boczku 1 cebula 1 puszka pomidorów 500 ml passaty pomidorowej ok. 100 ml wody sól, pieprz, pół łyżeczki cukru 1 ostra papryczka lub szczypta mielonej oliwa tarty twardy ser grana padano, parmezan, pecorino itd. posiekana natka pietruszki Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, siekamy natkę pietruszki. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. 3. Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, dodajemy(...)dodajemy szczyptę ostrej papryki mielonej, mieszamy i na samym końcu dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki. 6. Ugotowany gorący makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe. 7. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemnaleśniki -250 g brokuła -125 g sera pleśniowego typu lazur* -50 ml śmietanki UHT -1 łyżka oliwy -1/2 małej cebulki -sól, pieprz -opcjonalnie: sos czosnkowy, tarty ser żółty, pestki słonecznika, dyni lub orzeszki piniowe (wedle uznania do podania) Przygotowanie Przygotować naleśniki. Brokuł obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W małym rondelku lub na patelni(...)przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Można także użyć 8 naleśników (po 2 na porcję) i sparować cieniej zwijając później w rulon. Podawać na ciepło z sosem czonkowym lub jogurtowym, tartym serem i/lub prażonymi pestkami lub orzeszkami piniowymi. Smacznego
Zielona Kuchniadaniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g(...)kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki *** Pokrojone warzywa przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
Blog z Apetytemułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimrożonych filetów (miruna, mintaj) – 0, 2 kg żółtego sera – 0, 3 kg pieczarek – sól, pieprz, przyprawę do ryb – olej – szklankę bułki tartej – szklankę mąki – mały pęczek natki pietruszki – pikantny ketchup Sposób przygotowania: Rybę po rozmrożeniu płuczemy , solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki(...)czasie można przesmażyć pieczarki na małej ilości oleju i zetrzeć na tarce ser. Pieczarki najlepiej jest pokroić w plastry, a ser trzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ryba „przejdzie” przyprawami, panierujemy całe filety w mieszance bułki tartej i mąki i smażymy na złoty kolor na bardzo rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia
sierotka maRysia w kuchnifilmie czy serialu. Print Brokuły w serowej panierce Szybka przekąska – brokuły w serowej panierce, pieczone w piekarniku Ingredients 1 brokuł 2 jajka 3 łyżki mleka 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki cheddara startego na małych oczkach 3 łyżki startego armezanu sól, pieprz 2 łyżki oliwy SOS 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku posiekany 1 łyżka posiekanego koperku(...)cytryny sol, pieprz do smaku Instructions Brokuły podzielić na różyczki, umyć, i obsuszyć. w misce wymieszać jajka z mlekiem, posolić i popieprzyć. W drugiej misce wymiesząc sery z bułką tartę. Brokuły maczać w jajku, a potem obtaczać w mieszance serów i bułki, dobrze dociskając żeby obtoczyły różyczki. Układać na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Cooking for Emilykotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata łyżka mąki pszennej, do panierowania mąka, jajka i bułka tarta, olej do smażenia. Zrób tak: ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odstaw do przestygnięcia. Na patelni rozgrzej olej, następnie dorzuć posiekaną cebulę(...)pieprzem, dodaj czubatą łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Masę należy ostudzić, aby stężała. Formuj płaskie kotlety, które najpierw należy obtoczyć w mące, później w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: cebulę do farszu możesz przesmażyć również na wytopionej słoninie lub boczku. Kotlety ruskie są pyszne z kefirem lub jogurtem naturalnym
Kulinarna Polskaciekawym dodatkiem do drugiego dania lub pyszną przekąską. składniki na 2 porcje 300 g boczniaków 500 ml zimnego mleka 2 jajka mąka pszenna do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Z opłukanych boczniaków odcinamy twarde ogonki a następnie grzyby umieszczamy w misce, zalewamy je mlekiem i odstawiamy(...)pół godziny. Wymoczone grzyby odsączamy a następnie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Boczniaki dokładnie obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych jajkach a na końcu panierujemy je w bułce tartej, smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł Boczniaki
Smakowite DaniaUwielbiam dodatek leśnych grzybów w połączeniu z mięsem. Tym razem postawiłam na delikatne mięso z indyka. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny Garść suszonych leśnych grzybów 200 g pieczarek 200 g śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej(...)odstawiamy na 20 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub półplasterki. Przesmażamy je na patelni. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną natką pietruszki i cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wsypujemy dodatkowo suszoną włoszczyznę. Do gotującego się bulionu wkładamy klopsiki
VioletoweKucharzeniemogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną przyprawę od Skworcu. Składniki: 10 kapeluszy kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 450 g ketchupu 2 łyżki gorczycy 10 liści kaffiru 10 g przyprawy chana masala 1 łyżeczka soli wędzonej 2 łyżki miodu spadziowego 2 duże cebule(...)kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną
R'n'G Kitchenjajka, sól, farsz : 400 g mięsa gotowanego, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 - 6 cebul, 100-200 ml bulionu, sól, pieprz, majeranek, masło do duszenia cebuli, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, Farsz : cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle. Mięso, jajka na twardo i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie(...)jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałek, podzielić na kawałki, uformować placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na niezbyt silnym ogniu na rumiano z obu stron. Smażymy na maśle z olejem lub oleju. Podawać z sosem grzybowym. zastawa
królestwo garówmaku 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem
Słodki sentymentposiekanej bazylli 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Pulpeciki 600 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii ( ok 100 g) 1 cebula 2 łyżeczki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 400 g makronu muszle 1 kulka mozzarelli w zalewie Galbani Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą(...)tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku. Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy. Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40. Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna
Smaczny zeszytłyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 3 jajka 70 g parmezanu sol, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu). Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania. Liście i łodyżki umyć i obsuszyć. Liście(...)całość trochę przestygnie. W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec zapiekankę 35 minut
Smaczny zeszytimbiru 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka oliwa albo olej arachidowy do podania: liście sałaty, sos chilli Przygotowanie: Mięso włożyć do miski i dodać skórkę z limonki, sos rybny i sojowy, czosnek i imbir, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić
Smaczny zeszyt