mąki pszennej i z każdej strony delikatnie obtoczyć ją w mące tuż przed smażeniem. Możesz też wbić do głębokiego talerz jajko i rozbełtać widelcem. Do innego talerz wsyp bułkę tartą. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanej patelni. 5. Jak poprawnie smażyć rybę? Rybę należy smażyć przede wszystkim
Ania gotujesosie własnym) – pół czerwonej cebuli – 1 laska selera naciowego – 2 łyżki majonezu – pół szklanki porwanej lub pokrojonej sałaty rzymskiej, lub lodowej – 1/3 szklanki tartego sera cheddar – chipsy nachos – po kilka sztuk na porcję – sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak selera naciowego. Do miseczki dodaj(...)oraz majonez. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na obu tortillach na środku układaj porwaną lub posiekaną sałatę, na niej porcję tuńczyka, po kilka nachos i tarty ser cheddar. Uważaj, aby nie ułożyć zbyt dużo nachos, bo ostre końce mogą przedziurawić tortillę podczas zawijania. Teraz zawijaj tortillę na okrągło, tak jak widzisz na filmie poniżej
nietylkopasta.plcebulowe to przepyszna przekąska na imprezy. Każdy je uwielbia, dlatego szybko znikają ze stołu. Składniki 2 duże cebule 2 szklanki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej sól woda mineralna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Cebule kroję na mniej więcej centymetrowe krążki i rozdzielam poszczególne pierścienie. Wkładam do miski z wodą i solą (1 łyżeczka) i do lodówki(...)ktoś woli pikantne to ostrej, oraz wodę mineralną (daję na oko). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko dokładnie mieszam i maczam cebulę w cieście, oraz panieruję w bułce tartej. Smażę w głębokim oleju, po wyjęciu odsączam na ręczniku papierowym. Autor przepisu: Izabela Artykuł Krążki cebulowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysuszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 kulka mozzarelli / 12 mini mozzarelli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1/2 małej cebuli 3/4 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz i sól do smaku(...)każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów. 4. Mięso podziel na 12 równych porcji. 5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika. 6. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoto. Sos pomidorowy: 1. Pomidory zmiksuj z cebulą, przyprawami i oliwą na gładko. 2. Przelej do rondelka i gotuj przez 10min, aż lekko zgęstnieje. Smacznego! Meatballs with
Kuchnia w Słońcu Skąpanamakaronu 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 100 g mrożonego groszku zielonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3/4 szkl. śmietanki 30% trochę mniej niż 1/2 szkl. tartego parmezanu 1 op. sera burrata groszek czepny lub kiełki słonecznika do dekoracji oliwa mięta/bazylia/dymka szczypta płatków chili sok z cytryny sól, pieprz Fasolkę szparagową oraz zielony groszek wrzucamy(...)Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy tarty parmezan. Gotujemy, często mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia (w razie gdyby sos wyszedł zbyt gęsty można wlać niewielką ilość wody). Dodajemy ugotowany groszek z fasolką szparagową i przez
Smaki Na Talerzurazem zrobiłam bez podsmażania. Pulpeciki są miękkie i delikatne. Podaję składniki dla dwóch osób Składniki: 300 g. mięsa mielonego z szynki 1/2 cebuli 1 czubata łyżka bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli (na początek) na czubku łyżeczki pieprzu Sos: 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)pęczek koperku Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Dłonie można namoczyć w wodzie wtedy mięso nie będzie się
Agusiowe smakołykijuż prosił się o wykorzystanie. Składniki: 10 kromek chleba tostowego keczup lub sos pomidorowy (u mnie sugo) garść szpinaku kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego + 2 łyżki tartego na drobnych oczkach 3 jajka 1/2 pomidora sól, pieprz siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Każdą kromkę chleba posmarować keczupem lub sosem pomidorowym. 2. W misce wymieszać jajka(...)szpinak, pokrojone w kostkę szynkę, ser i pomidora oraz tarty ser (u mnie typu parmezan). Dodać siekaną zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. 3. Masę jajeczną wyłożyć na wcześniej przygotowany chleb. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Podawać wedle uznania z keczupem, sosem czosnkowym lub solo. 4. Zapiekanki można odgrzać następnego dnia
Kuchnia domowa Aniinternecie powielany jest wielokrotnie ten sam przepis i nie jestem w stanie ocenić, kto pierwszy go spisał i opublikował. Klusz – kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g ziemniaków 6 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła 1 cebula natka pietruszki sól pieprz dodatkowo: maślanka, kefir lub kwaśne mleko Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)studzimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Jajko gotujemy i obieramy. Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody, delikatnie mieszamy
