łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju Naleśniki: 400ml mleka 200g mąki pszennej 2 jajka 30ml oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Olej do smażenia Panierka: 3 jajka Bułka tarta Krokiety z mięsem Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Mięso drobiowe z rosołu wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką(...)następnie równomiernie rozprowadzamy na naleśniku. Boki naleśnika składamy do środka w kopertę i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozmąconym jajku, oraz w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony Krokiety z mięsem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla z dżemem i kruszonką Naleśniki z jabłkami, pomarańczami
Księga-Smakuzlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : drożdże rozetrzeć z łyżką(...)cukier. Następnie dodać skórkę cytrynową, migdały, rum z szafranem. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 1 – 2 łyżki śmietany. Jeżeli masa będzie zbyt płynna dodać 1 – 2 łyżki bułki tartej. Wszystko zależy od sera i wielkości jajek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Kruche ciasto : 150 g mąki
królestwo garówkażdemu z nas kojarzy się ze świętami. Tradycyjny żurek wymaga dobrego zakwasu oraz wędzonki. Obowiązkowo również biała kiełbasa! Nie może zabraknąć również gotowanych jajek, a także odrobiny tartego chrzanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie to bardzo pożywna i smaczna zupa, dlatego warto ją przygotować nie tylko na święta. Domowy żurek możemy podawać z dodatkiem pieczywa(...)Całość gotujemy razem przez około 10 minut. Na koniec dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Żurek podajemy z połówkami ugotowanych jajek. Można go wzbogacić również o świeży, tarty chrzan. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Żurek na zakwasie pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.ploleju rzepakowego 1 proszek do pieczenia (15 g) 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Tiramisu: Kawę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić(...)składników. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki. Dodać do niego kakao, rum i przestudzoną kawę. Całość wymieszać do połączenia składników. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto jasne (pozostałe 2/3), a na wierzch ciasto ciemne. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka
Danka PichciSkładniki na 1 porcję: ? płat szynki cielęcej ok. 150-180 g ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? sól, biały pieprz ? cytryna Sałatka: ? 1 ugotowany w łupinie ziemniak ? 1 mała cebula czerwona ? 3 łyżki szczypiorku ? 1 łyżka octu winnego białego ? 2 łyżki oleju ? szczypta cukru ? 4 plastry boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Sznycel dokładnie rozbić(...)przez folię spożywczą, zawijając kilkakrotnie brzegi do środka, przyprawić solą i białym pieprzem. ? Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Sznycel dokładnie uklepać ręką aby panierka nie odstawała od mięsa. Najlepiej odstawić na godzinę do lodówki. ? Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. ? Boczek pokroić w plasterki, usmażyć na maśle sklarowanym na chrupko. ? Ziemniaka
To co kochamSkładniki: ? 500 g brukselki ? 2 łyżki masła roztopionego ? sól ? natka pietruszki Posypka ? 1 łyżeczka tartej bułki ? 1 łyżeczka startego parmezanu ? 1 łyżeczka orzechów włoskich Wykonanie: ? Brukselkę ugotować w osolonej wodzie. ? Orzechy włoskie włożyć do woreczka i utłuc tłuczkiem do mięsa lub zemleć w młynku. ? Połączyć orzechy z parmezanem i bułką tartą. ? Ugotowaną brukselkę włożyć do naczynia
To co kochambiała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej do smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte(...)łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla. ? Po 1-2 minutach, kiedy wafel zmięknie, zwijać jak roladkę. ? Roztrzepać jajka, posolić. Krokiety maczać w jajku, następnie w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, na koniec obsmażyć boki. ? Podawać gorące z zieleniną i czerwonym barszczykiem. Z tej porcji wyszło mi 15 krokietów, ale zrobiłam
To co kochamindyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki ? 150 g żółtego sera ? sok z 1/2 cytryny ? 1 jajko ? 2 łyżki bułki tartej ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki oleju Polewa ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki ? 1 łyżka oleju Wykonanie: ? Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając(...)cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. ? Natkę pietruszki drobno posiekać. ? Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. ? Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. ? Piec w nagrzanym piekarniku
To co kochamporcji: Klopsiki ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 jajka ? 2 kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? bułka tarta ewentualnie ? olej do smażenia ? 1 kostka rosołowa ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 3 łyżki sosu sojowego ? 250 ml śmietany 30% ? natka(...)drobną kostkę. ? Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem i natką pietruszki. ? Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać 2 łyżki bułki tartej. ? Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. ? Obsmażyć je na oleju i włożyć do rondla. Podlać szklanką wody, dołożyć kostkę rosołową, liść laurowy
To co kochamwyjmujemy gotową na stół. Składniki: ? 1 kg filetów ryby – u mnie sola ? sok z 1 cytryny ? sól, biały pieprz Panierka ? 3 jajka ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki mąki ? tarta bułka do panierowania ? olej do smażenia Marynata ? 1 szklanka octu ? 4 szklanki wody ? 3 łyżki cukru ? 1 łyżka soli ? 2 czerwone cebule Wykonanie: ? Filety pokroić(...)sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami. ? Na patelni rozgrzać olej. ? Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. ? Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. ? Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. ? Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać
To co kochamjedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: ? 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości ? 1 jajko ? bułka tarta do panierowania ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. ? Plaster moczyć z obu stron w jajku, a potem w tartej
To co kochamcukru ? 1 cukier waniliowy ? 2 jajka ? 125 g masła ? 50 g drożdży ? szczypta soli Jagody ? 2 szklanki jagód ? 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze ? 2 łyżki bułki tartej Kruszonka ? 100 g mąki ? 60 g masła ? 60 g cukru pudru Glazura ? 1 jajko ? 2 łyżki mleka Wykonanie: ? Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać(...)ciasto do wyrośnięcia. ? Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. ? Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. ? Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. ? Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. ? Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. ? Piec jagodzianki
To co kochamschabowego chyba każdy potrafi zrobić. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 4 plastry ananasa ? 4 łyżeczki żurawiny ? 4 łyżki startego sera żółtego ? sól, pieprz do smaku ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? olej do smażenia Wykonanie: ? Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron. ? Panierować w mące, jajku i bułce tartej. ? Usmażyć kotlety
To co kochamtortu fasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe ? 1 szklanka fasoli Jaś ? 250 g cukru pudru ? 8 jajek ? 3 łyżki bułki tartej ? 1 łyżka mąki pszennej ? 70 g orzechów włoskich ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa ? 3 szklanki śmietanki 36% ? 3 gorzkie czekolady ? płatki migdałowe ? cukierki(...)fasolowe ? Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. ? Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową. ? Masę podzielić na 2 części i upiec 2 blaty
To co kochamfarsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej do smażenia Wykonanie: – Farsz należy podgrzać, ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej. – Rozłożyć na stole wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie(...)całej długości wafla. Przeciąć wzdłuż na dwa paski. – Po kilku minutach, kiedy wafel zmięknie, zwijać jak roladkę. – Roztrzepać jajka, posolić. Krokiety maczać w jajku, następnie w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, na koniec obsmażyć boki. – Podawać gorące z zieleniną i czerwonym barszczykiem
To co kocham