cząber ale nie udało mi się kupić ) 5 jaj 1 szklanka białego wina 1 bułka suszone śliwki suszona żurawina suszone pomidory orzechy włoskie 2-3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki masła lub margaryny Mięso umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni, tak aby pozamykać pory. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Zalać winem, dodać zielę angielskie(...)zmielonego mięsa dodałam ok 3/4 szklanki wywaru powstałego w trakcie pieczenia. Całość wymieszać na jednolitą masę. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, obsmarować margaryną lub masłem i poruszyć bułką tartą. Z tej ilości wyszło mi mnw 4 keksówki pasztetu. Podzieliłam mięsną masę na 4 części i do każdej dałam inny dodatek. Dla przykładu, wsypać małe opakowanie żurawiny
Jemy Pijemykażdy sobie z nim poradzi. Oczywiście spodziewamy się również, że to będą Wasze smaki Kotlety rybne w chrupiącej panierce Składniki: 0,5 kg filetów z ryby 4 jajka bułka tarta 1 namoczona sucha bułka 2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 – 3 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka otartej skórki z cytryny płatki kukurydziane sól(...)odsącz je z wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny. Wyrób dobrze masę
Kuchnia Na WypasieZapełnianie spiżarni na zimę trwa. Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na tarte buraki. Takich słoików u nas w domu nigdy za wiele. W zeszłym roku zrobiłam buraki według innego przepisu i powiem szczerze, były średnie. W tym roku postanowiłam przywalić dużą ilość przypraw, wyszły dużo lepsze. Z tego przepisu wyszło mi 20 małych słoików. Zdecydowanie będzie(...)łyżki soli (można dać mniej) Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Z octu, czosnku, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę, odstawiamy ją. Gorące buraki obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do buraków dolewamy odcedzoną zalewę i bardzo dokładnie mieszamy całość. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 20 minut. Artykuł Tarte
Kardamonovyjeżynowym albo żurawiną. Mmmmega pycha. Składniki: garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek) 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 100 ml mleka 75 g bułki tartej 100 ml śmietany 30% 150 ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżki dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji(...)Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą i ziele angielskie dokładnie mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, formujemy z mięsa niewielkiej wielkości klopsiki i obsmażamy na małym ogniu do zrumienienia (około 10-15 minut). Klopsiki przekładamy na talerz, z patelni pozbywamy się tłuszczu ze smażenia, wlewamy na nią
Kardamonovymielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej) 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki wody mleko bułka tarta (do obtoczenia kotletów) sól pieprz olej rzepakowy Kajzerkę moczymy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko, musztardę(...)sól, świeżo zmielony pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo, aż mięso przestanie nam się kleić do dłoni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienia. Artykuł Mielone z musztardą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko. Składniki: 250 g twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje) Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną(...)dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucam do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem i od razu jemy. Artykuł Leniwe z bułką tartą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysię :D. Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy „kotlety” smakują tak jak trzeba. Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry (jeżeli chcecie się pozbyć z nich goryczy, posólcie je i odstawcie na 10 minut, potem ściągnijcie ręcznikiem papierowym(...)tego nie robię). Mozzarelle kroimy w plasterki. Na plaster bakłażana nakładamy plastry mozzarelli, porządnie solimy, pieprzymy, na to nakładamy drugi plaster. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Artykuł Panierowane bakłażany z mozzarellą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyświeżo, ale także na zimno jako zamiennik wędliny. 1kg mięsa mielonego 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 dużego selera 1 pęczek zielonej pietruszki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przyprawy: sól, pieprz, gyros, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną pietruszkę(...)siekamy. 2. Starte warzywa łączymy z mięsem mielonym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem). 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut
Szefowa kuchnijajko · 15 dag sera żółtego · 2 łyżki mąki pszennej · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz · 1 łyżka przyprawy Gyros Sposób(...)pieprzem oraz solą. 3. Z mięsa robimy okrągłe kotlety, w środku otwór, w który umieszczamy po łyżce pieczarkowego farszu. 4. Każdy kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 5. Kotlety gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilaciasto 2 szklanki mąki pszennej 170 ml gorącej wody ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Składniki na farsz 80 g dowolnych suszonych grzybów 1 cebula 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki oleju przyprawy: pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta: Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy sól i olej. Stopniowo dolewamy wrzącą wodę, początkowo mieszamy(...)używając sitka o małych oczkach. Cebulę szatkujemy i smażymy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy zmielone grzyby i przyprawy. Farsz pozostawimy do wystudzenia. Dodajemy żółtko surowego jajka i bułkę tartą. Gotowy farsz dokładnie mieszamy. Z podanej porcji wychodzi około 100 sztuk uszek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mini Pierożki do Barszczu Zamiast Uszek pochodzi z serwisu
Przepiski.plTobie i Twojej rodzinie poleć go innym, za co z góry dziękujemy! Sznycel schabowy po myśliwsku Składniki: Kotlety: schab bez kości: 5 kotletów jajko: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana(...)stron oprószamy pieprzem. Do głębokiego talerza wybijamy jajka, dodajemy sól i mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Każdy kotlet panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy kotlety partiami. Po każdym smażeniu należy zmienić tłuszcz na świeży. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy aby osuszyć z nadmiaru
Kuchnia Na WypasieRolada z turbota z sosem z żurawiny Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 3 turboty (waga mięsa po filetowaniu 400 g) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Bulion: skóra, ości i ikra z wypatroszonych turbotów 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula kawałek selera 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela(...)zalewamy 1000-1200 ml zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy. W blenderze blendujemy rybę wraz z jajkami, kaszą, tartą bułką, cebulą, jedną pietruszką i przyprawami. Metrowy płat gazy składamy na cztery, układamy na nim rybę formując rulon o długości cm. Gazę zwijamy dosyć ciasno
Kulinarne przygody Gatitywięcej smaku. Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) kilka ziaren(...)sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Cebulę zalewamy gorącą
e-PrzepisyKulinarnecytryny 1 łyżka cukru pudru Krem kajmakowy: 25 dkg masy kajmakowej w puszce 20 dkg bezików 20 dkg masła bez soli Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego (22 dkg) 5 dkg tartej czekolady Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki (36%) 50 ml wody 8 gr żelatyny 2 łyżki cukru pudru Jak zrobić ciasto “Kostka alpejska”. Biszkopt kakaowy: do miski(...)całość dobrze się ze sobą połączyła. Gotową śmietanę wylać na krem kajmakowy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem oraz śmietana zgęstniały. Przed podaniem ciasto udekorować tartą czekoladą. Ciasto kostka alpejska Warto wiedzieć robiąc ciasto “Kostka alpejska”. Masę kajmakową w puszcze zastąpić możecie masą dulce de leche. Jajka użyte do przygotowania biszkoptu powinny mieć
MeCooksłyżki musztardy sarepskiej · 5 łyżek ketchupu pikantnego · Bułka tarta do panierki · 2 jajka całe · Olej do smażenia · ½ szk. śmietany(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, każdy kawałek mięsa kroimy na 4 części, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety odkładamy na bok. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone
Kulinarna Chwila