tarta - 42848 przepisów (strona:783/2857)

Makowa tarta z bezami 165

wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę(...)dodaj jajka i cukier - zmiksuj.   Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Knedle z śliwkami 238

ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu tłustego 1,5 szk mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu śliwki cukier brązowy w kostkach Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości,  odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić(...)placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru. Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć

Ala piecze i gotuje
Tarta z grzańcowymi gruszkami 190

zimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej  strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 186

salaterki, posypujemy je przygotowaną mieszanką i odstawiamy na 20 minut. W innym naczyniu  mieszamy mączkę migdałową z brązowym cukrem. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecie ciasta cieńko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (23cm), przy czym podnosimy nieco brzegi. Na spód ciasta sypiemy nadzienie migdałowe, lekko ugniatamy, a następnie na nie kładziemy czereśnie wraz z sokiem(...)dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość  z kremem waniliowym

Mia Cucina Sofieta
Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym 192

Uchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo - truskawkowym. Tarta nie wymaga pieczenia i jest łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy w upalne dni:) Spód: 250g herbatników(...)kakaowych,  120g masła lub margaryny.  Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić. Mus truskawkowy:  400g truskawek,  400g rabarbaru,  2 czubate łyżki żelatyny,  szklanka cukru,  szklanka śmietanki 30%.  Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać

Z miłości do słodkości
Faszerowane pieczarki 168

pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy. Solimy delikatnie wewnatrz(...)czosnek i posiekane czesci pieczarek. Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie dosc sporo, zas bulki tartej tyle by farsz byl nieco papkowaty. Wszystko razem dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napelniamy farszem kapelusze pieczarek. Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i ukladamy w nim napelnione pieczarki. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 290

mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej  sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą tak, aby powstała masa(...)patelni. Doprawiam solą i białym świeżo mielonym pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 359

jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku  3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka tarta Mięso mieszam z jajkami, przyprawami. Dodaję również posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę). Wyrabiam z bułką tartą masę(...)kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby).  Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują

W kuchni Karmel-itki
Tarta cytrynowa 256

ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa :  Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Migdałowa rolada z poziomkami 154

składniki: 4 białka 150 g drobnego brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 75 g tartych migdałów Back Mit płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście 150 g maskarpone(...)śmietanki do ubijania 2 łyżki cukru waniliowego 100 g poziomek Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto ze śliwką 150

margaryny 300 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 dużych  śliwek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki tartych migdałów Back Mit Z żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 25x28. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego(...)pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-bananowe 155

składniki: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6  dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki(...)łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną

Monia miesza i gotuje
Keks (Dundee Cake) 580

pszennej 6 jajek 50g margaryny 220g cukru ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli 20ml rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g rodzynek Kresto 100 g żurawiny Kresto 50g tartych migdałów Back Mit 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 150 g migdałów Całe(...)migdały  zalać wrzątkiem, zostawić do wystudzenia i obrać ze skórki. Dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Bakalie dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i odstawić. Pozostała mąkę wymieszać z tartymi migdałami i proszkiem do pieczenia i odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ziarenka z wanilii, rum oraz szczyptę soli. Utrzeć na puszystą masę. Ciągle miksować na najwyższych obrotach

Monia miesza i gotuje
Grenadier ryba jak smażyć 75

grenadiera w panierce nadaje mu chrupiącą powierzchnię, która kontrastuje z delikatnością mięsa. Aby to zrobić, przygotuj trzy miseczki: jedną z mąką, drugą z roztrzepanym jajkiem, a trzecią z bułką tarta, preferowanej jest również panierka panko. Najpierw obtocz filety grenadiera w mące, następnie zamocz je w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Upewnij się, że panierka

Podstawy Gotowania
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym 42

przygotowania tego dania. Jestem pewna, że Wam również posmakuje. Smacznego! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS Składniki PULPETY 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz papryka słodka szczypta chilli mąka SOS POMIDOROWY 400 g pomidorów z puszki 200 ml bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej szczypta chilli DODATKOWO 160 g makaronu kilka liści świeżej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Z mięsa formujemy kuleczki, kolejno obtaczając je w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy kotleciki z każdej strony an rumiano. Makaron gotujemy

Przepiski.pl