ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody 5 łyżek octu 10% 3 łyżki cukru 4 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól(...)przynajmniej na 15 minut, następnie kroimy na paski szerokości około 4 cm. Dłuższe paski przekrawamy na pół. Każdy pasek obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Rybę układamy na patelni z rozgrzaną warstwą (około 1 cm) oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 kg mięsa drobiowego z rosołu 1 ugotowana włoszczyzna (bez pora) 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Mięso wraz z włoszczyzną mielimy. Razem z jajkami, bułką tartą i przyprawami wyrabiamy
R'n'G Kitchenjemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie nas ochota. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą(...)oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy farsz z pieczarek, zwijamy naleśniki w rulon. Kroimy na 3-4 kawałki, krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako przystawkę do czerwonego barszczu. Kroję je wcześniej przed panierowaniem, gdyż wtedy wychodzi trochę więcej małych krokiecików. Można też usmażyć w całości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki mąki + pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia zrazów Farsz: ok 200g pieczarek ok 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść(...)porcję rozpłaszczamy na deseczce na placek *** *** Na mięsie układamy około 2 łyżki farszu *** *** Zraziki z farszem zwijamy, najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi *** *** Roladki obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą*** *** Po obtoczeniu zraziki jeszcze raz formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały nam się podczas smażenia *** *** Mięso smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony
Blog z Apetytemcebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liść laurowy, 4 łyżki cukru, ½-1 szt. cytryny, 1 szklanka oleju, 10 dag mąki, 200 g koncentratu pomidorowego 10 dag bułki tartej do smaku sól i pieprz, Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis , ryba w pomidorach. Filety z makreli kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące(...)wymieszanej z bułką tartą. Panierowane kawałki makreli smażymy w oleju na złoty kolor. Ryby układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 średniej dyni piżmowej 2 pory (średnie lub większe) 250-300 g pieczarek (białych lub brązowych) 2 jajka rozmiar M 6-8 łyżek bułki tartej kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki sól i pieprz 1 jajko do nasmarowania pieczeni Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej(...)jednej miski i wymieszaj. Warzywa powinny nieco przestygnąć i dopiero wtedy spróbuj je, dopraw solą, pieprzem, dodaj dwa rodzaje papryki. Jak uzyskasz odpowiedni smak nadzienia, dodaj jajka i bułkę tartą i wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na 2 części o długości 40% i 60% ciasta. Ta mniejsza będzie częścią spodnią, a większą przykryjesz górę. Na blaszce
nietylkopasta.plszklanki cukru pudru 3/4 szklanki płynnego miodu 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki orzechów włoskich 10 suszonych fig skórka starta z 1 pomarańczy 3 łyżki bułki tartej Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 6 żółtek 500 g mascarpone 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 7 łyżek cukru Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Kruchy spód: Mąkę przesiać i dodać resztę(...)makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i dodać drobno posiekane orzechy włoskie, posiekane figi, skórkę startą z pomarańczy, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakładnie się prezentowało. Przygotowanie zajmie mniej niż 45 minut. Składniki na rybę w sosie jogurtowym: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (np. dorsza) 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z połowy cytryny sól, pieprz Sos jogurtowy: 250 g gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka musztardy 2 ogórki konserwowe 4 jajka mała cebula mały pęczek szczypioru(...)najlepiej na 3-4 godziny. Następnie rybę kroimy na paski szerokości około 4-5 cm. Każdy z nich obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Rybę wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneżółtym serem i szynką - składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera żółtego 4 plastry dowolnej wędliny 4 plastry pomidora 1/2 cebuli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do głębokiego smażenia Krokiety z chleba tostowego z żółtym serem i szynką - przygotowanie: Kromki chleba tostowego rozwałkować. (Najlepiej odciąć skórki, ale jeśli chleb jest miękki(...)takiej potrzeby.) Na każdej kromce umieścić po plasterku sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtoczyć w jajku oraz bułce tartej. (Należy pamiętać o panierowaniu boków.) Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujewraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodać mąkę i masę makową całość zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać tłuszcz i ponownie zmiksować. Na koniec dodać tarte jabłko , wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia wysmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Andzia Pichcipieczenia Ciasto białkowo-orzechowe: 200 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe) 140 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 300 g masła 6 żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema Dodatkowo: powidła śliwkowe Biszkopt jasny: Białka ubijamy(...)minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej piany dodajemy miód oraz orzechy zmieszane z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 30-40 minut ( na ostatnie 5-10 minut można
Smaki Na Talerzucukru drobnego 3 jajka 250 g. gładkiego masła orzechowego skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 100 g. zmielonych orzechów włoskich 75 ml. mleka odrobina masła i bułki tartej do blaszki kilka orzechów włoskich do dekoracji Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, proszkiem i sodą. piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka wbij do misy, dodaj cukier i rozbełtaj trzepaczką. Dodaj(...)skórkę z wyparzonej pomarańczy. Wymieszaj. Wsyp mielone orzechy i wlej mleko. Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto dokładnie szpatułką lub łyżką. Dno i boki keksówki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj wierzch, na którym ułóż kilka połówek orzecha włoskiego. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz z funkcją góra-dół na poziomie o jeden
Delicious Placesłodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula ok 100g pieczarek 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia Do panierowania: 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki *** Kaszę manną zalewamy mlekiem i zostawiamy na kilka minut. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną z mlekiem oraz przyprawy – do smaku(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki, które następnie obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Na patelnie z klopsikami dodajemy masło klarowane i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy *** *** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy
Blog z Apetytemcebula kawałek papryki czerwonej i żółtej 6 parówek sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta granulowanego czosnku olej 100 g startego sera Do panierowania: 3 jajka bułka tarta Wykonanie: Pieczarki, papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy granulowany czosnek. Studzimy. Dodajemy do przesmażonych pieczarek, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku(...)wilgoci. Po tym czasie rolujemy w miarę ściśle i każdą roladkę roladę kroimy na około 3 cm plastry. Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor
Walijskie PichcenieKotleciki są pyszne, miękkie i delikatne. Bardzo polecam. Składniki: 750 g. ziemniaków (waga przed obraniem) 1 jajko mąka ziemniaczana 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 ogórek kiszony (95 g.) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku(...)misce na ziemniaki które są obok). Dodać jajko, sól, pieprz i koperek. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłonią. Odrywać po kawałku masy i formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Majonez, jogurt i śmietanę wymieszać. Dodać drobno pokrojonego ogórka, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno
Agusiowe smakołyki