sosem czosnkowym lub majonezowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 plastrów sera tostowego 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów szynki 2 jajka do panierki sól , pieprz, papryka słodka bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Z kromek chleba tostowego odciąć skórki, a miąższ cieniutko rozwałkować. Każdą kromeczkę chleba posmarować cienko ketchupem. Następnie położyć po plastrze sera(...)szynki. Zwinąć dość ciasno w roladki. Rozbełtać jajo z pieprzem, solą i papryką. Każdą roladkę moczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Roladki / krokiety z szynką, serem i chlebem tostowym pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!bardzo lub , a dla mnie to tani i szybki obiadek. Można podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 plastrów mortadeli 1 jajko mąka bułka tarta pieprz i papryka słodka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Plastry mortadeli posypać odrobiną pieprzu i papryką surowe jajko rozbełtać Mortadelę obtoczyć w mące ,potem(...)jajku a na koniec w bułce tartej Na patelni rozgrzać olej .układać mortadelę i piec z obu stron na mniejszym ogniu do uzyskania rumianego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybki obiadek z mortadelą pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!szybki przepis. Schabowy inaczej a zarazem smaczny i efektowny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe po chłopsku -składniki: 4 plastry schabu bez kości 1 jajko mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania 1 ogórek konserwowy lub kiszony 1 mała cebula 8 plasterków boczku parzonego sól ,pieprz, papryka słodka mielona smalec wieprzowy ( ew. olej rzepakowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)podziurawić mięsa. Każdy kawałek doprawić solą ,pieprzem i czerwoną papryką. W miseczce rozkłócić jajko Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzać porządnie tłuszcz .Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Kotlety zdjąć z patelni. Cebulkę i ogórka kroimy w kosteczkę Na osobnej patelni usmażyć na małym
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz do uszek – Składniki: ok. 60 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków, borowików) 2 cebule 2 łyżeczki bułki tartej sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku masło i oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na farsz grzybowy do uszek Grzyby zalać zimną wodą (do przykrycia) i odstawić na całą noc. Następnego dnia wodę(...)wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dorzucić pokrojone grzyby i smażyć całość na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać bułkę tartą oraz doprawić farsz dość intensywnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać. Pozostawić farsz do ostudzenia. Następnie można go jeszcze bardziej drobno posiekać za pomocą noża lub zmielić
Olcia gotuje!składniki: 1 filet z piersi kurczaka 4 plastry żółtego sera 4 plastry ananasa z puszki sól, pieprz mielony, papryka słodka olej do smażenia mąka do obtoczenia jajko bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet zapiekany z ananasem i serem – przepis: Filet podzielić na kawałki ,lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem mielonym i papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące(...)potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Smażyć na oleju na ciemno złocisty kolor. Pod koniec podlać odrobinką wody i przykryć pokrywką na około 1 minuty, Duszenie kotleta w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty. Ananas pokroić w kostkę ,a ser zetrzeć na tarce. Na każdy kotlecik poukładać kawałki ananasa i posypać startym serem
Olcia gotuje!pieprz. Mieszamy. Jeśli mięso wydaje się zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Ugotowane do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dokładnie odciskamy tarte ziemniaki, a w wodę po odciśnięciu pozostawiamy do odstania na kilka minut. Na dnie naczynia powinna odstać się skrobia ziemniaczana(...)którą dodajemy do dużej miski z ziemniakami tartymi i surowymi. Dodajemy także mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli. Całość mieszamy dokładnie na jednolitą masę. W dużym garnku gotujemy wodę z pół łyżeczki soli. Na próbę wrzucamy do gotującej się wody małą kulkę masy ziemniaczanej. Jeśli się nie rozpada, można formować kluski, jeśli się rozpadnie do masy dodajemy więcej mąki ziemniaczanej
