sosu pomidorowego ● 400 g makaronu spaghetti (białego lub pełnoziarnistego) ● 320 g tuńczyka w oleju ● 1 cytryna bio ● 1 garść natki pietruszki ● 1 jajko ● 1garść orzeszków piniowych ● 50 bułki tartej ● sól, pieprz Przygotowanie: W misce rozgnieć widelcem tuńczyka, odłóż na bok część oleju z puszki. Dodaj otartą skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, ubite jajko, orzeszki piniowe i bułkę(...)tartą. Dokładnie wymieszaj całość, posól, popieprz. Uformuj około 12 małych pulpecików. Ugotuj spaghetti al dente. Podgrzej olej z tuńczyka (dodaj dodatkowo, jeśli to konieczne, kilka łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron) i smaż na nim pulpeciki przez pięć minut, przewracając je na drugą stronę kilka razy. Wyłóż na ręcznik papierowy. W rondlu podgrzej sos pomidorowy. Odcedź ugotowane
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPANIERKA : 2 jajka odrobina mleka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy łącznie z cebulą. Chleb moczymy(...)mleku. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy owalne kotlety, następnie panierujemy je w rozmąconych jajkach z mlekiem i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju,kilka minut na złoto, z jednej i drugiej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj polecam szybkie ciasto z czereśniami, czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami. Ciasto jest pieczone w formie na tarte, jeżeli chcemy upiec w tortownicy trzeba przygotować podwójną porcję ciasta. Składniki 150 g mąki 120 g cukru pudru 100g masła 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 g czereśni Wykonanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej(...)piany dodawać po jednym jajku. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać to powstałej masy. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać mąka, ciasto będzie lepiej odchodziło od formy. Ciasto wyłożyć do formy i poukładać na nim czereśnie, z których są usunięte pestki Artykuł Szybkie ciasto z czereśniami + FILM pochodzi z serwisu Ela w kuchni
Pomysłowa kuchniapożałujecie. Z podanych składników wychodzi ok. 8 średniej wielkości kotlecików. ZAPIEKANE KOTLETY MIELONE Z POREM – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego 1 por 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa sól pieprz Przygotowanie Pora umyć i pokroić w półkrążki Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą
Przepiski.plmini pulpecikami w sosie śmietanowym a la strogonow. Składniki; 40 dag mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej 1 szalotka 2 łyżki oliwy mąka do obtoczenia pulpecików 20 dag pieczarek 2 kiszone ogórki 100 ml śmietany 30% lub 36% sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki(...)kasza bulgur KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, doprawiamy do smaku. Dodajemy starty czosnek i podsmażoną, drobno posiekaną szalotkę na oliwie. Wyrabiamy masę, jeśli jest za luźna dosypujemy bułkę tartą i wyrabiamy dalej. Formujemy malutkie kulki mięsne. Mniej więcej jak orzech włoski. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie do ze złocenia. Dolewamy wodę lub bulion aby przykrył
Radość kipiąca uśmiechem.100g ugotowanej kaszy Bulgur Kupiec 1 spiczasta papryka czerwona słodka 1 duża cebula biała 2 łyżki posiekanego pora (biała część) 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy, po pół płaskiej łyżeczki: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i papryka ostra masło klarowane do smażenia sos: łyżeczka chrzanu, łyżeczka majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka posiekanego szczypioru(...)Robimy! W misce mieszamy ugotowaną kaszę z papryką, cebulą i porem, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wbijamy jajko, zagniatamy całość, dosypujemy mąkę i bułkę tartą. Mieszamy całość. Rozgrzewamy masło klarowane i nakładamy łyżką naszą masę, formując placek- nie będzie on mocno zwarty, trzeba go ukształtować- w momencie smażenia zyska spoistość. Placki podajemy z sosem jogurtowo-chrzanowym Share 0 Tweet
LatosiowydomUkrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej) piersi kurczaka robimy jednego kotleta. Mięso myjemy. Następnie musimy maksymalnie zwiększyć powierzchnię kotleta odpowiednio(...)lodówki. Wtedy kotlety trzymaja formę podczas smażenia (nie odwijają się). Po wyjeciu z lodówki kazdego kotleta panierujemy obtaczajac w mące, nastepnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak opanierowane kotlety de volaille smazymy na maśle (!) z odrobina oleju. Smażymy na małym ogniu ok 15 -20 min (w zależności od grubości kotletów) obracając i polewajac masłem. Wtedy wychodza
