tarta - 42848 przepisów (strona:874/2857)

Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 103

młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać) Pół łyżeczki soli Pieprz do smaku. Olej + łyżeczka masła do smażenia Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać(...)misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki

Gotujemy i jemy
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 143

trochę bułki tartej. Masę na pasztet doprawiamy: solą, świeżo zmielonym pieprze, świeżo startą gałką muszkatołową, suszonym imbirem oraz ziołami (estragon, cząber i tymianek). Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać grubo pokrojone migdały, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Pasztet przygotowany z tej porcji idealnie zmieści się tradycyjnej keksówce. Foremkę bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy

Gotujemy i jemy
CIASTO POEZJA 126

białka 15 dag wiórek kokosowych 15 dag cukru łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO ORZECHOWE: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag zmielonych orzechów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 łyżka cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy z cukrem(...)sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, bułkę tartą i mąkę mieszamy. Wsypujemy partiami do jajek i delikatnie mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wylewamy ciasto z kokosem i równo rozprowadzamy

Pani na deser
Penne all'arrabbiata 114

węglowodanów pełnoziarnisty makaron penne - 250 g przecier pomidorowy - 500 ml oliwa z oliwek - 2 łyżki oliwki czarne - 50 g czosnek - 1 ząbek cebula - 1 mała  tarty parmezan - 4 łyżki sól, pieprz, chilli, czosnek - do smaku świeża bazylia Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek(...)sposób). Przesmaż, posól i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj makaron, przemieszaj zawartość patelni i dopraw do smaku - solą, pieprzem, chilli i czosnkiem w proszku. Gotowe! Podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.     Smacznego! 🌶️ ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Kotleciki z pekinką i ryżem w sosie warzywnym 170

pół kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 480-500 g mięsa mielonego 100 g ryżu pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru pomidorowego 3 pełne łyżki (z lekką górką) pasty warzywnej Lutenica(...)startą na tarce lub drobniutko posiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki tartej (na początek z 2-3 łyżki). Wyrabiamy składniki ręką. Z masy ma się dać formować małe kotlety (ręce wcześniej warto przepłukać pod zimną wodą). Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości

Słodkie okruszki
Kotleciki z dorsza z oliwkami (Polpette di merluzzo e olive) 142

oliwek (dowolnie wybranych) 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko s ó l, pieprz   oliwa z oliwek bu ł ka tarta **** INGREDIENTI  (per ca. 12 pezzi) 500 g di filetto di merluzzo 300 g di patate (ca. 2 pezzi) 50 g di olive 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente(...)Dodajemy 1 jajko, natkę pietruszki oraz drobno posiekane oliwki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki (o wadze ok. 60 gram), które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki  smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare le polpettine iniziate lessando le patate sbucciate in acqua salata

La grande e la piccola cuoca
Zupa gołąbkowa z klopsikami 1423

mięsa wieprzowego 1 jajko 1-2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, papryka słodka mielona       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną (lub bułką tartą) oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki

Blog z Apetytem
Pyszne kotlety z piersi kurczaka. Z tego przepisu wychodzą po prostu najlepsze 116

prostu najlepszy. Przepis na kotlety z piersi kurczaka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 3 łyżki mleka, łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz, mąka pszenna, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Zrób tak: każdą pierś przekrój wzdłuż, następnie rozbij tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, dodaj mleko, które sprawi, że mięso nabierze delikatności(...)rozprowadzić marynatę, odstaw na minimum 15 minut. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Każdy kawałek mięsa najpierw obtocz w mące, otrzep z nadmiaru, następnie zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu z obu stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Rada: kotlety najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Bardzo lubimy je z gotowanymi ziemniakami i marchewką

Kulinarna Polska
Ziołowe risotto z warzywami i krewetkami 100

łyżki świeżych siekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek, pietruszka Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka oleju tarty parmezan do posypania       *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy *** *** Do garnka wsypujemy ryż(...)dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, mieszamy *** *** Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy *** *** Risotto podajemy posypane tartym parmezanem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY

Blog z Apetytem
ZIEMNIAKI W WAFLU 105

boczek wędzony 15 dag   gałka muszkatołowa   jaja 1   olej do smażenia   ziemniaki 1 kg   wafle tortowe 1 o p bułka tarta   Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać(...)minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką

Kuchnia w oparach
PIZZA MARGERITA Z SALAMI + FILMIK 141

miseczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy pożądanie sosem. Pozsypujemy tartym sere, na to salami, pokrojona mozzarella i tarty ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 % C, przez około 15-20 minut.  Pizzę podajemy ciepłą, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z jabłkami 273

Bardzo smaczna i prosta do upieczenia tarta z jabłkami . Przepis jest sprawdzony a samo ciasto idealnie kruche i pachnące pieczonym masłem. W tarcie jest dużo pysznych jabłek z dodatkiem cynamonu. Zapraszam! - łatwe wykonanie  - świetne ciasto kruche - przepis krok po kroku

AniaGotuje.pl
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 151

minut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem. Krok 3 Posiekaj w plastry czosnek, a papryki w krótkie paski. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego tarty imbir i posiekane papryki, smaż 3-4 minuty, dodaj do nich mrożone warzywa, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania