tarta - 42848 przepisów (strona:814/2857)

Kotlety z gotowanych ziemniaków z mięsem z rosołu 206

Składniki : ok.50 dag gotowanych ziemniaków mieszane mięso z rosołu sól, pieprz, chili, majeranek, pieprz ziołowy cebula 3 jajka- duże i 2 średnie bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki zmielić, tak samo zrobić z mięsem Przesmażyć pokrojoną na drobno cebulę- przestudzić dodać  do mięsa  Przyprawić do smaku przyprawami, dodać roztrzepane duże jajko- wyrobić na jednolitą(...)ziemniaczaną i wygniatać na dłoni na dość cienki placuszek, nakładać łyżeczką farsz- zwijać brzegi i formować na kształt kotletów Maczać w roztrzepanym średniej wielkości jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor.                         Smakuje z cukinią marynowaną

Proste Potrawy
Risotto z klopsikami wieprzowymi i warzywami 132

kremowym ryżem. Świetny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w około pół godziny. Polecam!     Składniki: Klopsiki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła(...)pieczarek Dodatkowo: olej do smażenia suszona bazylia i oregano – po szczypcie 1/3 szklanki bulionu, rosołu lub wody     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano

Blog z Apetytem
Carpaccio z cukinii 65

wieprzowej, czy nawet jako lekki lunch. Składniki na Carpaccio z cukinii, porcja dla 1-2 osób: 1 mała lub średnie cukinie oliwa z oliwek i sok z cytryny parmezan tarty (Grana Padano), ok. 1 łyżeczki gruboziarnista sól morska pieprz świeżo zmielony Jak przygotować Carpaccio z cukinii? Cukinię kroimy bardzo cienko najlepiej za pomocą mandoliny. Jeśli nie macie mandoliny(...)pokrójcie cukinię nożem tak cienko, jak to możliwe. Pokrojoną cukinię układamy na talerzu. Skrapiamy cukinię kilkoma kroplami oliwy z oliwek, doprawiamy solą, posypujemy tartym serem i doprawiamy pieprzem. Smacznego! The post Carpaccio z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem 158

cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo 3 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę.  Kapustę odciskam, szatkuję(...)naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym 109

mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka 100 g drobnej kaszy jęczmiennej 1 duże jajko czerstwa bułka wymoczona w wodzie bądź mleku 2 małe marchewki 5 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos śmietanowo – ziołowy: 1,5 litr bulionu warzywnego bądź drobiowego 3 marchewki 1/2 szklanka śmietanki 30% łyżka mąki pszennej pęczek koperku bądź pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)płynu. Do sporej wielkości miski włóż całość mięsa, surową kaszę jęczmienną. Marchewkę zetrzyj na tarce na niewielkich oczkach, przesyp do miski z mięsem. Następnie dodaj do środka jajko, bułkę tartą, wymoczoną wcześniej bułkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrób, aż uzyskasz jednolitą masę. Z otrzymanej masy uformuj małe kulki, w trakcie gotowania pulpety zwiększą swoją wielkość. Przygotowane pulpety powinny

Do Garów!
Kotlety z brokuła i pieczarek 104

dipem jogurtowym lub czosnkowym. Składniki: 600 g pieczarek, 200 g świeżych grzybów (waga po obgotowaniu), 1 duży brokuł, 3 ząbki czosnku, cebula, 3 jajka, ok 6 łyżek bułki tartej, sól, pieprz,  olej Przygotowanie: Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, grzyby, cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na bardzo niewielkiej ilości oleju przez 5-7 minut. Odsączamy z nadmiaru wody(...)osolonej wody na 8-9 minut, aż brokuł będzie miękki. Odcedzamy go i ścieramy na tartce lub rozdrabniamy. Do masy grzybowej dodajemy brokuł, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz - mieszamy wszystko razem. Formujemy kotleciki - ciasto będzie dość miękkie, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bułki. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano, na średni ogniu

Lena Gotuje
Kotlety z cukinii nadziewane serem i mięsem, pomysł na obiad 86

grubszych niż 1 cm 250 g mięsa mielonego drobiowego ( z piersi lub udek) 4 plastry serka topionego o wyrazistym smaku ( np. Hochland lub Lactima) czosnek granulowany 3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku Mięso mielone wyrób razem z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Podziel na równe części. Do każdej włóż złożony kawałek sera(...)plastrami cukinii umieść jedną kulkę mięsną i ściśnij, tak aby mięso wypełniło cukinię, ale nie wylazło poza jej brzegi. Posól, dopraw pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i powtórz tą czynność dwukrotnie, lekko dociskając plastry. Zapobiegnie to wyciekowi sera. Gotowe za panierowane kotlety włóż na około godzinę do lodówki, wtedy podczas smażenia nie będą się rozpadać

Ogrodnik w podróży
Sznycle z indyka 84

ziemniaków (ziemniaki z wody, puree, kluski śląskie, kopytka). Smakują także z wszelkimi kaszami, ryżem, makaronem. SKŁADNIKI: 6 cienkich sznycli z indyka 0,5 l mleka 2 jajka bułka tarta sól, pieprz łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki. Układam je w misce, zalewam mlekiem (dwoma szklankami o pojemności 250 ml). Odstawiam pod przykryciem(...)pieprzę z obu stron. Do miski wbijam 2 nieduże jajka, roztrzepuję widelcem. Możesz do nich wsypać dwie szczypty słodkiej mielonej papryki. Mięso obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto, z obu stron na maśle klarowanym, po około 2 minut na stronę. Sznycle z indyka podaję z kaszą gryczaną i warzywami duszonymi. Polecam także z ziemniakami

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce 181

szklanki mleka 2 jajka M 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody Dodatkowo: płatki kukurydziane, bułka tarta, mąka, olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy składniki na ciasto. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody. Do drugiej miski wsypujemy(...)pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, tyle samo bułki tartej i niewielką ilość mąki pszennej (np. 3 garście płatków i bułki i 2 łyżki mąki). Mieszamy składniki. Ja chrupiącą panierkę uzupełniam na bieżąco podczas przygotowywania nuggetsów.  Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka (można pominąć), maczamy w cieście, potem w chrupiącej mieszance. Kawałki kurczaka

Słodkie okruszki
Kotlety ziemniaczane z kapustą kiszoną i pieczarkami 212

sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 300 g Pieczarki 200 g Cebula mała Sól Pieprz Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości.  Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody
Kruche ciasto śliwkowe pod bezową pianką 105

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g schłodzonego masła  6 żółtek 2 łyżki tartej bułki Śliwki: 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej Bezowa pianka: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy szczypta soli Sposób wykonania: Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia blachę (duże oczka tarki). Ciasto równomiernie rozkładamy tworząc spód ciasta. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu aż drobiny cukry nie będą wyczuwalne. Pod koniec

Qchnia po prostu
Jabłecznik z ananasem i musem jabłkowym ze słoika 69

plastrów ananasa z puszki (dobrze odsączonego na ręczniku papierowym), opcjonalnie cukier puder do posłodzenia budyniu 500 g musu jabłkowego z cynamonem plus czubata łyżka skrobi ziemniaczanej kilka łyżeczek bułki tartej dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Jabłecznik z ananasem i musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie: Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło(...)minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone.  Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać. Wcisnąć kawałki dobrze odsączonego ananasa. Ugotować budyń, używając 400 ml soku ananasowego - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gdyby budyń był mało słodki

Lekcje w kuchni