jajko (ew. 2 mniejsze) 3 kromki chleba tostowego bez skórki mleko do moczenia chleba tostowego mielona gałka muszkatołowa na czubek łyżeczki sól i świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania kotletów masło tłuszcz do smażenia Kotlety mielone przepis Krok 1. Chleb tostowy pokroić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku i odcisnąć Krok 2. Do mięsa mielonego(...)mielony pieprz - wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), o ile potrzeba wkropić 2-3 łyżki mleka. Z masy mielonej uformować około 10 podłużnych, grubych kotlecików. Panierować w bułce tartej i smażyć na niezbyt silnym ogniu z 2 stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet dać trochę masła i dosmażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu lub w piekarniku
Moja Książka Kucharskapysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 jajko(...)film. Kluski gotować do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kluski wyłowić z wody za pomocą łyżki cedzakowej i przelozyc na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami, np.: z bułką tartą podsmażoną na maśle. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaSKŁADNIKI : 4 połówki piersi z kurczaka sól suszony czosnek 15-20 g szynki konserwowej 20 g sera żółtego, gouda panierka - 2 jajka odrobina mleka mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)kotletów. Przyprawiamy je solą i czosnkiem, następnie układamy na nich po plastrze szynki i sera zwijamy bardzo dokładnie. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym ojeju z jadnej i drugiej strony na złoto. Podajemy od razu, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliMiękkie, pachnące, bardzo smaczne, idealne z buraczkami! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego drobiowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów pszennych 1 jajko przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka średni por (biała część i zielona, bez końcowch twardych liści) dodatkowo do nich: 1kg ziemniaków 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego Do zagęszczenia sosu: jogurt naturalny/śmietana(...)woli) 2 czubate łyżki łyżka czubata mąki słoik taki 200g Robimy!!! Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i delikatnie papryką-do smaku. W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l). Por siekamy w cienkie półplasterki i wrzucamy
Latosiowydomprzepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne: 400g mielonego drobiu, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, pół pęczka natki pietruszki, 60g sera camembert, 2 gruszki, 2 łyżki tartej bułki, ok. 3 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Zmiel 400g piersi kurczaka lub indyka. 2. Czosnek i natkę posiekaj. Warto zrobić(...)chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 4. Posiekane warzywa i natkę dodaj do mięsa i wbij jajko. 5. Bułkę tartą (najlepiej razową) wymieszaj z wodą, również dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i wyrób całość na jednolitą masę. 6. Uformuj 4 kotlety. 7. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż
Z notatnika dietetykaUsmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej cytryny Starta skórka z całej pomarańczy(...)Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. Krok 5 Rozgrzej na patelni olej. Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłóż
Niedzielny kucharztowarzystwie ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz kiszonych buraków. Co powiecie na takie zestawienie? PRZEPIS ŚLEDZIE SMAŻONE PANIEROWANE Składniki: 6-8 filetów śledzi świeżych 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej Jak zrobić śledzie smażone panierowane: Filety myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie rybę oprószamy solą i pieprzem i delikatnie obtaczamy w mące. Jajka wbijamy(...)talerza i roztrzepujemy widelcem. Filety ryby obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany olej na patelni kładziemy filety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Artykuł Śledzie smażone panierowane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeczosnku (możesz pominąć jeśli nie lubisz) garść posiekanej natki pietruszki lub koperku 2 jajka (średnie rozmiar L) 5 łyżek mleka (75 ml) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Sposób wykonania kotlecików rybnych Aby przygotować kotleciki potrzebować będziemy: miski, ostrego noża, rózgi(...)Natkę pietruszki lub koperek drobno siekam. Krok 2 – przygotowuję ciasto Do miski wbijam jajka i rozkłócam za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Wlewam mleko. Wsypuję mąkę oraz bułkę tartę i całość mieszam rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Następnie wrzucam też posiekane: filety ryby, cebulkę, czosnek, paprykę i natkę pietruszki lub koperek . Dodaję także przyprawy (sól, świeżo zmielony pierz
Ania gotujeziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka z białej kapusty Przepis tutaj (KLIK) Składniki: ok 600g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 200g świeżego szpinaku(...)reszty dodajemy szpinak *** *** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik *** *** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy *** *** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek i nadziewamy porcją farszu
Blog z Apetytemmarchewkowe: Składniki: 700 g surowej marchewki dobra szczyta soli( pól łyżeczki) 0, 5 łyżeczki cukru 3- 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie : 1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki i ugotować w całości, aż marchewka zmięknie. Czas gotowania zależy od marchewki. Czasami jest(...)masy marchewkowej wbić jajko i dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Zostawić na 10- 15 minut. 4. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formować owalne kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami. Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku
dolcevitainmykitchenżółtego sera (gouda lub mozzarella) 200 g szynki konserwowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 małe jajko zioła prowansalskie szczypta mielonej papryki sól, pieprz Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Natkę drobno siekamy. Bagietki nacinamy od wierzchu. Środek wydrążamy, pozostawiając dno i boki nienaruszone. W większej misce łączymy serek śmietankowy, połowę tartego sera, szynkę, posiekaną(...)natkę oraz jajko. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Mieszamy. Nadzieniem wypełniamy bułkę. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Oprószamy szczyptą mielonej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia się sera
Smaki Na Talerzufolię. -- Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie dodajemy swoje ulubione przyprawy. Przyprawione mięso przekładamy na duży talerz i przygotowujemy jeszcze talerze -z mąką, jajkiem, bułką tartą - do panierowania kotletów przed usmażeniem. *** dodatek mąki do panierowania daje nam grubsza chrupiąca panierkę i kotlety podczas smażenia nie przypalają się na czarno-jak jest(...)przypadku samej bułki tartej, jak mamy tylko bułkę (co jest oczywiście jak najbardziej prawidłowe i wg. upodobań) musimy bardzo pilnować temperatury smażenia i jak jest ciut za duża panierka się spali. -- -- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy na złoto brązowo , kotlety uprzednio panierowane w jajku-bułce-jajku i mące. Wyjdzie bardzo fajna gruba smaczna panierka. Serwujemy
chleba naszegowieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików Dodatkowo: pół główki białej kapusty 200g pieczarek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela(...)kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy
Blog z Apetytemmięsa z rosołu (mieszane, po oddzieleniu od kości) 500 g warzyw z rosołu 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki przyprawy do mięs Przygotowanie: Do zmielonych, na najdrobniejszych oczkach, mięsa i warzyw z rosołu, dodajemy mięso mielone z łopatki wieprzowej. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę(...)tartą i przyprawę (w zasadzie wg uznania), masę wyrabiamy. Przekładamy do foremek (10x20)-u mnie weszło do dwóch-pieczemy w 180°C przez 45 minut. Gotowe
R'n'G Kitchenryżową – składniki (20 placuszków): 4 małe marchewki (lub 3 średnie), 3 łyżki komosy ryżowe (masa suchych nasion) – po ugotowaniu powinniście otrzymać niecałą miseczkę :), 2 jajka , 6 łyżek tartego sera parmezan, szczypta soli , pieprzu i suszonej bazylii. Sposób przygotowania Komosę ugotuj według przepisu z opakowania. Ja akurat ten krok pominęłam, bo miałam już ugotowaną w lodówce. W czasie(...)gotowania komosy obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie do startych marchewek dodaj ugotowaną i ostudzoną komosę, tarty parmezan, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy lep rękoma kształtne placuszki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około
Natka Pietruszki