zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier(...)cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek. Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną
Pasja Smakujuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta
Smaczne Zdrowesiekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy i zalewamy nią tartę. Całość zapiekamy od 25 do 30 minut na środkowej półce piekarnika aż do ścięcia i zapieczenia się 'pierzynki' (: (jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy opcję grill(...)pieczenie tylko z góry) . Tartę dekorujemy listkami świeżej kolendry innymi ziołami lub startym parmezanem. Pamiętajcie, że jest to jedynie nasza propozycja, możecie wykorzystać swoje ulubione dodatki. Zawsze najpyszniejsza jest kreatywność i pomysłowość, a więc smacznego kochani! W przepisie zostały wykorzystane przyprawy Kamis-Życie ze smakiem, polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia SmakówSezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła(...)pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut
Ala piecze i gotujePrzepyszna tarta która fantastycznie smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto : 250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu(...)brzegi, następnie dodaję masę jabłkową i rozprowadzam je równomiernie. 3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie. Tartę piekę ok 20 minut w temperaturze 180oC. Pychota szczególnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Smacznego
Mechanik w kuchniPozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego(...)ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie. Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa budyniowa: 2 budynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru
Mia Cucina Sofietacoraz dłuższe i bardziej smutne. Na takie dni najlepiej przygotować coś, co zaspokoi chęć na słodycz i poprawi nam humor. Cudownie delikatny i gładki serniczek w formie dwukolorowej tarty. Klasyczna jasna masa serowa i druga przypominająca w smaku nutellę. Pyszności! Do tego kruche ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować(...)żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. Masa serowa
Symfonia Smakówlitra na 1 szklanke. Jesli jest to budyn bez cukru nalezy go doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart. Na ciasto kladziemy papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie(...)ciwartki, a potem jeszcze raz na pol. Ukladamy je na budyniu i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekatniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po wystudzeniu tart najlepiej odstawic je do lodowki na dwie godziny lub dluzej, wtedy smakuja najlepiej, a budyn jest na tyle zastygniety, ze sie nie ciagnie. Smacznego
Przysmaki Karolkiniewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy(...)kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutaj Smacznego
Smaki EdytyKwestia Smaku , jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej się dzieje i więcej widać ;) Składniki: KRUCHY SPÓD: 225 g mąki pszennej(...)szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanili karmelizowane brzoskwinie Wykonanie: Spód: Formę na tartę smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko
Blondynka GotujeMocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem(...)miksujemy ze sobą 3-4 minuty. Snickersy kroimy na mniejsze kawałeczki, połowę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na kruchy spód. Drugą część batoników wysypujemy na wierzch tarty, całość schładzamy w lodówce 3-4 godziny. Ostatnie odkrycie :) Odkrycie przede wszystkim dlatego, że zupełnie nie mój rodzaj muzyki, a wkręciłam się jak mało kiedy
sama złodyczDziś wykorzystałam tarte orzechy do panierowania rybki. Wyszło bardzo smacznie:) składniki: 600 g filetów z miruny sól prowansalska Kamis 1-2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku
Monia miesza i gotujeSkładniki: 4-5 udek kurczaka (lub gotowych filetów z udek – bez skóry i kości) 1 jajko pół szklanki mąki 2-3 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia *** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek *** *** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko(...)rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Kotlety obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie panierujemy w rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym
Blog z Apetytemśrodku. Polecam! Składniki na dwa kotlety: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 2 plasterki szynki 2 plastry sera żółtego sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym kotlecie układamy(...)plasterek szynki i sera *** *** Składamy na pół, lekko dociskamy *** *** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej. Brzegi należy zakleić i dobrze obtoczyć w panierce, aby podczas smażenia nie wypłynął ser *** *** Na patelni rozgrzewamy około 1 cm oleju, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety *** *** Rumienimy mięso po około 6-7 minut z każdej strony
Blog z Apetytemotrzymujemy 3-4 porcje. 2 duże piersi z kurczaka około 130-150 g suszonych moreli (najlepiej tych miękkich, ciemnych) garść nerkowców lub blanszowanych migdałów (bez skórki) 2-3 garście tartego sera (mozzarella, gouda, ementaler lub cheddar) granulowany czosnek sól, pieprz oliwa do smażenia Morele zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Następnie dość drobno siekamy nożem(...)książkę”). Delikatnie rozbijamy tłuczkiem nadając mięsu równą grubość. Następnie oprószamy z obu stron granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozkładamy połowę tartego sera oraz połowę przygotowanych moreli. Wierzch posypujemy nerkowcami/migdałami. Zwijamy dość ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy, ze wszystkich
Smaki Na Talerzu