tarta - 42848 przepisów (strona:769/2857)

Tarta ze szparagami, gorgonzolą na cieście francuskim 117

Szparagi nadal królują. Tym razem zapiekłam je w pysznej tarcie ze składnikami(...)które ostatnio bardzo często wykorzystuje w kuchni w rożnych kombinacjach, czyli serem gorgonzola, suszonymi pomidorami i wędzoną szynką. Te smaki się świetnie pasują do siebie w każdym zestawie, nawet tarcie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nuggets 150

smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 75 g mąki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 5 czubatych łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka oczyszczamy z ewentualnych chrząstek i błon. Następnie kroimy mięso w większą kostkę (o boku ok. 3-4 cm). Do miski dodajemy pokrojone mięso(...)lodówki. Do przygotowanego wcześniej ciasta dodajemy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy. Całe mięso musi być dokładnie pokryte ciastem. Następnie wyciągamy kolejno po kawałku kurczaka i maczamy go w bułce tartej. Tak robimy z każdym kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, (tak, by nuggetsy pływały w głębokim tłuszczu). Nuggetsy smażymy z obu stron na złoty kolor. Ogień nie może być zbyt

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sezonowo z rabarbarem 96

lubi drożdżowego z rabarbarem? Zresztą podobnie jest z galette… Galette to kruche ciasto zwane tartą w rustykalnej postaci. Oczywiście z kruchego ciasta można upiec elegancko wyrównaną tartę ale galette w smaku niczego nie brakuje. Lubicie wypieki z rabarbarem to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Galette jest łatwy, prosty i można go zrobić również z innymi sezonowymi owocami

codojedzenia
Tarta serowa ze szparagami 137

Tarty wytrawne rzadko goszczą na moim stole. Zapasik szparagów (B. - dziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru. Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto 250 g mąki pszennej uniwersalnej 5 g soli 100 g masła jajko 1-2 łyżki wody Masa(...)prostokąt o grubości ok. 2 mm. Na upieczony spód wyłożyć masę serową. Na masie ułożyć szparagi. Ciasto pokroić na paski szerokości ok. 2 cm. Paski ciasta poprzeplatać ze szparagami. Tartę wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać lekko ostudzoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z cukinią, groszkiem i fetą (Torta salata con zucchine, piselli e feta) 122

misce ubijamy jajka z mlekiem . Doprawiamy sol ą i  pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszon ą  fetę. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno tarty wykładamy podsmażoną cukini ę  i groszek. Na warzywa wylewamy  masę jajeczną .  Brzegi ciasta delikatnie zawijamy na wierzch. **** Riscaldate il forno statico a 200 gradi, invece(...)stampo rotondo. Sul fondo della pasta distribuite le verdure precedentemente cotte. Sistemate il composto di uova e feta dentro stampo.  Ripiegate i bordi dell'impasto.  Tart ę  pieczemy ok. 30-40 minut do uzyskania złotego koloru. **** Cuocete la torta per ca. 30-40 minuti fino ad ottenere un colore oro. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Filet z kurczaka z serem i pieczarkami 478

Klasyka na polskim stole – mięso z pieczarkami i serem. 2 pojedyncze piersi kurczaka około 250 g pieczarek 2 małe cebule około 100-150 g tartej mozzarelli słodka papryka mielona majeranek sól, pieprz olej/masło klarowane Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je, nadając kawałkom podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem(...)roztartym w dłoniach majerankiem oraz szczyptą mielonej papryki. Po chwili dodajemy pieczarki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy porcję farszu pieczarkowego, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy przez około 15 minut (do zapieczenia się sera

Smaki Na Talerzu
Frytki z cukinii 154

również nasze inne przepisy na dania dla dzieci oraz przepisy na dania z cukinią . Składniki : 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mleka 6 łyżek bułki tartej Sól, pieprz 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Opis przygotowania: Do miski wbijamy jajko. Następnie do tego dodajemy również mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Całość(...)dokładnie łączymy ze sobą. Później dodajemy również oregano i ponownie mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Następnie każdy kawałek cukinii maczamy kolejno w mieszance jajecznej i bułce tartej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie rozsmarowujemy na nim odrobinę oliwy z oliwek. Następnie słupki cukinii przekładamy na blaszkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (grzanie góra

