klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szwedzkie klopsiki, składniki: 500-600 g mielonego mięsa, duże jajko, cebula, 1-2 ząbki czosnku, ok. 1/2 szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól(...)można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka musztardy, opcjonalnie, sól, pieprz (do smaku) Szwedzkie klopsiki, przygotowanie: Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić, aż wchłonie cały płyn. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać gałkę i ziele angielskie, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki klopsików, wyrobić
Lekcje w kuchniugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli kilkanaście śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 czubata łyżka tartej bułki 2 łyżki masła Wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiel lub przyciśnij przez praskę. Najlepiej, żeby były jeszcze ciepłe. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ze śliwek usuń pestki (staraj się nie rozkroić(...)końca owocu), w miseczce wymieszaj cynamon z cukrem. Na suchej patelni na średnim ogniu upraż bułkę tartą, gdy będzie rumiana dodaj masło. Podgrzewaj, aż się znacznie pienić. Odstaw. Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieć szybko ciasto. Gdyby było za luźne, dodaj trochę mąki. Jej ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ciasto podziel na 3 części, z każdej
Kulinarne przygody Gatityfileta z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry na czubku łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut. Jeśli trzeba doprawić jeszcze(...)smaku. Do naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki. Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie
Agusiowe smakołykiczosnkowy znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 2 jajka bułka tarta ketchup sól pieprz papryka słodka olej Wykonanie Każdą kromkę chleba pozbawić skórek, a następnie cienko rozwałkować przy użyciu wałka do ciasta. Następnie każdy kawałek posmarować ketchupem, a następnie nałożyć plaster(...)kolejno zwijać w rulonik. Jajka wbić na talerz i roztrzepać przy użyciu widelca. Doprawić solą, papryką słodką i pieprzem. Każdego krokieta obtoczyć kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na złoty kolor z każdej strony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety z chleba tostowego pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plSkładniki : kania jajko, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Grzyba umyłam pod bieżącą wodą, osączyłam dokładnie na ręczniku papierowym Jajko roztrzepałam z kilkoma łyżkami wody, dodałam szczyptę soli oraz taką ilość bułki tartej by po roztrzepaniu uzyskać gęstą,( ale nie za gęstą ) masę Zamoczyłam grzyba tak by z obu stron dokładnie pokrył się masą jajeczną Smażyłam
Proste Potrawysmakuje wyśmienicie a przygotowana z tanich i dostępnych składników. SKŁADNIKI : 1 duża lub 2-3 małe cukinie 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej twarożek naturalny, puszysty 3 opakowania w pudełku 1 łyżeczka chrzanu 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone lub konserwowe PRZYGOTOWANIE : Cukinię ( jak duża pozbawiamy gniazd nasiennych(...)skórką ścieramy na tarce jarzynowej następnie ją solimy. Pozostawiamy na 15 minut aż puści soki. Należy ją z nich wycisnąć. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i mieszamy. Masę rozprowadzamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy z ciasta prostokąt. Roladę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, Po upieczeniu ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolimarchew · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany(...)Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. 2. 1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia. 3. Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę
Kulinarna Chwilaniewyszukanych składników, jest zaskakująco pyszne. Składniki na kotlety folwarczne (7-8 sztuk): 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe) bułka pszenna łyżka bułki tartej jajko ząbek czosnku około 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka Sos: 250 g pieczarek średniej wielkości por 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody sól, pieprz, zioła(...)zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa jak na standardowe kotlety, rozpłaszczamy je w dłoni, formując prostokąt i nakładamy po kawałku sera żółtego
e-PrzepisyKulinarnemięsa mielonego wieprzowego ok 250 gram kurek 2 marchewki 2 średnie cebule pół małego selera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki plus mąka do obtaczania pulpetów 2 łyżki oleju 2 łyżki czubate smalcu 2 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml wody, 1 kostka rosołowa grzybowa(...)minut. w międzyczasie marchewki,seler i jedną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy starte warzywa oraz dobrze odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pierzem. (ja użyłam 1 łyzeczki soli i pół łyzeczki pieprzu). Mięso dokładnie wyrabiamy tak jak na kotlety. Wymieszane mięso możemy odstawić
Blog kulinarny S9.PLdipem tzatziki – przepis na niego znajdziesz TU! Składniki na 3 porcje: 2 duże cukinie 2 jajka 100 g prawdziwego, greckiego sera feta 5 łyżek mąki 3 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki ½ łyżeczki suszonego oregano Kilka gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię ścieramy(...)posypujemy solą. Odstawiamy na 15 min. Po upływie czasu z cukinią na sitku odsączamy możliwie jak najwięcej wody. Odciśniętą cukinię ponownie przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oregano, posiekaną miętę i szczypiorek oraz pokruszony ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ilość jak do placków ziemniaczanych
Czarnawisienkaryżu (polecam parabolied 2 woreczki po 100g) -1 średnia cebula -ok 250g poszatkowanej białej kapusty -sól, pieprz do smaku -papryka słodka w proszku -2 jajka -ok pół szklanki bułki tartej SOS -koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -majeranek ok łyżeczka -pieprz pół łyżeczki -papryka słodka w proszku ok łyżeczka -wegeta ok łyżeczka -2 ząbki czosnku -750ml wody DODATKOWO(...)olej do smażenia Ryż gotujemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy drobno. Do miski dajemy mięso mielone, dodajemy ryż, kapustę, trzemy cebulę na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Dodajemy ok pół szklanki bułki tartej Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki podsmażamy na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupapryczek Jalapeno · 1 jajko · 3 łyżki śmietany 12% · 3 łyżki bułki tartej · 150 g serka śmietankowego · 1 ogórek kiszony · 1 pomidor(...)majeranku · 1 łyżeczka papryki ostrej Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy, sól, majeranek, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. 2. Serek przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojonego drobną kostkę ogórka kiszonego oraz umytego pokrojonego również w drobną kostkę pomidora
Kulinarna Chwilacałej rodziny. Zraziki możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kluskami albo makaronem i ulubioną surówką. Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 pomidory 1 łyżka sosu sojowego Farsz: 250g pieczarek(...)użyłam kawałek żółtej, kawałek czerwonej i kawałek pomarańczowej) 10dkg żółtego sera 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, bazylia itp. *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Odkładamy do przestudzenia *** *** Cukinie i papryki kroimy w kosteczkę
Blog z ApetytemKOTLETY z CUKINII z PIEKARNIKA - Jak zrobić panierkę do kotletów z cukinii? Składniki: cukinia śmietana gęsta 3 ząbki czosnku pieprz sól czubryca zielona lub inne zioła bułka tarta (ja użyłam mąki z ciecierzycy) Przygotowanie: Cukinię kroimy w takie kawałki przypominające kotlety. Śmietanę (ilość dowolna) plus przeciśnięty czosnek, łyżeczkę czubrycy, pieprz i sól dokładnie mieszamy. Następnie maczamy(...)niej kawałki cukinii i obtaczamy w bułce tartej (u mnie mąka z ciecierzycy). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy przygotowane kotlety z cukinii. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni i wkładamy kotlety. Pieczemy ok. 25 minut lub dłużej (w zależności jak piecze piekarnik), aż kotlety będą rumiane. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com
Dieta Rozdzielna i Zdrowieziarna 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Dodatkowo: 2 duże łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego 1 duża kulka mozzarelli tarty parmezan do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Wodę, mleko, cukier oraz drożdże łączymy ze sobą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy(...)25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy delikatnie jeszcze wałkujemy. Nakładamy po odrobinie pesto czosnkowego i plasterku mozzarelli. Zwijamy na kształt rogalika. Tak przygotowane posypujemy tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Podajemy na ciepło jako przekąska lub jako dodatek do dań z grilla/sałatek
Kuchnia w czekoladzie