ziemniaków (ziemniaki z wody, puree, kluski śląskie, kopytka). Smakują także z wszelkimi kaszami, ryżem, makaronem. SKŁADNIKI: 6 cienkich sznycli z indyka 0,5 l mleka 2 jajka bułka tarta sól, pieprz łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki. Układam je w misce, zalewam mlekiem (dwoma szklankami o pojemności 250 ml). Odstawiam pod przykryciem(...)pieprzę z obu stron. Do miski wbijam 2 nieduże jajka, roztrzepuję widelcem. Możesz do nich wsypać dwie szczypty słodkiej mielonej papryki. Mięso obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto, z obu stron na maśle klarowanym, po około 2 minut na stronę. Sznycle z indyka podaję z kaszą gryczaną i warzywami duszonymi. Polecam także z ziemniakami
Zasmakuj Kuchniszklanki mleka 2 jajka M 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody Dodatkowo: płatki kukurydziane, bułka tarta, mąka, olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy składniki na ciasto. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody. Do drugiej miski wsypujemy(...)pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, tyle samo bułki tartej i niewielką ilość mąki pszennej (np. 3 garście płatków i bułki i 2 łyżki mąki). Mieszamy składniki. Ja chrupiącą panierkę uzupełniam na bieżąco podczas przygotowywania nuggetsów. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka (można pominąć), maczamy w cieście, potem w chrupiącej mieszance. Kawałki kurczaka
Słodkie okruszkisztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 300 g Pieczarki 200 g Cebula mała Sól Pieprz Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodySkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g schłodzonego masła 6 żółtek 2 łyżki tartej bułki Śliwki: 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej Bezowa pianka: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy szczypta soli Sposób wykonania: Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia blachę (duże oczka tarki). Ciasto równomiernie rozkładamy tworząc spód ciasta. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu aż drobiny cukry nie będą wyczuwalne. Pod koniec
Qchnia po prostuplastrów ananasa z puszki (dobrze odsączonego na ręczniku papierowym), opcjonalnie cukier puder do posłodzenia budyniu 500 g musu jabłkowego z cynamonem plus czubata łyżka skrobi ziemniaczanej kilka łyżeczek bułki tartej dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Jabłecznik z ananasem i musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie: Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło(...)minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać. Wcisnąć kawałki dobrze odsączonego ananasa. Ugotować budyń, używając 400 ml soku ananasowego - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gdyby budyń był mało słodki
Lekcje w kuchniklopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szwedzkie klopsiki, składniki: 500-600 g mielonego mięsa, duże jajko, cebula, 1-2 ząbki czosnku, ok. 1/2 szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól(...)można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka musztardy, opcjonalnie, sól, pieprz (do smaku) Szwedzkie klopsiki, przygotowanie: Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić, aż wchłonie cały płyn. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać gałkę i ziele angielskie, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki klopsików, wyrobić
Lekcje w kuchniugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli kilkanaście śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 czubata łyżka tartej bułki 2 łyżki masła Wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiel lub przyciśnij przez praskę. Najlepiej, żeby były jeszcze ciepłe. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ze śliwek usuń pestki (staraj się nie rozkroić(...)końca owocu), w miseczce wymieszaj cynamon z cukrem. Na suchej patelni na średnim ogniu upraż bułkę tartą, gdy będzie rumiana dodaj masło. Podgrzewaj, aż się znacznie pienić. Odstaw. Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieć szybko ciasto. Gdyby było za luźne, dodaj trochę mąki. Jej ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ciasto podziel na 3 części, z każdej
Kulinarne przygody Gatityfileta z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry na czubku łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut. Jeśli trzeba doprawić jeszcze(...)smaku. Do naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki. Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie
Agusiowe smakołykiczosnkowy znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 2 jajka bułka tarta ketchup sól pieprz papryka słodka olej Wykonanie Każdą kromkę chleba pozbawić skórek, a następnie cienko rozwałkować przy użyciu wałka do ciasta. Następnie każdy kawałek posmarować ketchupem, a następnie nałożyć plaster(...)kolejno zwijać w rulonik. Jajka wbić na talerz i roztrzepać przy użyciu widelca. Doprawić solą, papryką słodką i pieprzem. Każdego krokieta obtoczyć kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na złoty kolor z każdej strony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety z chleba tostowego pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plSkładniki : kania jajko, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Grzyba umyłam pod bieżącą wodą, osączyłam dokładnie na ręczniku papierowym Jajko roztrzepałam z kilkoma łyżkami wody, dodałam szczyptę soli oraz taką ilość bułki tartej by po roztrzepaniu uzyskać gęstą,( ale nie za gęstą ) masę Zamoczyłam grzyba tak by z obu stron dokładnie pokrył się masą jajeczną Smażyłam
Proste Potrawysmakuje wyśmienicie a przygotowana z tanich i dostępnych składników. SKŁADNIKI : 1 duża lub 2-3 małe cukinie 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej twarożek naturalny, puszysty 3 opakowania w pudełku 1 łyżeczka chrzanu 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone lub konserwowe PRZYGOTOWANIE : Cukinię ( jak duża pozbawiamy gniazd nasiennych(...)skórką ścieramy na tarce jarzynowej następnie ją solimy. Pozostawiamy na 15 minut aż puści soki. Należy ją z nich wycisnąć. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i mieszamy. Masę rozprowadzamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy z ciasta prostokąt. Roladę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, Po upieczeniu ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolimarchew · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany(...)Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. 2. 1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia. 3. Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę
Kulinarna Chwilaniewyszukanych składników, jest zaskakująco pyszne. Składniki na kotlety folwarczne (7-8 sztuk): 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe) bułka pszenna łyżka bułki tartej jajko ząbek czosnku około 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka Sos: 250 g pieczarek średniej wielkości por 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody sól, pieprz, zioła(...)zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa jak na standardowe kotlety, rozpłaszczamy je w dłoni, formując prostokąt i nakładamy po kawałku sera żółtego
e-PrzepisyKulinarnemięsa mielonego wieprzowego ok 250 gram kurek 2 marchewki 2 średnie cebule pół małego selera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki plus mąka do obtaczania pulpetów 2 łyżki oleju 2 łyżki czubate smalcu 2 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml wody, 1 kostka rosołowa grzybowa(...)minut. w międzyczasie marchewki,seler i jedną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy starte warzywa oraz dobrze odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pierzem. (ja użyłam 1 łyzeczki soli i pół łyzeczki pieprzu). Mięso dokładnie wyrabiamy tak jak na kotlety. Wymieszane mięso możemy odstawić
Blog kulinarny S9.PL