tarta - 42848 przepisów (strona:809/2857)

Pikantny sos pieczarkowy 47

mój sprawdzony przepis na pikantny sos pieczarkowy. SKŁADNIKI: 300 g pieczarek 1 por – jasna część 2 ząbki czosnku ½ ostrej papryczki chili 6 łyżek śmietanki 12 % 3 łyżki tartego parmezanu ½ pęczka koperku 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, lubczyk PRZYGOTOWANIE: Jasny kawałek pora, dwa obrane ząbki czosnku oraz połowę chili posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż je na 1 łyżeczce(...)cztery kawałki, większe na sześć. Dodaj do pora i czosnku na patelni. Pieczarki smaż kilkanaście minut na średniej mocy palnika. Gdy lekko zmiękną dodaj sześć łyżek śmietanki oraz tarty parmezan. Możesz zastąpić go innym serem: grana padano, cheddarem, bursztynem.. Porada. Śmietankę 12 % możesz śmiało zastąpić śmietanką 18 %, 30 %, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone. Całość wymieszaj, podgrzewaj

Zasmakuj Kuchni
Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym 68

pergaminie. Ten obiad przygotujemy dosłownie w kilkanaście minut, a wygląd i smak Was z całą pewnością zaskoczy. Składniki na pesto 2 garści liści bazylii 20g orzeszków piniowych 20g tartego parmezanu 6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku sól pieprz Składniki na kurczaka pergamin – może to być papier do pieczenia 4 łyżki oliwy szczypta suszonego oregano szczypta suszonego majeranku sól(...)czosnku robimy marynatę. Obtaczamy w nim piersi z kurczaka i odstawiamy na około 10 minut. Kiedy kurczak będzie się marynował przygotujemy pesto – do blendera dodajemy oliwę, bazylię, czosnek, tarty parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Całość blendujemy. Filety z kurczaka zwijamy w papier do pieczenia i smażymy na suchej patelni około 6 minut z każdej strony. Po usmażeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kotlety mielone z ziemniakami i cebulą 64

Trzy składniki kotlety mielone, ziemniaki, cebula i więcej nie trzeba aby było pysznie. Mięso mielone 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebulka sól pieprz majeranek 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 małe jajko Dodatkowo 6 mniejszych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 1/3 szklanki bulionu lub rosołu Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą wodę, jajko i przyprawy. dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie  kroimy na plasterki. Z mięsa mielonego formujemy małe kotlety mielone (około 10 sztuk) . W naczyniu żaroodpornym układamy na przemiennie kotlety mielone, warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion

Andzia Pichci
Pizza Margherita 59

łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki suchych drożdży Dodatki na pizzę. 12,5 dkg sera mozzarella Buffalo 3 łyżki sosu pomidorowego kilka listków bazylii 5 dkg tartej mozzarelli Jak zrobić pizzę Margherita. Przygotowanie ciasta na pizzę. Mąkę przesiać, włożyć do miski. W kubeczku wymieszać letnią wodę z cukrem, drożdżami i dwoma łyżkami mąki. Odstawić(...)lekko odgazować, a następnie ułożyć w formie do pieczenia, lekko rozciągając ciasto w dłońmi. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem, posmarować sosem pomidorowym, na którym ułożyć plastry mozzarelli oraz tartą mozzarellę. Tak przygotowaną pizzę odstawić do wyrośnięcia na 15 minut . W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i kiedy gorący, wstawić wyrośniętą pizzę. Pizzę piec przez

MeCooks
Porzeczkowiec 75

śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru pudru 50 ml wody 15 gr żelatyny w proszku 25 dkg serka mascarpone Dodatkowo: 22 dkg dżemu z czarnej porzeczki 5 dkg tartej czekolady mlecznej Jak zrobić Porzeczkowiec. Biszkopt kakaowy przygotowanie. Do miski włożyć jajka, cukier puder i sól. Ubijać przez 5 minut. Kolejno, małymi strużkami dodać olej, a następnie w mniejszych partiach(...)dżemu porzeczkowego, który pokryć 1/2 częścią kremu śmietankowego. Na kremie ułożyć drugi blat ciasta kakaowego, na nim pozostały dżem porzeczkowy, a następnie pozostały krem śmietankowy. Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą. Porzeczkowiec wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto Porzeczkowiec Warto wiedzieć robiąc Porzeczkowiec. Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam prostokątnej formy

MeCooks
Klopsiki babuni 58

babci! Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików 250ml bulionu 150ml przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka kurkumy(...)ilości rozgrzanego oleju *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona i majeranek *** *** Dodajemy kapustę, cebulę oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na złoty kolor

Blog z Apetytem
Pączki jabłkowe 79

Super pyszne mini pączki z dodatkiem tartego jabłka to świetna propozycja na szybki i łatwy deser. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Mini pączki jabłkowe możesz obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem, udekorować tartą skórką pomarańczową. Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu. Wykonasz je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników

Zasmakuj Kuchni
Blondie z białą czekoladą i orzechami makadamia 55

cukrową mieszankę i wymieszaj. Uwaga! Cukier na tym etapie nie rozpuści się, kryształki pozostaną nadal wyczuwalne, tak ma być. Maślano – cukrowa masa będzie przypominała z wyglądu zasmażaną bułkę tartą, taką jaką polewa się fasolkę szparagową. W osobnym naczyniu roztrzep lekko jajka rózgą kuchenną, nie ubijaj ich na sztywną pianę. Rozmącone jajka przelej do masła z cukrem(...)u0119, kryszta\u0142ki pozostan\u0105 nadal wyczuwalne, tak ma by\u0107. Ma\u015blano - cukrowa masa b\u0119dzie przypomina\u0142a z wygl\u0105du zasma\u017can\u0105 bu\u0142k\u0119 tart\u0105, tak\u0105 jak\u0105 polewa si\u0119 fasolk\u0119 szparagow\u0105.","text":"W mi\u0119dzyczasie odmierz odpowiedni\u0105 ilo\u015b\u0107 cukru trzcinowego i cukru pudru przesianego przez sitko

ProstePesto.pl
Pizza ze spodem z komosy z groszkiem 50

łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki parmezanu plus kilka łyżek 1 jajko 1/2 szklanki sosu pomidorowego ( np. według tego przepisu ) 2 szklanki zielonego groszku 1 szklanka tartej mozzarelli kawałek kiełbasy chorizo Przygotowanie: Krok 1 Komosę przesyp do głębokiej misy. Zagotuj 4 szklanki wody i zalej wrzątkiem komosę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc. Krok(...)miksera, dodaj łyżeczkę czosnku, sól oraz wbij jajko. Miksuj całość przez minutę. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę z komosy wyłóż na posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek

Niedzielny kucharz
Kotlety z piersi indyczej z pieczarkami i kukurydzą 71

zjedzeniu jego będziecie syci przez długi czas. Składniki: 500 g piersi z indyka 250 g pieczarek 200 g kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula 1 jajko M 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej w sprayu Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia na grubych oczkach.  Pieczarki drobno pokroić ( ja miałam bardzo malutkie(...)lekko i smażyć aż cała woda odparuje. Pieczarki ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.  Do mięsa dodać jajko, pieczarki, odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę, bułkę tartą i przyprawy.  Wszystko razem dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 189 st C. Masę mięsną podzielić na 8 równych części, uformować kotlety, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Krylowa Kuchnia