śmietana 36% – 100ml - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier. Mieszamy na mniejszych obrotach z przestudzoną białą czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej
Ostra na Słodkoząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta * bazylia – 1 szczypta * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * mozzarella – 150 g * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy. Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. NADZIENIE : Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut
Ostra na Słodkoszybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów 400 ml śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną(...)garść koperku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki. Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego
Food Squarepiekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut. Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką(...)czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam: - makaron z zupki chińskiej - pół puszki kukurydzy - 10 dag tartego, ostrego sera - pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy - pół cebuli(...)puszki tuńczyka - majonez -sól i pieprz Przygotowanie: Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy razem z odrobiną zalewy, żeby makaron zmiękł. Mieszamy z tartym serem, pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem (kilka łyżek). Ja lubię, gdy jest dużo majonezu, więc dodaję
W poszukiwaniu inspiracjizamienił w potwora. Nabijają się ze mnie ile wlezie, ale przynajmniej można się trochę pośmiać - a przy takim nawale pracy to ważne. W środę z C. pojechaliśmy na trzecie urodzinki synka jego brata - czułam się, jakbym w ogóle nie wyszła z hotelu - wszędzie biegające i krzyczące dzieci. Trochę to straszne. Ale chyba po prostu nie byłam w nastroju. Dziś(...)musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero, jak wróci z pracy, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że będzie mu smakowało. Wyszły wyborne! Słodko kwaśne, bardzo agrestowe, idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę do tart, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia
Gospodyni Miejskasłodkiej papryki szczypta papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor(...)pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem. Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu. Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :) Smacznego
Niezły MłynekZapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:) Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula(...)pieprz Wykonanie; Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą
Anioły w kuchninaczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut. źródło " Moje wypieki
Anioły w kuchniDZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;) Składniki; Ciasto; 20 dkg mąki, 8 łyżek cukru pudru, 12 dkg masła, sól, 4 dkg sproszkowanych migdałów, Nadzienie; 2 łyżki brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 200 l śmietanki kremówki, 2 żółtka, jajko, 10 dkg cukru, 25 dkg rabarbaru, Wykonanie; Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut. Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę
Anioły w kuchniwszechstronne warzywo jest pełne witami i antyoksydantów. Szpinak absolutnie pyszny do ciast, zapiekanek,tart...ta tarta ucieszy Twoją rodzinę. Będzie się cieszyc każdym kęsem i może przekona się do szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;) Składniki; płat ciasta francuskiego, porcja mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól. pieprz, Wykonanie ; Wylepiamy
Anioły w kuchniWczoraj w naszym domu było tzn. "czyszczenie lodówki"...no i powstała tarta warzywna z cukinią, papryką, marchewką;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, duża cukinia, 3 marchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz, Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto(...)posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę. W misce ubijamy serek ze śmietanką, jajkami, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na warzywa. My jeszzce
Anioły w kuchniKolejny testowany przepis z magazynu Kuchnia nr 9/2014...i zarazem ostatni z tego numeru:) Nasz ulubiony ser, łatwy i szybki przepis...śliwki...szczerze tarta pyszna:) Polecamy... Składniki; Ciasto; 100 g masła(...)mąki, 50 g cukru, 1 jajko sól Nadzienie; 500 g mascarpone, 2 jajka, 80 g cukru, skórka z cytryny, śliwki Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Składniki na nadzienie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut, w zależności
Anioły w kuchni