Trzeci talerzpush({}); Krewetki na cukiniowym spaghetti – składniki 100g obranych ugotowanych krewetek (czyli 1 opakowanie) mała cukinia ok.200g 2 szalotki 2 ząbki czosnku ok. 50g pora 100g śmietany 30% 50g tartego cheddara 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego – opcjonalnie gdyby sos był za rzadki 20g masła 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki na cukiniowym spaghetti(...)pokrojonymi: szalotką, 1 ząbkiem czosnku i porem. Na koniec dodać trochę soku z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Cukinie zetrzeć na spaghetti (lub wstążki). Śmietanę podgrzać dodać tarty cheddar i posiekany drugi ząbek czosnku. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać serek kanapkowy i zagęścić sos. Dodać
Do Garów!cytryna 2 gałązki świeżej szałwii 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 gałązki świeżego tymianku 2 duże jajka z wolnego wybiegu, (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową) 1 garść bułki tartej na zakwasie lub bułki ciabatta 2 łyżki miękkiego jasnobrązowego cukru 200 g świeżej żurawiny lub z słoiczka Wykonanie Ugotuj risotto lub kaszę. Suszone borowiki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Drobno(...)robocie kuchennym. Grubo zetrzyj Cheddar, drobno posiekaj chili i drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj wszystkie liście ziół. W małej misce ubij jajka. Gdy risotto ostygnie, dodaj bułkę tartą, cheddar, chili, skórkę z cytryny, jajka i posiekane zioła, dopraw i dobrze wymieszaj. Posmaruj masłem blaszkę prostokątną 20 cm i wyłóż spód papierem do pieczenia. Gotuj cukier i żurawinę
Apetyt na ZieloneOszukane zrazy lub po prostu zawijaski z mięsa mielonego faszerowanego papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego, sucha bułka, 2-3 łyżki bułki tartej, jajko, 8 cienkich plastrów boczku - u mnie wędzony parzony, kawałek czerwonej papryki, ogórek kiszony, pół małej cebuli, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 8 łyżeczek musztardy, 2 łyżki masła(...)bulionu, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego. Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą z wody bułkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, dokładnie mieszamy. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na cienkie plastry. Mięso dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy na "placek" około 0,5cm gruby. Smarujemy musztardą, układamy po plastrze boczku oraz warzywa. Formujemy kulkę
Lena Gotujechrupkość i świeżość. placki z halloumi Przepis na placki z halloumi Składniki na placki z halloumi 200 g halloumi 1 niewielka cukinia 2 marchewki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki łyżeczka chilli w płatkach pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić placki z halloumi Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie(...)zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy cukinia i marchew puszczą sok, odciśnij je i dodaj do startego sera. Wymieszaj razem z cebulą i szczypiorkiem. Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw masę na około 15 minut, a następnie Z masy uformuj spore placuszki, a następnie smaż
okolicepalnika.plFAMILIJNA – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g makaronu 1 duża cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 pomidory malinowe 100 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmażamy(...)myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso mielone, pieczarki z cebulą oraz pokrojone pomidory. Wierzch zapiekanki posypujemy ziołami prowasalskimi i posypujemy tartą mozzarellą. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, do zarumienienia się sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka familijna pochodzi
Przepiski.pllubicie. Całe danie wyszło bardzo smacznie. 3-4 porcje: ulubiony makaron 1 pęczek szparagów 1 szkl. mrożonego groszku 1 cebula 300 ml śmietanki 30% 100 g gorgonzoli 30 g tartego parmezanu oliwa szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki szczypta kurkumy sól, pieprz Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy i wyrzucamy. Szparagi obwiązujemy kuchenną nicią i krótko(...)kroimy w kostkę. Obsmażamy do zeszklenia na patelni, na 1 łyżce oliwy. Wlewamy śmietankę i wszystko razem podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia dokładamy podzielony na kawałki ser gorgonzola oraz tarty parmezan lub grana padano. Mieszamy, aż do połączenia. Dokładamy zielony groszek oraz szparagi. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut (aż sos nabierze właściwej konsystencji, a szparagi odpowiednio
Smaki Na TalerzuZAPIEKANKA OBIADOWA Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 zupka chińska 1 mały por 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 ogórki konserwowe 150 g tartej mozzarelli sól pieprz 6 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Zupkę chińską(...)kosteczkę, pora w półkrążki. Makaron z zupki chińskiej odcedzamy z wody na sitku. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie pora, kurczaka, sos, kukurydzę, paprykę, ogórki. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, do zarumienienia się sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka obiadowa
Przepiski.pl