e-PrzepisyKulinarnesmażyć dalej. Farsz: -6 jaj ugotowanych na twardo -100 g cebuli -40 g czerstwej bułki -tłuszcz do smażenia -2 łyżki śmietany 18% -sól -pieprz świeżo mielony -bułka tarta do obtaczania Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na złoty kolor. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, do całkowitego napęcznienia, po czym odcisnąć. Obrane jajka, bułkę i cebulę(...)dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku. Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać dwa brzegi na 2-3 cm. Zwijać ciasno w rulonik. Maczać w cieście naleśnikowym, obtaczać w tartej bułce, smażyć z dwóch stron. Lekko zrumienione krokiety układać rzędem na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym czy czosnkowym lub ulubioną surówką. Zapraszam
Kulinarne przemysleniaostudzeniu 1 łyżka masła 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo szczypiorek 1 jajko + bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, zimne ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do nich masło, mąki, jajko i szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Formujemy owalne(...)krokiety które panierujemy w rozmaconym jajku i bułce tartej. Smażymy na ojeju z jednej i drugiej strony na złoto. Krokiety podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolipulpety szwedzkie. 40 dkg mięsa mielonego wołowego 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 10 dkg cebuli 1 łyżeczka soli mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego 10 dkg bułki tartej 3 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy Dijon ziarnistej 100 ml śmietanki (30%) 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 400 ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu Worcestershire(...)mleka Jak zrobić pulpety szwedzkie. Na patelnię włożyć łyżkę masła oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Kolejno, wlać mleko, zagotować i wsypać bułkę tartą. Gotować razem przez 1-2 minuty mieszając nieustannie, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Do miski włożyć mięso mielone wieprzowe oraz wołowe, wystudzoną smażoną cebulę z bułką
MeCookszmieściły się na patelni😂 Przy okazji przypominam, żeby zbierać tylko grzyby, które dobrze znamy! Składniki: 3 kanie 2-3 jajka + odrobina mleka sól, pieprz, słodka papryka bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kanie dokładnie oczyścić. 2. W razie potrzeby podzielić na mniejsze części. 3. W głębokim talerzu wymieszać(...)jajka, dodaję do nich odrobinę mleka. 4. Kanie oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Kanie opanierować w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju na złoto z obu stron. Najpyszniejszą są świeżo usmażone. Smacznego
Kuchnia domowa Anidrobiowe. Samo zdrowie:). 400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 2 jajka 2 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso(...)posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę papryke, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. 2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniProsty przepis na szybki obiad! Co nam trzeba? 6 papryk Na sos: 700g mięsa mielonego wołowego Puszka czerwonej fasoli Mały koncentrat Trochę wody 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Mała cebula Robimy! SOS : na patelni przesmażyć cebulę w kostkę pokrojoną, dodać mięso, koncentrat, fasolę, trochę wody, przyprawy, poddusić 15 min, zagęścić bułką tartą. Nafaszerować papryki
Latosiowydomzamiast kawałku mięsa mamy zgrabne klopsiki. Pyszny w każdej wersji. Składniki (na 4-5 dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki kiszone około 500ml bulionu wołowego 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej 3 łyżki ciemnego sosu(...)kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki. Następnie przygotowujemy klopsiki – mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie do połączenia i formujemy w rękach klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i podsmażamy
Smaczna Stronasoli Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek, np. odmiany szara reneta 3-5 łyżek cukru, lub więcej, w zależności od kwasowości jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i umieścić w garnku/rondlu z grubszym dnem. Dodać cukier, cynamon oraz kilka łyżek wody, wymieszać i dusić(...)blaszki. Ciasto przenieść do formy i dokładnie wylepić nim spód, jednocześnie formując rant z ciasta o wysokości około 1-1,5 cm. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć nadzienie jabłkowe i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy i wyłożyć je na wierzch ciasta, starając się, by równo pokryło jabłka
Opowieści z piekarnikamięsno-warzywne, duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 małe jajka (lub 1 duże) pół szklanki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 marchew pół lub kawałek cukinii (w zależności od wielkości) pół pęczka zielonej pietruszki 1-2 cebule 2 ząbki czosnku liść(...)sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Starte warzywa oraz pietruszkę dodajemy
Blog z Apetytem