tarta - 42848 przepisów (strona:872/2857)

Nuggetsy Achilleski 126

filet z kurczaka ·        Sól ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Mały kalafior ·        Papryka czerwona(...)śmietany 36 % Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Mięso układamy w naczyniu. 5.   Kalafior dzielimy na małe różyczki i prużymy na maśle. 6.   Do kalafiora dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz

Kulinarna Chwila
Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu 116

bulgurem. Wyrównaj. Na wierzch wysyp 2-3 łyżki parmezanu i wylej resztę sosu, rozprowadzając po całej powierzchni. Wbij do miseczki dwa jaja. Rozkłóć rózgą, wlej do nich jogurt i tarty parmezan, energicznie wymieszaj składniki. Wylej mieszankę na wierzch bulguru. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Artykuł Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu

Niedzielny kucharz
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 81

Shepherd’s Pie, czyli dobrze doprawione mięso mielone z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. Ponadto, możemy przygotować go na różne sposoby – w brytfance, czy nawet w postaci tarty na kruchym spodzie. Jeżeli nie mieliście okazji jeść tego wykwintnego dania – koniecznie musicie to nadrobić! Przepis na 6-8 porcji. Składniki na mięsną warstwę: – 800g mięsa mielonego(...)przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Pulpeciki w sosie koperkowym 75

jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą

PatiGotuje
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 149

przez kaszę znowu uzupełnij płyn. Powtarzaj czynność aż kasza będzie lekko al dente. Wówczas dodaj do kaszy łyżkę zimnego masła i energicznymi ruchami rozprowadź w kaszy. Wsyp do risotta tarty parmezan, siekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Połącz risotto z uprażonymi orzechami, szynką i boczniakami. Podawaj. Artykuł Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami

Niedzielny kucharz
Pieczone Bataty 93

zaprezentuję:) A tym czasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie cebulę i pieczarki drobno posiekać

gotuj ze mną
Makaron z boczkiem i suszonym pomidorem 120

boczkiem i suszonym pomidorem to propozycja obiadu na szybko. Często jest tak, że musimy szukać czegoś co jest proste i mało czasochłonne. Do makaronu dodałam troszkę śmietanki, tarty ser grana padano i dużo natki pietruszki :-) Polecam jest naprawdę smaczny :-) Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 400 g makaronu 10 plasterków boczku wędzonego 10 sztuk suszonych pomidorów 1/2 pęczka(...)dodajemy nasz ugotowany makaron. 3. Teraz dodajemy śmietankę i natkę pietruszki, dusimy jeszcze chwilkę, żeby śmietanka trochę nam zgęstniała. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przekładamy na talerze i posypujemy tartym serem garna padano :-) Smacznego :-) Danie jest pyszne ale i trochę kaloryczne ;-) Więc jeśli wolicie coś zdrowego to polecam Wam soki, które otrzymałam od firmy NUJA . Soki pozyskiwane są metodą

kruche babeczki
Rigatoni w sosie amatriciana + filmik 116

boczku 1 cebula 1 puszka pomidorów 500 ml passaty pomidorowej ok. 100 ml wody sól, pieprz, pół łyżeczki cukru 1 ostra papryczka lub szczypta mielonej oliwa tarty twardy ser grana padano, parmezan, pecorino itd. posiekana natka pietruszki Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, siekamy natkę pietruszki. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. 3. Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, dodajemy(...)dodajemy szczyptę ostrej papryki mielonej, mieszamy i na samym końcu dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki.   6. Ugotowany gorący makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe. 7. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Naleśniki z brokułami i serem lazur 140

naleśniki -250 g brokuła -125 g sera pleśniowego typu lazur* -50 ml śmietanki UHT -1 łyżka oliwy -1/2 małej cebulki -sól, pieprz -opcjonalnie: sos czosnkowy, tarty ser żółty, pestki słonecznika, dyni lub orzeszki piniowe (wedle uznania do podania) Przygotowanie Przygotować naleśniki. Brokuł obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W małym rondelku lub na patelni(...)przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Można także użyć 8 naleśników (po 2 na porcję) i sparować cieniej zwijając później w rulon. Podawać na ciepło z sosem czonkowym lub jogurtowym, tartym serem i/lub prażonymi pestkami lub orzeszkami piniowymi. Smacznego

Zielona Kuchnia
Jesienna zupa klopsikowa 118

daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g(...)kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki *** Pokrojone warzywa przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

Blog z Apetytem
PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ 105

ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ryba zapiekana z pieczarkami i serem 125

mrożonych filetów (miruna, mintaj) – 0, 2 kg żółtego sera – 0, 3 kg pieczarek – sól, pieprz, przyprawę do ryb – olej – szklankę bułki tartej – szklankę mąki – mały pęczek natki pietruszki – pikantny ketchup Sposób przygotowania: Rybę po rozmrożeniu płuczemy , solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki(...)czasie można przesmażyć pieczarki na małej ilości oleju i zetrzeć na tarce ser. Pieczarki najlepiej jest pokroić w plastry, a ser trzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ryba „przejdzie” przyprawami, panierujemy całe filety w mieszance bułki tartej i mąki i smażymy na złoty kolor na bardzo rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia

sierotka maRysia w kuchni
Brokuły w serowej panierce 83

filmie czy serialu. Print Brokuły w serowej panierce Szybka przekąska – brokuły w serowej panierce, pieczone w piekarniku Ingredients 1 brokuł 2 jajka 3 łyżki mleka 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki cheddara startego na małych oczkach 3 łyżki startego armezanu sól, pieprz 2 łyżki oliwy SOS 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku posiekany 1 łyżka posiekanego koperku(...)cytryny sol, pieprz do smaku Instructions Brokuły podzielić na różyczki, umyć, i obsuszyć. w misce wymieszać jajka z mlekiem, posolić i popieprzyć. W drugiej misce wymiesząc sery z bułką tartę. Brokuły maczać w jajku, a potem obtaczać w mieszance serów i bułki, dobrze dociskając żeby obtoczyły różyczki. Układać na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

Cooking for Emily
Kotlety ruskie. Dobrze znasz ten smak. Teraz pokochasz go jeszcze bardziej. PRZEPIS 553

kotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata łyżka mąki pszennej, do panierowania mąka, jajka i bułka tarta, olej do smażenia. Zrób tak: ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odstaw do przestygnięcia. Na patelni rozgrzej olej, następnie dorzuć posiekaną cebulę(...)pieprzem, dodaj czubatą łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Masę należy ostudzić, aby stężała. Formuj płaskie kotlety, które najpierw należy obtoczyć w mące, później w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: cebulę do farszu możesz przesmażyć również na wytopionej słoninie lub boczku. Kotlety ruskie są pyszne z kefirem lub jogurtem naturalnym

Kulinarna Polska