tarta - 42848 przepisów (strona:835/2857)

Tradycyjne kotlety mielone 122

każdy potrafi przyrządzić, a zapewniam, że jest to naprawdę proste :) Składniki (na ok. 12 kotletów):   - kilogram mięsa mielonego - dwie duże cebule - dwa jajka - dwie bułki kajzerki - bułka tarta  - olej do smażenia - sól, pieprz Używamy albo mięsa wieprzowo-wołowego, albo wieprzowego, najlepiej z łopatki. Drobiowe raczej nie będzie się nadawało, gdyż jest za suche(...)poeksperymentować, gdyż wspaniale smakują one również w wersji nadziewanej, z serem, pieczarkami, papryką lub czymkolwiek zechcecie :) Dziś jednak skupiamy się na tradycji, więc po prostu obtaczamy je w bułce tartej.  Pozostaje jedynie rozgrzać olej na patelni i smażyć :) Gotowe kotlety zgodnie z tradycją podajemy z ziemniakami i buraczkami.  Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z cukinią i jajkiem 91

minut Ilość porcji:  2 Składniki: – 150 g makaronu chow mein lub makaronu do ramenu – 4-5 łyżek masła – 1 średnia cukinia – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka tartego imbiru – 3-4 łyżki sosu sojowego (najlepiej z obniżoną zawartością soli) – 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo – 1/3 szklanki listków świeżej bazylii – sezam(...)domu odpowiedniego sprzętu zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach lub pokrój nożem w bardzo cienkie zapałki. Na patelni rozpuść masło. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir, cukinię i sos sojowy. Wszystko wymieszaj, chwilę podsmażaj po czym dodaj ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj, przekładaj od razu na talerze, posypuj sezamem, świeżymi listkami bazylii, na każdym

nietylkopasta.pl
gołąbki w sosie pomidorowym 105

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!   składniki:   1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego   300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam(...)głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu.  Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.  Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek

babka w formie
Spaghetti al ragu na szybko 113

marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Wlej sos pomidorowy(...)sosu, podlej wodą z gotowania. Gotuj na wolnym ogniu z minutę, mieszając cały czas, tak by makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Wyłóż spaghetti al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Spaghetti al ragu na szybko pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kopytka z duszonymi śliwkami i orzechową kruszonką 124

pyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz laskowych 2 łyżki masła Do podania: ubita śmietanka kremówka, może być delikatnie osłodzona   Zaczynamy od przygotowania śliwek(...)tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno.   Przygotowujemy kruszonkę – na dużej patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie bułkę tartą oraz zmielone orzechy – całość prażymy, często mieszając, aż całość stanie się rumiana i pachnąca – około 3-4 minuty, na dużym ogniu.   W czasie przygotowywania kruszonki, wrzucamy

Smaczna Strona
Kotlety z ryby i orkiszu 97

służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną(...)zwarte, choć miękkie. Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa. To kolejny zdrowy i prosty trick na panierkę. Od dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy

Niedzielny kucharz
Schab w cieście naleśnikowym 99

Schab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z wędzonym łososiem 222

makaron z szynką i pieczarkami – makaron z szynką makaron z wędzonym łososiem Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle – pół szklanki tartego parmezanu lub podobnego sera – 200 g śmietany 18% – 2-3 łyżki kaparów lub zamiennie10 pomidorków koktajlowych – 150 g wędzonego łososia – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron(...)się makaronu, przyda się do sosu. Na patelni przygotuj sos. Dodaj śmietanę, wodę z gotującego się makaronu (dodaj mniej więcej 1/3 szklanki, w razie potrzeby dodasz jeszcze), prawie cały tarty parmezan lub inny twardy ser dojrzewający. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż sos zrobi się jednolity i kremowy. Wtedy dodaj kapary lub pomidorki. Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron

nietylkopasta.pl
KANIE PO GRECKU + FILMIK 82

Kanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam  SKŁADNIKI :  kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania  olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera  2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego  2 łyżki cukru(...)łyżki soku z cytryny  około 2 szklanki wody  PRZYGOTOWANIE :  Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie po 10 minutach

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem 98

łyżka masła, 200 g sera białego półtłustego, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo mielony pieprz, 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców , bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło, olej) Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz(...)jajka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron. Można podać ze śmietaną

królestwo garów
Zapiekanka ryżowa z klopsikami 129

basmati, ponieważ zwykły może nam się rozgotować.     Składniki: 200g białego ryżu długoziarnistego 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 opakowanie mrożonki warzywnej (u mnie brokuł, kalafior, marchew) opcjonalnie: pół czerwonej papryki 500ml gorącego bulionu warzywnego(...)bulion musi być dość intensywnie przyprawiony ) masło do wysmarowania formy       *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) *** *** Na ryż wykładamy warzywa. Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Całość zalewamy gorącym bulionem

Blog z Apetytem
Kurczak w sosie barbecue 83

wina wytrawnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oleju. Dodać cukier, a gdy się rozpuści, połączyć z pozostałymi składnikami i gotować, aż nieco odparuje(...)się zagęści. Marynatę wystudzić i zalać nią pokrojonego w 2 cm paski kurczaka. Odstawić na co najmniej 60 minut w chłodne miejsce. Mięso obtoczyć w bułce tartej i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 - 200 stopni C około 20 minut, aż kurczak będzie przyrumieniony i upieczony. Kurczaka można również usmażyć na głębokim oleju

Kuchcik gotuje
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 103

swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej  3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy(...)rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek.  Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 117

Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą(...)mannę – każde osobno. Odcedzamy. Kapustę, ryż, obie kasze, mięso i jajka doprawiamy dobrze solą oraz pieprzem i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotleciki i po obtoczeniu ich w bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka   Więcej przepisów na podkarpackie gołąbki i nie tylko w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA

Trzeci talerz
Kotlety pod zimową kołderką 102

puszystą kołderką.    8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        3 jajka ugotowane(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2.    Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3.    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy pokrojone drobno ugotowane

Kulinarna Chwila