cukinii 2-3 łyżeczki bułki tartej 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umieszczamy w misce. Oliwki i cukinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Cukinię można zetrzeć na tarce na większych oczkach. Do wszystkich składników dodajemy jajko, posiekaną natkę z pietruszki i ajwar. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaMoje kotlety wyszły bardzo delikatne w smaku, były b. smaczne. Składniki : 25 dag boczniaków mała cebula 1 gotowane jajo 1 surowe jajko bułka tarta połowa kostki rosołowej sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra Przygotowanie: Umyte grzyby wrzucić na wrzątek(...)kostką rosołową, gotować chwilę Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na oleju Jajko ugotować Obgotowane grzyby, jajko, cebulę zblendować, wbić surowe jajko, dodać sól, pieprz. paprykę oraz tyle bułki tartej by uzyskać konsystencję masy podobnej do mielonych kotletów mięsnych Mokrą ręką formować małe kotlety, obtaczać w mące. smażyć na gorącym oleju
Proste Potrawywyszło Dorsz po włosku - z pomidorami i bazylią 2 filety z dorsza 1 duży pomidor 1 cebula świeże liście bazylii świeży tymianek oregano 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek kulka sera mozzarella pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku Filety z dorsza osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie musimy przygotować pomidory: sparzamy, obieramy(...)zająć się pozostałymi składnikami: zioła siekamy drobniutko. Dodajemy do pomidorów. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz możemy dodać bułkę tartą oraz starty na tarce o grubych oczkach ser mozzarella Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Kuchnia moimi oczamipieczarek 1 mała cebula 2-3 łyżki startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia Panierka bez jajek: około 1/2 szkl mleka bułka tarta Oczywiście możecie zrobić tradycyjna panierkę z dodatkiem jajka, ja tym razem chciałam aby były lżejsze krokiety. 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na 10-15 minut(...)ziemniakami oraz mozzarellą, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. 4. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w mleku bądź jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Ps. farsz przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na "kupki" aby w każdym krokiecie było go po równo
Gotowanie...to proste !francuskim - przepis: Płat ciasta francuskiego 200 g sera ricotta 300 g mieszanki jagód (mogą być mrożone) 5 łyżek cukru Mleko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić tartę z jagodami na cieście francuskim? Do jagód dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy. Do ricotty dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy. Na środek ciasta francuskiego wykładamy ricottę, a na nią jagody(...)Boki ciasta zawijamy, aby otrzymać prostokątną tartę. Boki ciasta francuskiego smarujemy mlekiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 min. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia Łukaszaobiadowe z sezonowymi owocami. Składniki: 500g fileta z kurczaka 300g mięsa z łopatki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 10 plastrów wędzonego boczku 10 sztuk śliwki węgierki sól pieprz olej Wykonanie: 1. Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę(...)zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z mięsnej masy uformować kulki o średnicy około 6 cm wkładając
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka ketchupu 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól , słodka papryka do smaku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody Mięso wkładamy do miski , dodajemy do niego jajko , bułkę tartą , wodę i sól do smaku . Następnie majonez, ketchup , czosnek, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem , odsączoną kukurydzę i siekaną drobno kolendrę . Wyrabiamy
Ogrodnik w podróżyjajko * 3 - 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki * 2 łyżki masła * mąka Na sos z kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam
Pieprzyć z Fantazją500g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki natki pietruszki 1/2 cebuli sól pieprz oregano czosnek albo sól czosnkowa SOS: 350g passaty pomidorowej 350g bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 1/2 cebuli oregano sól pieprz chili do posypania można użyć parmezanu WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki, pół cebuli
Dziś Ja gotujebułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając
Blog z Apetytemkoktajlowych tarty parmezan do polania sos winegret z tego przepisu świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozkładam rukolę, na niej posiekane na pół pomidorki, kawałki prosciutto. Posypuję tartym parmezanem i polewam winegretem. Szybka, smaczna sałatka gotowa! Smacznego
Zasmakuj Kuchniobiad. Składniki (4 porcje) -4 plastry chudej karkówki (ok. 500 g) -4 łyżki marynowanych kaparów -4 plasterki drobiowej szynki -suszona cebulka -musztarda -2 jajka -mąka i bułka tarta do panierowania -olej do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę oczyścić i rozbić na cienkie i duże plastry. Przyprawić solą(...)pieprzem. Każdy plaster posmarować musztardą. Położyć plastry drobiowej szynki. Na szynce ułożyć kapary i suszoną cebulkę. Całość zawijać ciasno w roladki. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
Zielona Kuchniaporcje) -300 g makaronu penne -200 ml śmietanki UHT -1/2 cebuli -200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę -1 łyżka oleju -sól, pieprz -opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty ser do posypania Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek(...)przesmażyć. Zalać śmietanką i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Całość poddusić kilka minut do lekkiego zredukowania i przeniknięcia się smaków. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło posypany tartym żółtym serem. Smacznego
Zielona Kuchniaugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej 18-20 śliwek węgierek cukier cynamon Posypka: 100g bułki tartej 60g masła 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Posypka: Masło z olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki
Szalona Kuchnia Ewelinycebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 700 ml passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej * 1 łyżka masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazją