tarta - 42848 przepisów (strona:812/2857)

Spaghetti z klopsikami drobiowymi 111

oczywiście ulubiony ser. Szybko i smacznie :) Składniki (3-4 porcje): Klopsiki: 250 g mielonego mięsa z kurczaka 150 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano sól i pieprz Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)bazylia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonlnie) Dodatkowo: 150 g makaron spaghetti świeżo starty parmezan lub inny ulubiony ser Wykonanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Z mięsa uformować małe pulpeciki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Healthy food explorer
KOTLETY LWOWSKIE 131

sera żółtego startego na drobnych oczkach 1 kajzerka namoczona w mleku (lub wodzie)  2 żółtka cebulka przesmażona na 2 łyżkach masła sól pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Wykonanie: W misce łączmy ze sobą zmielone mięso z kurczaka, starty żółty ser, lekko odciśniętą kajzerkę, żółtka, przesmażoną na maśle cebulkę (wraz z masłem(...)którym ją smażyliśmy) oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle

Walijskie Pichcenie
Bombowe Mielone 134

ketchupu pikantnego ·        2 pomidory ·        15 dag sera żółtego ·        3 łyżki bułki tartej ·        1 łyżka majeranku ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        3 łyżki śmietany(...)grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli. 3.    Pieczemy w piekarniku 30 minut

Kulinarna Chwila
Kajzerki Paszteciki 139

Sól ·        Pieprz ·        ½ szk. mleka ·        Bułka tarta do panierki ·        3 jajka ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.      Mięso myjemy, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą(...)połowę, wyjmujemy środek bułki i faszerujemy mięsem. 5.      Bułki z nadzieniem moczymy lekko w mleku, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 6.      Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 7.      Gotowe. Paszteciki podajemy z barszczem lub podajemy, jako przekąska

Kulinarna Chwila
Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy 170

zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku sos z groszkiem i marchewką: 3-3,5 litra mocnego(...)łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę tartą, wlej bulion lub wodę. Następnie wsyp gałkę muszkatołową, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrób na jednolitą masę mięsną jak każde kotlety mielone Formuj małe klopsiki i obsmażaj

Ogrodnik w podróży
Pulpety mięsne z pieczarkami w sosie serowym 118

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 200 g smalcu wieprzowego 1 szklanka wody 1 szklanka startego parmezanu 500 m słodkiej śmietany 18% sól, pieprz       Przygotowanie:     Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do składu dodajemy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy, formujemy kulki, które smażymy na smalcu.   Do zimnej wody wsypujemy starty ser. Podgrzewając rozpuszczamy ser wolno wlewając śmietanę. Gdy już ser połączy się ze śmietaną, dodajemy pulpety. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Idealna sałatka jajeczna z najlepszym sosem 1856

podstaw w mniej niż pół godziny.      Sałatka jajeczna z najlepszym sosem.    Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak. Jogurt grecki, majonez, tarty chrzan oraz musztarda to podstawa sosu, natomiast świeży koperek, kiszone ogórki, szczypiorek oraz świeża pietruszka to głębia smaku tej sałatki. Tą sałatkę jajeczną można podawać na chrupiących tostach, podpieczonych(...)jajek 1 łyżeczka soli grubo mielony pieprz około 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki mielona czerwona papryka , do smaku Sałatka jajeczna przepis: Krok 1. Gotowanie jajek

Moja Książka Kucharska
Kotlety mielone z piersi kaczki 154

duża cebula 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka) 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony pieprz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Bułkę namaczamy w mleku, a gdy cała nasiąknie – lekko odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Piersi z kaczki myjemy(...)majeranek oraz ok. 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Zagniatamy na jednolitą masę – powinna być dość luźna. Masę dzielimy na kotlety (6-8) i obtaczamy w bułce tartej – nadajemy im owalny kształt i lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju i smażymy kotlety z obu stron do czasu, aż kotlety uzyskają ciemnobrązowy kolor. Post

Poezja smaku
Halibut na warzywnym curry 123

oleju sezamowego     Ryba:   500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Olej sezamowy do smażenia       Przygotowanie:     Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka. Podobnie(...)curry, podlewamy odrobiną bulionu i mleka kokosowego. Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw.   Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę.   Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym.   Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym.   Rybę podajemy

R'n'G Kitchen
Szarlotka z bezą i kruszonką Ewy Wachowicz 329

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek starkowanych jabłek łyżeczka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta cukier puder do dekoracji Sposób wykonania szarlotki z bezą i kruszonką. Szarlotka jest wyśmienita, nie za słodka. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Jabłka z cynamonem z pewnością doskonale(...)masę piankową. Do odłożonych wcześniej białek dodaję szczyptę soli, a następnie w trakcie ubijania cukier. Ubijam sztywną pianę. Krok 3. Układam warstwy szarlotki. Podpieczony spód posypuję cieniutką warstwą bułki tartej (przede wszystkim wciągnie nadmiar soku). Na to wykładam podduszone jabłka, warstwę tą przykrywam ubita pianą i wyrównuję ją. Z zamrażalnika wyjmuję ciasto. Tarkuję na oczkach do jarzyn i posypuję

Ania gotuje
Chaczapuri – serowe chlebki 133

Będziemy robić częściej Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 ml kefiru 125 ml śmietany (dałam 30%) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g tartej mozzarelli 100-120 g fety 30 g masła 2 ząbki czosnku sól do smaku Do miski wlewamy śmietankę oraz kefir. Dodajemy cukier, sól oraz sodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)Następnie wyrabiamy gładkie, mięciutkie ciasto. Odstawiamy na około 10-15 minut. Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy tartą mozzarellę. Dodajemy pokruszoną fetę oraz masło czosnkowe. Dokładnie łączymy. Dla wzmocnienia smaku można dodać troszkę soli. Masę serową dzielimy na 4 równe części, z każdej formujemy kulkę. Ciasto

Smaki Na Talerzu
Kotlety ziemniaczane z kurczakiem - Coś pysznego! 1034

Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Filet z kurczaka 2 małe Natka pietruszki garść Ser żółty tary 100 g Ulubione przyprawy do kurczaka Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Fileta z kurczaka drobno pokroić, doprawić ulubionymi przyprawami do kurczaka lub porostu solą i pieprzem. Usmażyć na patelni.  przestudzony filet przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody
ARANCINI włoskie kuleczki z ryżu z mozzarellą w środku! Przepyszne! 124

startą na tarce mozzarellę, sół, zioła, passattę, wymieszaj całość, w środek wkładaj kostkę 2cm x 2 cm mozzarelli, formuj kulkę. Arancini panierujemy: - 2 jajka  - 80 ml śmietanki - bułka tarta Jajko wymieszaj ze śmietanką, zamocz kulkę arancini, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym w temp. 170 stopni C. Do podania: sos pomidorowy: - passata

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z kaszanką 138

cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu 😉 Składniki : 500g kaszanki 700g ziemniaków 1 cebula 70g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Składniki na zapiekankę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie : Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości z dodatkiem soli. Możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego(...)skóry, kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na warstwę z kaszanki wykładamy cebulkę,a na wierzch masę ziemniaczaną. Całość posypujemy tartą bułką i startym zimnym masłem. Masło możesz również ułożyć pokrojone w plastry. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 min-na złoty kolor

Do Garów!
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 324

mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych 1/2 kostki tłustego twarogu 3-4 łyżki tartego sera dowolnego gatunku 2 łyżki śmietany kremówki

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania