smażyć dalej. Farsz: -6 jaj ugotowanych na twardo -100 g cebuli -40 g czerstwej bułki -tłuszcz do smażenia -2 łyżki śmietany 18% -sól -pieprz świeżo mielony -bułka tarta do obtaczania Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na złoty kolor. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, do całkowitego napęcznienia, po czym odcisnąć. Obrane jajka, bułkę i cebulę(...)dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku. Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać dwa brzegi na 2-3 cm. Zwijać ciasno w rulonik. Maczać w cieście naleśnikowym, obtaczać w tartej bułce, smażyć z dwóch stron. Lekko zrumienione krokiety układać rzędem na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym czy czosnkowym lub ulubioną surówką. Zapraszam
Kulinarne przemysleniaostudzeniu 1 łyżka masła 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo szczypiorek 1 jajko + bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, zimne ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do nich masło, mąki, jajko i szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Formujemy owalne(...)krokiety które panierujemy w rozmaconym jajku i bułce tartej. Smażymy na ojeju z jednej i drugiej strony na złoto. Krokiety podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolipulpety szwedzkie. 40 dkg mięsa mielonego wołowego 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 10 dkg cebuli 1 łyżeczka soli mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego 10 dkg bułki tartej 3 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy Dijon ziarnistej 100 ml śmietanki (30%) 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 400 ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu Worcestershire(...)mleka Jak zrobić pulpety szwedzkie. Na patelnię włożyć łyżkę masła oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Kolejno, wlać mleko, zagotować i wsypać bułkę tartą. Gotować razem przez 1-2 minuty mieszając nieustannie, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Do miski włożyć mięso mielone wieprzowe oraz wołowe, wystudzoną smażoną cebulę z bułką
MeCookszmieściły się na patelni😂 Przy okazji przypominam, żeby zbierać tylko grzyby, które dobrze znamy! Składniki: 3 kanie 2-3 jajka + odrobina mleka sól, pieprz, słodka papryka bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kanie dokładnie oczyścić. 2. W razie potrzeby podzielić na mniejsze części. 3. W głębokim talerzu wymieszać(...)jajka, dodaję do nich odrobinę mleka. 4. Kanie oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Kanie opanierować w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju na złoto z obu stron. Najpyszniejszą są świeżo usmażone. Smacznego
Kuchnia domowa Anidrobiowe. Samo zdrowie:). 400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 2 jajka 2 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso(...)posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę papryke, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. 2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniProsty przepis na szybki obiad! Co nam trzeba? 6 papryk Na sos: 700g mięsa mielonego wołowego Puszka czerwonej fasoli Mały koncentrat Trochę wody 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Mała cebula Robimy! SOS : na patelni przesmażyć cebulę w kostkę pokrojoną, dodać mięso, koncentrat, fasolę, trochę wody, przyprawy, poddusić 15 min, zagęścić bułką tartą. Nafaszerować papryki
Latosiowydomzamiast kawałku mięsa mamy zgrabne klopsiki. Pyszny w każdej wersji. Składniki (na 4-5 dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki kiszone około 500ml bulionu wołowego 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej 3 łyżki ciemnego sosu(...)kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki. Następnie przygotowujemy klopsiki – mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie do połączenia i formujemy w rękach klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i podsmażamy
Smaczna Stronasoli Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek, np. odmiany szara reneta 3-5 łyżek cukru, lub więcej, w zależności od kwasowości jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i umieścić w garnku/rondlu z grubszym dnem. Dodać cukier, cynamon oraz kilka łyżek wody, wymieszać i dusić(...)blaszki. Ciasto przenieść do formy i dokładnie wylepić nim spód, jednocześnie formując rant z ciasta o wysokości około 1-1,5 cm. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć nadzienie jabłkowe i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy i wyłożyć je na wierzch ciasta, starając się, by równo pokryło jabłka
Opowieści z piekarnikamięsno-warzywne, duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 małe jajka (lub 1 duże) pół szklanki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 marchew pół lub kawałek cukinii (w zależności od wielkości) pół pęczka zielonej pietruszki 1-2 cebule 2 ząbki czosnku liść(...)sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Starte warzywa oraz pietruszkę dodajemy
Blog z Apetytemmnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Faszerowana cukinia Składniki na okrągłą cukinię faszerowaną orzo. 1 okrągła cukinia (55 dkg) 1 łyżka zielonego pesto 10 dkg tartej mozzarelli szczypta soli 2 łyżki bulionu warzywnego lub wody 3 dkg makaronu orzo Jak zrobić okrągłą cukinię faszerowaną orzo. Makaron orzo wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować i gotować(...)przez 5 minut. Kolejno, wylać na durszlak, odsączyć z wody i przełożyć do miseczki. Dodać szczyptę soli, tartą na tarce mozzarellę oraz zielone pesto. Dokładnie wymieszać. Cukinię umyć, osuszyć, odkroić około centymetr od góry, tak aby można było usunąć miąższ oraz ziarna. Po wydrylowaniu cukinii z ziaren i miąższu, wypełnić ją farszem makaronowym, wlać bulion lub wodę
MeCooksśrednie ziemniaki ( około 350-400 g ) 2 marchewki ( około 300 g ) 4 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 pęczek koperku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli przepis Do dużej miski ścieramy na tarce o dużych oczkach umyte cukinie razem ze skórką(...)marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Opłukany koperek również drobno siekamy. Do cukinii i ziemniaków dodajemy startą marchew, cebulę, czosnek, koperek, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką a następnie dokładnie razem łączymy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy
Smakowite Daniaczym wystudzić, a kiedy zimne posiekać drobno nożem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora oczyścić i drobno pokroić. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć tartą marchew oraz pokrojonego pora. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut, dodać posiekanego kurczaka, sól, pieprz oraz mąkę i kontynuować smażenie przez kolejne 2 minuty. Na koniec(...)ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, podzielić na 8 części, które rozwałkować na wielkość 15 na 10 centymetra każda. Na brzegu krótszego z boków ułożyć nadzienie, posypać odrobiną tartego sera żółtego, założyć boki ku środkowi i zwinąć. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować jajkiem i posypywać posypką. Blaszkę z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce
MeCooksPulchne kotlety mielone Po krótkim wymieszaniu składników na kotlety, nie uzyskamy tak smacznych kotletów mielonych jak po długim wyrabianiu. Nie należy też przesadzać z suchym składnikiem jakim jest bułka tarta. Kotlety mielone z bułką dużą ilością bułki tartej, nie będą tak soczyste jak bez niej lub z jej minimalną ilością. A więc jeżeli chcesz zrobić pyszne, soczyste
Dieta moja pasjaSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)studzimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia. W dużej misce łączymy zmielone mięso, ryż, przesmażoną cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną
Qchnia po prostumąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła (lub margaryny) + około 1 łyżki do wysmarowania tortownicy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej do obsypania tortownicy szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem(...)obsypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy w rondelku, przelewamy do dużej miski, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ostudzonego masła. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego masy. Ciasto wylewamy do tortownicy, na wierzchy układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Qchnia po prostu