tarta - 42848 przepisów (strona:838/2857)

Ciasto marchewkowe 385

pojemności 250 ml. 5 jajek M lub 4 L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju użyłam rzepakowy 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 i pół szklanki tartej marchewki lekko ubita ( ok 3 -4 średnie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli   Polewa z serka(...)krótko miksujemy. Do ubitych jajek z olejem dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Całość ponownie krótko miksujemy do połączenia składników. Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy

Andzia Pichci
Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek 120

Składniki: – 300g kurek – 1 cebula – 1 por (zielona część) – 2 łyżeczki masła – 1 łyżka ricotty – bułka tarta – sól, pieprz, cukier Opcjonalnie: ½ gałązki świeżego rozmarynu Por drobno siekamy, oprószamy solą oraz cukrem, odstawiamy na 10-15 minut, odciskamy i ewentualnie płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. Kurki płuczemy, większe sztuki kroimy. Cebulę(...)ponownie go wchłoną. Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem, studzimy i rozdrabniamy w malakserze. Zawartość przekładamy do miseczki, dodajemy por, ½ łyżeczki masła, ricottę mieszamy. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by wchłonęła ewentualny nadmiar wody i doprawiamy (teraz możemy dodać posiekane listki z ½ gałązki rozmarynu), mieszamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego! Artykuł Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek pochodzi

Be Fit Be Strong
Burrito 161

ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 100 g ryżu słodka mielona papryka ostra mielona papryka pieprz cayenne sól, pieprz tarty żółty ser 6 placków tortilli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sitku do odcedzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekać(...)przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać. 4. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem, nałożyć farsz z patelni, zwinąć jak krokiety. Zarumienić z obu stron na suchej patelni lub podgrzać w piekarniku.  5. Podawać solo lub z sałatką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym 133

Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Klopsiki 550 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki bułki tartej 40 g parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 2-3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia Sos 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano(...)czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody. Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek. Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk). Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki

Na-talerzu.pl
„Brokulki” chrupiąca alternatywa dla ziemniaków do obiadu 108

ziemniaki, średniej wielkości 1 cebula 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta sól, pieprz do smaku 1 jajko 4 łyżki mąki bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia Marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia. Brokuł ugotuj osobno, gdyż jest bardziej delikatny. Najpierw doprowadź osoloną wodę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec wkrusz fetę, wlej roztrzepane jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wyrób na kleistą masę. Łyżeczką nabieraj małe porcje i wrzucaj do bułki tartej, obtaczając i kształtując ją w piękne brokulki Uformowane kulki wstaw do lodówki na około godzinkę, wtedy nie będą się rozpadać podczas smażenia. Smaż na średnio głębokim oleju na złoty

Ogrodnik w podróży
Obiadowy Burger 103

łyżka przyprawy do kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        1 pomidor ·        ½ ogórka(...)Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, najlepiej żeby weszły nam nie za duże, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2.    Wyszło nam dziesięć kotletów, więc pięć rozkładamy, układamy na każdym kawałku po plasterku sera topionego, następnie po liściu

Kulinarna Chwila
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 75

rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp(...)się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty

Moja Delicja
Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru 82

Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować

Moja Delicja
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 76

pomidory na wierzch zapiekanki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 kulki mozzarelli pół łyżeczki suszonego tymianku + szczypta na wierzch zapiekanki sól, pieprz odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy ( w wersji bezglutenowej pominąć bułkę !) Przygotowanie zapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli (lub tyle ile używacie), zagotować(...)przykryciem około 15 minut , aż kapusta zmięknie (mieszając od czasu do czasu). Na końcu dobrze przyprawić pieprzem oraz solą. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać bułką tartą (w wersji bezglutenowej pominąć bułkę). Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (grzałka góra-dół) . Na dnie formy ułożyć połowę ryżu z pomidorami, następnie całą kapustę i znów resztę

Moja Delicja
Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 97

Chrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku lub nie przepadacie za jego smakiem w połączeniu z drobiem, możecie go całkiem pominąć. Polędwiczki przed panierowaniem marynowane są w mleku z octem (można zastąpić maślanką), dzięki czemu mięso jest kruche i delikatne . Czytaj

Moja Delicja
Ciasto ze śliwkami i budyniem / Plum and Pudding Shortcake 84

zimnego masła, szklanka cukru pudru, jajko, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder i cynamon do posypania ciasta, kilka łyżek bułki tartej Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, przygotowanie: Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać lub rozetrzeć palcami z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe(...)kilka minut.  Śliwki pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie ugotować, używając  4 łyżek cukru i tylko 750 ml mleka (!). Schłodzony spód ciasta nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą. Ułożyć pokrojone owoce,  wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć

Lekcje w kuchni
Pulpety nadziewane mozzarellą 89

mięsa mielonego kupiliśmy w nadmiarze…powstały takie pulpeciki.                   Składniki:     500 g mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 opakowanie mini mozzarelli 600 ml bulionu warzywnego 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki posiekanej bazylii 100 ml zimnej wody(...)sól, pieprz       Przygotowanie:     Mięso mielone wyrabiamy z jakiem, bułką tartą i przyprawami. Dzielimy na kulki. Każdą z nich „rozpłaszczamy” na cienki kotlet mielony, na którym umieszczamy kulkę mozzarelli. Zawijamy, „wyrabiamy”. Do rozgrzanego bulionu wrzucamy pulpety, chwilę gotujemy. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimą wodą. Dodajemy do całości. Zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą i pieczarkami 86

pieczarek cebula olej 1/2 łyżeczki kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1.2 łyżki majeranku 2 liście laurowe  sól, pieprz dodatkowo 2-3 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około(...)naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu każdej strony na złoty kolor.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Danie Mistrza Bogumiła 96

torebki ryżu ·        2 łyżki oliwy ·        1 całe jajko ·        Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1.    Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. 2.    Mięso kroimy w paseczki, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju(...)mieszamy. 7.    Jedną łyżkę ryżu kładziemy na dłoń i ściskają robimy małe kuleczki, ściskamy do chwili aż ryż się nam poskleja. 8.    Panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 9.    Danie mięsne podajemy z kuleczkami ryżowymi. 10.          Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotlet schabowy z pieczarkami i serem 107

przy nim roboty, więc warto spróbować. Składniki: 6 plastrów schabu 400 g pieczarek 6 plastrów żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec + masło słodka czerwona papryka gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyłam solą, pieprzem oraz słodką papryką(...)miseczki wbiłam jajka i roztrzepałam widelcem. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam najpierw w mące, strzepując nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.  Cebulę i pieczarki pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Następnie dodałam pieczarki, doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dusiłam do miękkości pieczarek

magiczna kuchnia Kasi