Szczypta czosnku · 2 łyżki majonezu · 10 dag sera żółtego · Bułka tarta do panierki · Mąka do panierki · 2 jajka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy(...)oraz pieprzem. 6. Farsz rozkładamy na każdym kawałku mięsa i zawijamy roladki. 7. Panierujemy w mące, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku na koniec panierujemy w bułce tartej. 8. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 9. Roladki gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilasmaku. Polecam! Składniki: 3-4 plastry schabu 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej – do smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem(...)dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obtaczamy równomiernie w mące *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną *** *** Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Blog z Apetytemmożecie też zrobić do innego mięsa, niekoniecznie mielonego. Składniki: 400-500 g. mięsa zmielonego 1/2 cebuli 1 kajzerka czerstwa 1 jako 1 łyżka musztardy sól, pieprz, majeranek bułka tarta, do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sos: 200 g. grzybów świeżych lub mrożonych (grzyby ważyłam po rozmrożeniu) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 g. masła 1/2 szklanki śmietany(...)Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy. Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów. Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby. Smażyć
Agusiowe smakołykinadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki(...)smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki lub świeżych ziół – do posypania potrawy olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy
Blog z Apetytemszklanka kaszy jęczmiennej 2 i 1/2 szklani wody 1 łyżeczka masła 1 brokuł (500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 125 g sera mozzarella 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około(...)Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku
Kuchnia MagdaLenyformę 25x35 cm: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 1 szklanka mleka 5 żółtek 100 g masła ½ płaskiej łyżeczki soli 3-4 łyżki bułki tartej 2 kg śliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki(...)Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość, co może zająć około 30-40 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim, skórką do dołu, podpieczone śliwki. Na śliwki wykładamy posypkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia
Trzeci talerzcebulą i sera staje się bardzo sycącym daniem obiadowym. Świetnie smakuje podany z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami. Składniki : schab bez kości - około 400 - 450g (4 sztuki), jajko, bułka tarta, sól, pieprz, olej, 250 g obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione), łyżka masła, średniej wielkości cebula, ser żółty Przygotowanie: Ser ściemy na grubych oczkach na tartce. Cebulę oraz(...)grzyby kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia się cebuli. Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Panierujemy najpierw w roztzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej strony, przewramy, dodajemy grzyby z cebulą i posypujemy serem. Zmniejszamy gaz, przkrywamy, smażymy do roztopienia się sera
Lena GotujeKanie suszone panierowane smażone są pyszną przekąską lub w odpowiedniej ilości daniem głównym. 6 suszonych kań, 500 ml mleka, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy(...)smażenia, sól, Kapelusze suszonych kań namoczyć w mleku. Następnie wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Kapelusze grzybów oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały). Kłaść grzyby
królestwo garówsuszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry sól, pieprz Sos: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (125g) około 50-70 g mozzarelli tartej curry sól, pieprz W dużym garnku grzejemy wodę. Solimy ją oraz wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy muszle makaronowe ( ja przygotowanym farszem napełniłam około 33 muszle, jednak warto wrzucić ich trochę(...)palnika i dodajemy do niej kawałki mozzarelli z zalewy, mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Rozkładamy obok siebie faszerowane muszle. Polewamy przygotowanym sosem serowo-śmietanowym. Wierzch dodatkowo posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na Talerzułyżki koncentratu pomidorowego 1/2 ostrej papryczki posiekanej sól, pieprz, lubczyk, oregano, cząber, słodka papryka opcja: szczypta cynamonu łyżeczka cukru pudru oliwa do podania: makaron, natka, parmezan lub inny tarty ser PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Suszone pomidory razem z papryczką chili siekam na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam cebulę i czosnek. Po chwili dodaję(...)chili. Smażę kilka minut, często mieszam. Dodaję pomidory z puszki i koncentrat, przyprawiam, dodaję cukier puder. Smażę kilka minut do połączenia smaków. Podaję z ugotowanym al dente makaronem, oprószam tartym parmezanem i posypuję świeżo skrojoną natką. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikilka dnia SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 czerstwa kajzerka 2 jajka sól, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia lub masło klarowane bułka tarta do obtoczenia kotletów do podania kasza gryczana, u mnie niepalona (ugotowana w osolonej wodzie do miękkości) + opcja: rukola SKŁADNIKI NA CUKINIĘ Z PATELNI: 1 cukinia 1 mała cebulka(...)zostawiam nieco wody. Dodaję ją do mięsa, przyprawiam, dokładnie wyrabiam. Mięso odstawiam na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. PRZYGOTOWANIE CUKINII Z PATELNI: Cukinię myję i kroję w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno, przesmażam
Zasmakuj Kuchniczosnku 1 łyżeczka maggi 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula sól ,pieprz do smaku masło do smażenia 100 ml kremówki 30 % dodatkowo: smalec lub olej bułka tarta do obtoczenia Składniki z listy ciasto , umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką na gładką masę . Może się nieco lepić ale wystarczy podsypać delikatnie mąką . Ciasto dzielimy na małe kulki(...)styku z patelnią . Dolewamy śmietankę , mieszamy , wyłączamy gaz , odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz umieszczamy między dwoma plackami i delikatnie zamykamy brzegi formując zgrabne placki . Każdy obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco po odsączeniu na papierowym ręczniku . Najlepsze z sosem grzybowym Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fraszynki
Ogrodnik w podróżyOprósz solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokrój drobno. Podsmaż filety z kurczaka, a następnie dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem, a także pietruszką i czosnkiem. Na samym końcu dodaj tarty ser, zmniejsz ogień i wymieszaj farsz. Kiedy ciasto urośnie i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite, dokładnie rozwałkuj je. Wykrój okrągłe małe placki i na środku umieść łyżkę farszu
Rozdomowionakawałki. Pokrój dość drobno 1 cebulę i podsmaż ją na natłuszczonej patelni, aż stanie się szklista i miękka. Rozdrobnioną wołowinę wymieszaj z jajkiem, podsmażoną cebulką i bułką tartą. Dodaj(...)łyżeczki czarnego pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Składniki FARSZ z wołowiny 500 g surowej wołowiny np. na gulasz 2 małe cebule 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka bułki tartej 1 jajko pieprz i sól Wykonanie KNEDLE Obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź wodę a ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub zetrzyj na tarce o drobnych
Eat me! Fit me!dopiero pierwszy raz. Smakowała mi, ale chyba pozostanę fanką tradycyjnej panierki. Składniki: 1 filet ryby - u mnie dorsz mąka kukurydziana 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób wykonania: 1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć(...)Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Jajka wymieszać ze śmietaną. 3. Panierować rybę, najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną, a na końcu w bułce tartej. 4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Smacznego
Kuchnia domowa Ani