Przepis na : obiad
Sezam to podobno jedna z najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Możemy spotkać go w trzech odmianach: biały, czarny i brązowy. Może być jedzony na surowo, po wysuszeniu lub po uprażeniu. Właściwości sezamu Właściwości lecznicze sezamu znane był już w starożytnych Indiach, skąd zawędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. Dzięki obecności w nasionach żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi regularna obecność sezamu w diecie korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry i paznok...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...