser camembert kroimy w niedużą kostkę *** *** Do jednej miseczki wbijamy jajko, mieszamy, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane *** *** Kawałki sera panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce i płatkach *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy ser na rumiano *** *** Ser odkładamy

Blog z Apetytem