tarta - 42848 przepisów (strona:855/2857)

Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem 80

łyżka świeżo mielonego pieprzu – 1 łyżka bułki tartej – 3/4 – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 12 jaj gotujemy na twardo w osolonej wodzie. W misce umieszczamy mielone mięso, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Dalej wyrabiamy, dolewając porcjami wywar lub bulion. Jajka

Be Fit Be Strong
Pasztet drobiowy 119

cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak

Dorota Smakuje
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 100

zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą. Im dokładniej to zrobimy, tym łatwiej nam będzie wyciągnąć babkę po upieczeniu

Okiem Blondynki by McBlondi
Babka cytrynowa na maślance 121

pół na pół) + kilka łyżek mleka 5-6 łyżek cukru pudru + 1 łyżeczka słodkiej śmietanki Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania formy 2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy       *** W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** W drugiej misce umieszczamy maślankę, cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny *** *** Całość miksujemy do powstania(...)proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odkładamy

Blog z Apetytem
Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym 118

tartej -1/2 cebuli -2 łyżki oleju -200 ml passaty pomidorowej -1 ząbek czosnku -bazylia -słodka papryka -sól, pieprz Przygotowanie Marchew i pietruszkę obrać, ugotować do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Cieciorkę odsączyć z zalewy i przepłukać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zemlec w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę (można także użyć bulionu warzywnego lub zupy). Z ciecierzycowej masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na wrzątek, obgotować kilka minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek drobno posiekać lub zmiażdżyć. Zeszklić na oleju. Zalać passatą. Dodać bazylię, słodką

Zielona Kuchnia
Kotleciki z białej kiełbasy w aromatycznym sosie chrzanowym 93

świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości. Składniki: Kotleciki: 650g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól bułka tarta olej świeża natka z pietruszki do posypania dania Sos chrzanowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200ml  bulionu drobiowego 4 łyżki chrzanu 3 łyżki śmietany 18% sól(...)miski, dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w  bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Sos chrzanowy: W garnku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać bulion drobiowy. Gotować chwilę aby sos zgęstniał, następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa klopsowa 74

łyżka mąki 1/2  szklanki soku z kiszonych ogórków 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Klopsiki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 2 łyżki śmietany 18% 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Z włoszczyzny (oprócz marchewki), opalonej cebuli, liścia i ziela, przygotowujemy wywar warzywny. Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące. Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew

R'n'G Kitchen
Pieczone mielone z boczkiem i mozzarellą 123

natki pietruszki ½ pęczka świeżego szcypiorku 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g boczku wędzonego w plastrach 10 mini kulek mozzarelli Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz

VioletoweKucharzenie
Wytrawne leniwe. Szpinak/ suszony pomidor/ kapary/ oliwa/ parmezan/ natka pietruszki. 73

dokładnie takim jakie jest." Nie. W tej całej obsesji, w tym kompulsywnym obłędzie nie dziwny wydaje mi się ten przepis. Phi, nawet nie pomyślałabym żeby standardowo potraktować bułką tartą, masłem, cukrem i cynamonem leniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa.  I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie(...)soli  woda do gotowania Dodatki: 1 łyżka kaparów  2 suszone pomidory  1 łyżka oliwy z oliwek  natka pietruszki  garść świeżego szpinaku  2 łyżki tartego parmezanu  1/2 małej cebuli  1 mały ząbek czosnku  Twaróg zmielić i wyrobić ciasto z żółtkiem, solą i mąką. Niech masa będzie jednolita i gładka. Następnie ciasto

Mango Papaja
Prosta babka czekoladowa 64

masło i bułka tarta do formy PRZYGOTOWANIE: Przygotuj dużą formę na babę z kominem w środku lub dwie małe formy. Wysmaruj je masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Do misy dodaj wszystkie składniki babki i krótko je zmiksuj, dosłownie do połączenia składników. Ciasto przelej do jednej dużej (pojemność

nietylkopasta.pl
12 różnych farszy do jajek wielkanocnych 149

ziołami. Farsz ziołowy do zapiekania 3 jaja na twardo 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka drobnego szczypiorku pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka miękkiego masła bułka tarta ok 2  - 3 łyżek olej do smażenia Ugotowane jajka przeciąć wzdłuż nie uszkadzając skorupek. Wyjąć łyżeczką jajka i  posiekać drobno. Posiekać razem drobno wszystkie zioła. Dodać(...)skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki ( jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie). Otocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku. Farsz z awokado dojrzałe miękkie awokado ząbek czosnku 1/2 łyżeczki wasabi ( opcjonalnie) sól

AZgotuj!
Chrupiące faszerowane pałki kurczaka 92

SKŁADNIKI: 4 pałki z kurczaka 2 duże ziemniaki ½ żółtej papryki ½ pęczku natki pietruszki 1 czosnek 150 g sera ½ łyżeczki ostrej papryki ⅓ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i gnieciemy. Pałki gotujemy w osolonej wodzie przez 45 minut i odcedzamy(...)Wymieszany farsz dzielimy na równe części. Każdą część formujemy na kształt placka następnie kładziemy na środek kość i formujemy na kształt pałki kurczaka. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Chrupiące faszerowane pałki kurczaka pochodzi z serwisu

karolgotuje
Roladki marzenie 81

Cebula ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Papryka(...)koniec doprawiamy papryką ostrą oraz dodajemy ketchup. 5.   Gotowym farszem smarujemy mięso i zawijamy w roladki. 6.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 7.   Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 8.   Roladki gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila