koniec życzę Ci smacznego i zapraszam jutro na kolejną podróż. 👥 – 3 ⏰ 30-40 minut 🇩🇰 – Dania Do kotletów potrzebujesz następujących składników 500 g mielonej wieprzowiny 10 % tłuszczu Bułka tarta 2 jajka Sól Pieprz 3-5 łyżek oleju roślinnego 1-2 łyżki masła 2-3 marchewki 300 g mrożonego groszku 25 g masła 3 łyżki mąki Świeża pietruszka(...)ugotowanych ziemniaków Jak zrobić kotlet mielony Kilka łyżek bułki tartej dopraw mocno solą i pieprzem. Jajka lekko ubij widelcem. Z mięsa uformuj trzy kotlety. Obtocz je w jajku, a następnie w bułce. Rozgrzej oliwę z masłem na patelni, następnie połóż kotlety i smaż je z każdej strony na złoto-brązowy kolor. W międzyczasie pokrój marchewkę w kostkę lub wstążki
RafalCookpodchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki: 2 rozmącone jajka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy(...)patelni, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. 3. Na naleśnik nakładamy po pełniej łyżce farszu, składamy. Dobrze zwinięte krokiety panierujemy najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Rumienimy z obu stron na patelni z olejem na małym ogniu. Smacznego
Kuchnia domowa Animoże zjeść potrawę z bajki. Nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jest szybka wersja "z ręki". SKŁADNIKI Pulpety: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) łyżka ciemnego sou sojowego lub przyprawy w płynie Vegeta Natur sól, świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów(...)prowansalskich 1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz, oregano Dodatkowo: makaron typu spaghetti opcjonalnie nieco startego sera WYKONANIE Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, tartą bułkę, mąkę, sos sojowy lub przyprawę w płynie (u mnie to drugie) i doprawić solą i pieprzem. Następnie dobrze zagnieść, oprószyć dłonie mąką i lepić małe kulki. Mięsne
Passions hobbies lifemoże być inny dżem, np. z czarnej porzeczki lub truskawkowy) garść suszonej żurawiny garść rodzynek 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: 1 łyżka masła do wysmarowania blachy 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta łyżką mieszanego: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać(...)bardzo zbite). Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo). Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest wilgotny to wydłużyć czas pieczenia
Danka Pichcipieczarkami – składniki: Składniki na farsz: 2 cebule około 1 kg pieczarek 3 łyżki oleju do smażenia 2 – 3 łyżki masła do smażenia 2 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 580 g mąki pszennej ( typ 650 ) 2 jaja rozmiar M 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki ) 1 łyżeczka cukru(...)palnika zrobiłam na największą. Smażyłam i mieszałam do czasu ,aż odparowała z nich woda. Następnie dodałam masło. Doprawiłam solą i pieprzem. chwilę jeszcze smażyłam. Gdy farsz ostygł dodałam bułkę tartą i wymieszałam. Po tym czasie przygotowałam ciasto. W naczyniu rozkruszyłam drożdże, dodałam cukier, łyżkę mąki ( mąkę wzięłam z tej 580 gram ). Zalałam połową letniego mleka. Suchą ściereczką przykryłam
Olcia gotuje!krewetkami Przeczytaj nasz krótki poradnik jak ugotować ryż do dań azjatyckich Składniki: 2 szklanki ugotowanego i wystudzonego ryżu 2 jajka 1 szklanka mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru 2 garści jarmużu posiekanego z grubsza – bez twardych łodyżek 4 łodygi szczypioru dymki – bez cebulek 3 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego (mniej lub więcej w zależności(...)łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) Pieprz Przygotowanie Krok 1 Posiekaj szczypior. Zostaw kilka łyżek do dekoracji. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wysyp na nie szczypior i tarty imbir. Smaż na średnim ogniu mieszając, żeby nie przypalić – 1-2 minuty. Krok 2 Dodaj czosnek, zamieszaj. Dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na patelnię ryż
Niedzielny kucharzłyżki białego sezamu, 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką(...)tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze
Natka Pietruszkimielone, a mój jest taki: Składniki: 350 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 40g suchego pieczywa, pół szklanki mleka, sól, pieprz, bułka tarta, łyżka masła, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczywo moczymy w mleku, gdy będzie miękkie odsączamy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, aż się lekko zeszkli(...)dodajemy do mięsa wraz z jakiem, cebulą, pieczywem, dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Wyrabiamy przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Formujemy kulki wielkości mandarynki. Obtaczamy w bułce tartej oraz lekko dociskamy (aby były bardziej płaskie). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, na rumiano z obu stron
Lena Gotujeziarenek pieprzu sól do smaku pieprz do smaku SKŁADNIKI NALEŚNIKI: 260 g mąki 2 jajka 400 ml mleka 100 ml wody 3 łyżki oleju szczypta soli DODATKOWO: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia 1. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. 2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę(...)nałożenia farszu na naleśnika i zwinięcia boków do środka. Następnie zwijamy w rulon, odkładamy i robimy następne. 5. Przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy. Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu
karolgotujewystudzonych ziemniaków ¾ szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko ½ cebuli 1 szklanka świeżego szpinaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Dip jogurtowy: 400 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Szczypta mielonej ostrej papryki Sól morska(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem , zagnieść ciasto. Uformować gruby wałek, nożem odkrajać porcje, lekko uformować na owalne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Dip: Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i szczyptą
Wanilia i Kardamonzainspirowana przepisami dla niemowlaków i podawanie potraw metodą BLW. To był sukces! Składniki: mała główka czerwonej kapusty lub połowa średniej wielkości kapusty cebula 6 łyżek mąki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, kozieradka, kminek mielony jajko Sposób przygotowania: Kapustę oraz cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości. Odcedź i ostudź(...)można ugotować dzień wcześniej). Następnie wymieszaj z jajkiem, przyprawami, mąką i bułką tartą. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym) Kotleciki podałam z jakiem sadzonym
wysmienitySkładniki: 1 pierś kurczaka 350 g 150 g. pieczarek 1/2 cebuli 1 bułka kajzerka 1 jajko sól, pieprz majeranek papryka słodka i ostra Dodatkowo: masło do smażenia pieczarek bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: Pierś zmielić. Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki(...)mięsa. Wbić jajko i dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Na koniec dodać przyprawy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony na małym gazie. W sumie smażyłam około 20 minut
Agusiowe smakołykidelikatne i soczyste. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko M 1/2 kajzerki mleko do namoczenia bułki 1 cebula bułka tarta do obtoczenia 20-30 g masła sól pieprz 1. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Jak się(...)posiekałam nożem na malutkie kawałki., dodajemy sól, pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego
kruche babeczkizmielony) pęczek świeżych warzyw do zupy: minimum 3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki bułki tartej suszone liście selera ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku sól, pieprz do przyprawienia mięsnych gałek Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszny krupnik z mięsnymi gałkami Do garnka(...)będą miękkie, jest to zwykle około 20 minut od zagotowania. W tym czasie obieram i kroje w kostkę ziemniaki oraz przyrządzam mięso: wbijam do niego jajko, zagęszczam bułka tartą i przyprawiam do smaku sola i grubo zmielonym pieprzem. Z mięsa formuję kulki wielkości mandarynki . Kasze jęczmienną płuczę na sitku, dodaję do zupy. W tej chwili do zupy dodaję
Ania gotujepostaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki bułki tartej 0,4 szklanki parmezanu 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki Przygotowanie: Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój ją na pół(...)pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce zbełtaj jajka. Paski cukinii zamocz w jajku, następnie w mieszance suchej. Frytki wyłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz na złocisty kolor przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Smacznego
Niezły Młynek