powstała tarta z kremem patissiere. Może już nie będzie krzyczał, chociaż kto Go tam wie.... Ja się starałam a wyszło jak wyszło :D Zobacz koniecznie przepis na Tartę z czekoladą i orzechami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejny raz skorzystałam z przepisu na tartę z bloga Smakowity Kąsek . Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru(...)czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty kolor
Ze smakiem i z pasjądużą lub 2 małe marchewki starte na tarce na grubych oczkach 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek bułkę tartą olej do smażenia Mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, marchewkę i jajko mieszamy na dość gładką masę. Jeśli całość jest zbyt kleista, dodajemy bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety(...)łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami Do jej zrobienia należy
Ratunku obiadpojęcia czym się różni mazurek od tarty (oprócz może nacisku na dekorację w przypadku mazurka), ale zrobiłam okrągłe i niewielkie, więc bardziej pasuje na tartę;) Spód mojego wymysłu, a wierzch wzorowałam na przepisie Doroty na mazurek chałwowy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowytartych orzechów laskowych BACK MIT szklanka kwaśnej śmietany Z mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min pół godziny. Czereśnie wypestkować. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajami, cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować, blachę ( 28 cm średnicy) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wykleić nią ciastem dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć owoce, zalać śmietaną z jajkami. Piec 50 minut w 175 stopniach C. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Jeśli potraficie się oprzeć :) ja nie wytrzymałam... kroiłam jeszcze ciepłe i trochę mi się rozpłynęło.. Smacznego
kolorowotorcikowowsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę(...)dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego
kolorowotorcikowougotowanych ziemniaków 250 g twarogu tłustego 1,5 szk mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu śliwki cukier brązowy w kostkach Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić(...)placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru. Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć
Ala piecze i gotujezimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca
Mia Cucina Sofietasalaterki, posypujemy je przygotowaną mieszanką i odstawiamy na 20 minut. W innym naczyniu mieszamy mączkę migdałową z brązowym cukrem. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecie ciasta cieńko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (23cm), przy czym podnosimy nieco brzegi. Na spód ciasta sypiemy nadzienie migdałowe, lekko ugniatamy, a następnie na nie kładziemy czereśnie wraz z sokiem(...)dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym
Mia Cucina SofietaUchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo - truskawkowym. Tarta nie wymaga pieczenia i jest łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy w upalne dni:) Spód: 250g herbatników(...)kakaowych, 120g masła lub margaryny. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić. Mus truskawkowy: 400g truskawek, 400g rabarbaru, 2 czubate łyżki żelatyny, szklanka cukru, szklanka śmietanki 30%. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać
Z miłości do słodkościpieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy. Solimy delikatnie wewnatrz(...)czosnek i posiekane czesci pieczarek. Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie dosc sporo, zas bulki tartej tyle by farsz byl nieco papkowaty. Wszystko razem dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napelniamy farszem kapelusze pieczarek. Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i ukladamy w nim napelnione pieczarki. Pieczemy
Przysmaki Karolkimnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą tak, aby powstała masa(...)patelni. Doprawiam solą i białym świeżo mielonym pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka
W kuchni Karmel-itkijajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka tarta Mięso mieszam z jajkami, przyprawami. Dodaję również posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę). Wyrabiam z bułką tartą masę(...)kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby). Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują
W kuchni Karmel-itkiubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego
Słodkości i nie tylkoskładniki: 4 białka 150 g drobnego brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 75 g tartych migdałów Back Mit płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście 150 g maskarpone(...)śmietanki do ubijania 2 łyżki cukru waniliowego 100 g poziomek Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty
Monia miesza i gotuje