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Awokado z jajkiem i boczkiem 83

jajkiem i boczkiem. Szybki i prosty przepis, którzy pomoże Wam trzymać się noworocznych postanowień o zdrowszym odżywianiu. Spróbujcie koniecznie! 😉 Składniki: 2 duże, dojrzałe awokado 4 jajka 20 g tartego parmezanu kilka plastrów boczku wędzonego sól, pieprz Sposób wykonania: Awokado przecinamy na pół wzdłuż i pozbywamy się pestki. Wydrążamy część miąższu awokado, tyle by zmieściło się jajko. Z kawałków folii(...)się zetnie. Kiedy awokado się zapieka smażymy nasz boczek na chrupko. Gotowe plastry boczku siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. Po upływie wymaganego czasu nasze awokado posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe awokado wykładamy na talerze i posypujemy kawałkami boczku. Gotowe! Uwagi dodatkowe: Boczek i parmezan możemy zastąpić innymi ulubionymi dodatkami, np. świeżymi

Mostek w kuchni
Karp smażony 141

smażony to klasyk i mus na wigilijnym stole. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg karpia 3/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej Sok z 1 cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia 2 jajka Opis przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy oraz osuszamy i dzielimy na dzwonka. Następnie rybę doprawiamy(...)pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Karpia odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smak się przegryzł. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Pamiętaj by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie wtedy mocno tłuszczem. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie smażymy karpia z każdej strony, aż się zarumieni dobrze. Po usmażeniu rybę układaj

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Cordon Bleu 103

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g schabu bez kości 100 g sera 100 g szynki 2 jajka Olej do smażenia 200 g bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku oczyszczamy mięso. Ze schabu usuwamy wszelkie błony, tłuszcz czy przerosty. Następnie oczyszczone mięso kroimy na niezbyt grube plastry równej(...)rozbitego mięsa układamy plaster sera oraz plaster szynki. Krawędzie kotleta zwijamy do środka, tak by powstał nam prostokąt. Każdy kotlet panierujemy w mące, następnie w rozbitym jajku oraz bułce tartej. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na złoty kolor z każdej strony. Artykuł Cordon Bleu pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z brokułami i serem feta 162

Tarta brokułowa to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Dzięki użyciu ciasta francuskiego jest bardzo prosta  i szybka w przygotowaniu. Jeśli lubicie brokuły to na pewno ten przepis trafi w Wasz(...)gust.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 500 g brokuła, 120 g sera feta, 3 jajka, 100 ml śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około

Moja kraina smaków
Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru 117

roli głównej, w tym 35 deserów i 20 przetworów w wersji bez białego cukru . Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty, trufle, surowe pączki, lody, sorbety, budynie, batony, galaretki, ciasteczka, muffinki, ciasta, serniki, owoce zapiekane na różne sposoby, desery w szklaneczkach, musy. Z przetworów: 3 rodzaje powideł śliwkowych, dżemy, konfitury, kompoty(...)mango z malinami i orzechami włoskimi “ „ Ciastka” jabłkowe bez pieczenia Na potrzeby książki przerobiłam również mój przepis na najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe” oraz “ Tartę z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką ” na wersję bez cukru . Na moim Instagramie w zapisanych relacjach, możecie podejrzeć jak wyglądała praca nad książką. Książka “ Owocowe historie

Moja Delicja
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 356

mielonego mięsa 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa ognista lub płatki chili szczypta gałki muszkatołowej ok. 100-150 g tartej mozzarelli sól morska, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Na patelnię z zeszkloną cebulą dodajemy mięso mielone, smażymy razem. Gdy mięso straci różowy(...)mieszamy. Cukinię obieramy, kroimy na grube plastry (około 3-4 cm). Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Tak przygotowane cukinie napełniamy mięsnym farszem. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Krążki cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25 minut (lub do miękkości cukinii). Źródło

Smaki Na Talerzu