tarta - 42848 przepisów (strona:806/2857)

Chrupiące krewetki z ostrym sosem+ film 62

główne lub kolację we dwoje. Zapraszam do wypróbowania przepisu.     składniki na 1-2 porcje 300 g krewetek białych ( rozmrożonych ) 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól ostry sos 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany(...)czarnym, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką ostrą papryką. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Obrane i oczyszczone krewetki ( z ogonkami ) namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone krewetki wyjmujemy widelcem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim 56

średniej czerwonej papryki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 mały ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia mleko do namoczenia bułki (lub woda) Przygotowanie: Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut). Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną(...)bardzo drobno posiekaną paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, czosnek niedźwiedzi, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować podłużne kotlety. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (około 5 – 6 minut z każdej strony). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami + film 49

pichcenie w kuchni.     składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka gorącego bulionu 1 szklanka śmietany 18% ( szklanka 250 ml ) 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka czarny pieprz sól 4 jajka ugotowane na twardo 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 pęczek posiekanego koperku przepis Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość(...)energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy gorący bulion i wszystko mieszamy aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Sos gotujemy do momentu aż zgęstnieje, następnie dodajemy tarty chrzan i całość mieszamy. Na końcu do sosu dodajemy śmietanę i wszystko razem łączymy. Sos doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, zagotowujemy po czym zdejmujemy z ognia

Smakowite Dania
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 579

kiełbasa biała parzona: 6 szt. cebula: 2 szt. masło: 2 łyżki mąka: 2 łyżki mleko: 300 ml śmietanka 30 %: 150 – 200 g sok z cytryny: 2 łyżki chrzan tarty: 3 – 4 łyżki sól i pieprz do smaku Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – przepis Przygotowanie: Sprawdzony przepis na białą kiełbasę znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym , dlatego(...)podsmażonej cebuli dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy cały czas mieszając. Do cebuli i mąki stopniowo dodajemy podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką, energicznie mieszając składniki. Na koniec uzupełniamy sos tartym chrzanem i sokiem z cytryny. Na początek polecamy dodać 2 – 3 łyżki chrzanu i sprawdzić, czy opowiada nam smak. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odpowiednią ilość. Pamiętajmy

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 42

taka michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 46

selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki   Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego(...)dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 47

zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka oddzielamy(...)smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Od razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta

Raj dla Podniebienia
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad 47

mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki 1 bułka czerstwa 1 jajko 1/4 większej cebuli sól, pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia   Wykonanie Bułkę moczymy w wodzie. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz(...)smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone mojej mamy

Raj dla Podniebienia
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 48

Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Zupa cebulowa 44

czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła dodatkowo grzaneczki z chleba/bułki żółty tarty ser (oprócz zwykłego sera do podania zupy użyłam wędzonego bundza) Wykonanie Cebule (obie odmiany) obieramy z łupinek, siekamy na pióra i szklimy na patelni. Uwaga! Nie podsmażamy, jedynie(...)zawartości garnka zmiksować a druga połowę zostawić z cząstkami cebuli. Według uznania. Zupę doprawiamy winem, sporą ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Zupa najsmaczniejsza jest podana z grzankami i tartym żółtym serem. Ja dodałam także plastry wędzonego bundza. Palce lizać! Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kotlety jajeczne z bazylią 50

sztuk 5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy(...)surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety jajeczne z bazylią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 45

pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie(...)mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną

Raj dla Podniebienia
SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI 33

łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy(...)wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem. Artykuł SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sernik na zimno 63

składników, który przygotujesz w chwilę i przez cały rok. Idealny deser na letnie dni, orzeźwiający, lekki, bez dodatku cukru.. Sernik na zimno możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, tartą czekoladą, siekanymi orzechami, świeżymi owocami i listkami mięty.. To super smaczny i szybki sernik na zimno. Możesz zmieniać kolor sernika używając dowolnie kolorowych galaretek. Zapraszam po mój(...)stężał. Najlepiej odłożyć go na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z formy sernik możesz udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami, listkami mięty, posypać startą czekoladą lub tartymi orzechami. Sernik dobrze wygląda posypany zwyczajnie cukrem pudrem z ułożonymi owocami, najlepiej sezonowymi, dla kontrastu truskawki, borówki, maliny.. Sernik na zimno przechowuję w lodówce. Smacznego

Zasmakuj Kuchni