kajzerka - 175 g kaszy manny vel grysiku - 1/2 łyżeczki soli - pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 20 g tłuszczu (wegańskiego masła lub oleju) - 175 g wody - 10 g bułki tartej Sos - 125 ml białego wina - 350 g białych szparagów - 150 ml wegańskiej śmietanki - sól, pieprz (do smaku) - opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka mąki - szczypiorek (do podania) Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy i obieramy(...)podsuszy). Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy przyprawy i roztopiony tłuszcz. Dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy kajzerkę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy bułkę tartą, znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. 3) Wywar ze szparagowych obierek przecedzamy (nie wylewamy go, ale wyrzucamy obierki). Do garnuszka wrzucamy pokrojone na ćwiartki szparagi
Roślinożerni urlopowiczekotlety wegańskie Składniki: 2 cebule, 1 mały kalafior, 2 średnie marchewki, 1 puszka ciecierzycy (400 gramów) lub podobna ilość samodzielnie ugotowanej, 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej, bułka tarta i otręby do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety wegańskie? Kalafior podziel na różyczki, marchewkę pokrój w drobną kostkę, ugotuj razem do miękkości na parze(...)dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest ciepła, odstaw aż wystygnie. Z masy formuj płaskie kotlety, (gdyby była bardzo klejąca, dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie wymieszaj) panieruj w mieszance bułki tartej i otrębów, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony, aż kotlety będą ciemnozłote. Artykuł Świetny przepis na kotlety wegańskie. Są pyszne na ciepło i na zimno pochodzi
Kulinarna Polskasoli 10 dkg cukru kryształu Masa malinowa: 40 dkg mrożonych malin 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 gr) 6 dkg cukru kryształu 200 ml wody Dodatkowo do dekoracji: 5 dkg tartej czekolady ruby świeże maliny Jak zrobić ciasto Malinowa Kraina. Biszkopt czekoladowy przygotowanie. Do miski włożyć jajka, cukier puder i sól. Ubijać przez 5-6 minut za pomocą robota ręcznego(...)gorący budyń malinowy, dokładnie rozprowadzić i przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń malinowy jest już zimny, ciasto pokryć kremem budyniowym. Po wierzchu ciasto Malinowa Kraina udekorować tartą czekoladą ruby i świeżymi malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem budyniowy dobrze zgęstniał. Malinowa Kraina Warto wiedzieć robiąc ciasto Malinowa Kraina. Użyłam formy do pieczenia
MeCooks400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety mielone z żółtym serem - przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki(...)masy mięsnej należy uformować kotlety - nadziewając je kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić kawałek sera i całość odpowiednio uformować.) Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (na rumiano). W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujełyżka majeranku · 1 łyżeczka papryki ostrej · Sól · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · 1 jajko · 2 kulki mozzarelli(...)łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną. 2. Następnie robi płaskie duże kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut
Kulinarna Chwilapapryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia biała część 1 pora 2 jajka sól słodka i ostra papryka pieprz ziołowy majeranek olej//smalec masło klarowane bułka tarta Wykonanie: Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Smażymy całość chwilę. Cukinię ścieramy na drobnych(...)skórą). Do zmielonego mięsa dodajemy zawartość patelni, jajka, startą i odciśniętą cukinię oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie masę około 5 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju lub smalcu z obu stron
Walijskie PichcenieYoutube Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, składniki: na klopsiki: 500- 600 g mięsa mielonego, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego(...)zioła pół małej cukinii, mała czerwona papryka, opcjonalnie posiekana natka pietruszki Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, przygotowanie: Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć kilka minut z obu stron