Kulinarna Patilogiakiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁 JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 5 jajek, 1 biała kiełbasa, mała cebula, łyżka oleju rzepakowego, 2-3 łyżki tartej bułki, pół łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. 1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, po czym delikatnie przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z piłką(...)następnie wyrób ręką na jednolitą masę. 4. Farsz rozłóż do skorupek formując niewielką górkę. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylej olej, rozsmaruj go pędzelkiem. 6. Na talerzyk wysyp tartą bułkę i obtocz w niej farsz. 7. Jajka ułóż skorupkami do dołu w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut
Z notatnika dietetykawraz z wrzątkiem wylądowały w zlewie. Brawo ja. Nie wiem czemu wcześniej tego nie przemyślałam. Zajrzałam więc do mojej ulubionej książki kucharskiej z lat 70 i przestudiowałam przepis na tarty chrzan. O wrzątku nie było mowy. Tzn. była mowa, ale małym drukiem pod przepisem: „Do chrzanu można dodać surowe starte jabłka. Chrzan o smaku zbyt ostrym można(...)jogurtu, który jak wiadomo trochę ten chrzan „uspokoił”. Nie miałam ochoty też dodawać żadnych majonezów czy jabłek, bo i na takie przepisy trafiłam. I jeszcze jedna sprawa. Tarcie chrzanu. Parę lat temu mój tata sprzedał mi patent na chrzan. Przecisnął go w sokowirówce. Po prostu. Na sitku zostaje prawie idealnie starty chrzan. Dodatkowo puszysty i bielusieńki
Kardamonovyłączy się z innymi promocjami. Składniki: Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa: 4 białka 150 g cukru 200 g wiórków kokosowych Krem bakaliowy: 50 g orzechów włoskich krojonych 50 g płatków migdałowych(...)masła Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem
Ala piecze i gotujeproszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki Lukier: 80 g. cukru pudru 4 łyżeczki soku z limonek Limmi Oraz: pół łyżeczki masła do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej skórka z limonki do dekoracji Liście szpinaku włóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Dodaj sok z limonek, majonez i olej. Zmiksuj do powstania jednolitego zielonego płynu. Obie(...)połowę limonkowej mieszaniny. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp resztę mąki i wlej resztę mieszaniny i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz na poziomie piekarnika o jeden niższym od środkowego przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyłóż babkę z formy i wystudź
Delicious Placepojemności 250 ml. Babkę upiekłam w okrgłej tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. Do przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobiny oleju lub masła oraz 2 łyżek bułki tartej. Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do ozdobienia babki cytrynowej wielkanocnej użyłam lukru z sokiem cytryny i posypki z ozdobami wielkanocnymi. Jak zrobić babkę cytrynową: Z umytej i wyszorowanej(...)mieszamy trzepaczką i wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, ja robię to za pomocą ręcznika papierowego i obsypujemy drobną bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy. Ciasto na babkę cytrynową przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Formę z Babką cytrynową umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z grzaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskrobi ziemniaczanej szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez niego też wyjdzie) tarkowana skórka z 1 cytryny Forma do babki, tłuszcz do niej i odrobina bułki tartej lemon curd (lekko słodki i kwaskowaty sos cytrynowy) 2 jajka 2 cytryny 120g cukru 80g masła Robimy! Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia (jeśli go dajemy) Jajka(...)sztywno białka i mieszamy już lekko chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach lub mieszając łopatką ręcznie, aż nam się połączą Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko bułką tartą Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, systemem góra- dół. Wystudzoną babkę zdobimy lemon curd W tym celu: Cytryny myjemy
Latosiowydom