Lekcje w kuchniłyżka masła około 20 g mielone z fasoli: 1 cukinia mała 1 łyżka natki pietruszki posiekanej 300 g ugotowanej fasoli jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej przyprawa do mielonych olej rzepakowy pozostałe: 150 g sera feta vege 8 pomidorów suszonych z zalewy z olej 1 batat 1 bakłażan(...)wody. Cukinię dodaję do fasoli. Cebulę i czosnke drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję do fasoli, natkę pietruszki też. Wsypuje sól, pieprz, przyprawę do mielonego, paprykę, bułkę tartą. Całość wyrabiam i formuję podłużne mielone. Przesmażam na odrobinie oleju na patelni grillowej. Batata obieram, i razem z bakłażanem kroję na plastry 0,5 cm. Smaruję oliwą
wesoła kuchniapaseczki szczaw i smażyć do minuty. Wystudzić. Do miski wbić jajka i lekko roztrzepać je widelcem. Dodać podsmażony szczaw, śmietankę, mleko, sól, pieprz, harissę, pokrojone w paski suszone pomidory, tarty ser żółty oraz Gruyere. Dokładnie wymieszać. Kruche ciasto: na stolnice przesiać mąkę, sól, pokrojoną w kostkę margarynę oraz masło. Siekać składniki nożem przez kilka minut, do momentu(...)owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować. Kolejno, rozwałkowane ciasto włożyć do formy na tartę, dokładnie wyłożyć jej boki i dno ciastem. Spód ciasta w kilku miejscach nakłuć widelcem. Następnie, na cieście położyć papier do pieczenia i wsypać na niego ziarna lub kulki celem obciążenia
MeCooksfiletu z łososia lub pstrąga tęczowego bez skóry 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Duński sos Remoulade 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka małych kaparów 1/2 łyżki musztardy(...)ryby. 3. Dodaj posiekane zioła, czosnek i dopraw do smaku - dokładnie wymieszaj. 4. Formuj burgery - mogą być 2 bardzo duże, 3 średnie lub 4 małe - obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju. Duński sos Remoulade 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu - odstaw do lodówki. Całość: 1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. 2. Szparagi przesmaż na maśle
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajek 1 szklanka mleka sól, pieprz, papryka, czosnek suszony do smaku kilka cienkich kiełbasek lub parówek 2-3 pomidory 1 czerwona papryka tarty ser żółty szczypiorek do posypania PRZYGOTOWANIE : Chleb kroimy w kostkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy tam chleb który doprawiamy czosnkiem, słodką i ostrą papryką(...)solą i pieprzem do smaku, mieszamy. Następnie do masy dodajemy pokrojone w talarki kiełbaski, oraz pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, mieszamy. Na chleb wylewamy masę, posypujemy tartym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 % C. Po wyjęciu z piekarnika lekko ją studzimy i podajemy ciepłą. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicałość ma ok. 356kcal, B: 9,9g, T: 21,4g, W: 38,3g. Składniki: – 300g kurek – 1 cebula – 1 por (zielona część) – 2 łyżeczki masła – 1 łyżka ricotty – bułka tarta – sól, pieprz, cukier Opcjonalnie: ½ gałązki świeżego rozmarynu Por drobno siekamy, oprószamy solą oraz cukrem, odstawiamy na 10-15 minut, odciskamy i ewentualnie płuczemy pod bieżącą wodą na sicie(...)ponownie go wchłoną. Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem, studzimy i rozdrabniamy w malakserze. Zawartość przekładamy do miseczki, dodajemy por, ½ łyżeczki masła, ricottę mieszamy. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by wchłonęła ewentualny nadmiar wody i doprawiamy (teraz możemy dodać posiekane listki z ½ gałązki rozmarynu), mieszamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego! Artykuł Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongświeżych drożdży 70 g. cukru 70 g. miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 350 g. borówek 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 35 g. masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki olejku migdałowego Oraz: 1 małe jajko 1 łyżka mleka Do podgrzanego, lekko ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj(...)następnie wyrób na blacie gładkie ciasto. Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Borówki wymieszaj w misce z cukrami i bułką tartą. Ciasto podziel na 6 części, każdą rozpłaszcz na cienki placek i nałóż do środka sporo borówek. Uformuj lekko podłużne bułeczki zaklejając owoce w środku. Ułóż bułeczki na natłuszczonej
Delicious Place