Ciasto nie zamokło od jabłek więc było idealnie chrupiące. Jest to pewnie też zasługa jabłek, które nie puściły dużo soku. Chociaż w takich przypadkach patent posypania ciasta odrobiną bułki tartej zawsze pomaga. Jabłecznik z kratką składniki na tortownicę o średnicy 30 cm ( w nawiasach na średnicę 20 cm): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (1 i 1/3 szklanki(...)piekarniku. Wałkujemy mniejszą porcję i wycinamy z niej paski, układamy na desce do krojenia i również wstawiamy do zamrażarki (lub lodówki) Po upieczeniu ciasta posypujemy je łyżką bułki tartej i przekładamy jabłka. Z wykrojonych wcześniej pasków na jabłkach układamy kratkę (moja jest tylko jej imitacją, ułożyłam paski jedne na drugich). Pieczemy kolejne 30 minut, tym razem w 170 stopniach
RelaxtimeDzień dobry, dziś polecam Wam tartę ze szpinakiem, dynią i łososiem z dodatkiem serka kremowego Hochland śmietankowego, który idealnie pasuje do takich dań. Jego kremowość podkręca smak tarty. Serki Hochland uwielbiam na kanapce, ale smakują wyśmienicie także na gorąco, w daniach obiadowych. Używasz serka kremowego do swoich potraw? Pochwalcie się jakie dania z nim robicie? Czytaj więcej
Ana Mari's worldDzień dobry, dziś polecam Wam tartę ze szpinakiem, dynią i łososiem z dodatkiem serka kremowego Hochland śmietankowego, który idealnie pasuje do takich dań. Jego kremowość podkręca smak tarty. Serki Hochland uwielbiam na kanapce, ale smakują wyśmienicie także na gorąco, w daniach obiadowych. Używasz serka kremowego do swoich potraw? Pochwalcie się jakie dania z nim robicie? Czytaj więcej
Ana Mari's worldkońcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy. Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce(...)oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut
Healthy food explorerDawno nie było tutaj wypieków więc szybciutko to naprawiam! Bardzo prosta i szybka tarta już w jesiennym klimacie. Gruszki i nutella - przecież to najbardziej pożądany duet na zimniejsze popołudnia i wieczory :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)owocu). W ten sposób wszystkie plasterki trzymają się razem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto zlep w kulę. Rozwałkuj na blacie okrąg, podsypując ciasto mąką. Przełóż do formy na tartę o średnicy 25-26 cm tak, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę. Na cieście rozsmaruj nutellę, a na niej ułóż gruszki brzuszkami do góry, rozchyl plasterki na boki. Gruszki posyp
Delicious PlaceWakacje już dobiegają końca. Trochę zaniedbałam to miejsce, ale czas wrócić na dobre. Pełna nowych inspiracji kulinarnych biorę się do pracy! Dziś zapraszam na pyszną tarte z jagodami, wyszło naprawdę smacznie! Spód: 20 dag mąki pszennej 5 dag mielonych orzechów laskowych 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)dyni w czekoladzie Do dwóch misek przełożyć po jednym serku. Do każdej wrzucić po łyżce cukru. Do jednej śmietankę a do drugiej mus jagodowy. Zmiksować, ozdobną tylka udekorować tarte. Ułożyć pestki i borówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła ok 2 łyżki bułki tartej jagody Składniki na kruszonkę; 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży : do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy jagody. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia
Blog kulinarny S9.PLUwielbiam rabarbar, uwielbiam truskawki, zresztą chyba wszyscy lubią truskawki, z rabarbarem bywa różnie. Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu. Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi.. No to jak zachęciłam do jej zrobienia? Wiejska tarta z owocami. CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieszkl cukru garść truskawek 0.5 szkl mleka 2 żółtka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dodatkowo; galaretka truskawkowa truskawki do dekoracji Ciasto zagniatamy i wyklejamy niim formę do tarty rozm, uniwersalny. Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez 14 min Składniki na masę serową wkładamy do kubka i blendujemy na jednolitą masę. Wylewamy masę na podpieczone(...)ciasto i pieczemy ok 25- 30 min. Rozpuszczamy galaretkę i dekorujemy truskawkami , oblewamy galaretką, pozostałą galaretkę wystudziłam w pojemniku. pokroiłam w kostkę i udekorowałąm ną tartę
Gotowanie jest łatwedrożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła truskawki ok 2 łyżki bułki tartej Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy truskawki. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia
Blog kulinarny S9.PLosób, wiąże się to z większą ilością wykorzystanych jajek 6 kromek chleba tostowego 6 plasterków boczku (100g surowego boczku w plastrach) 6 małych jajek 1/4 małej czerwonej papryki garść tartego żółtego sera sól, pieprz masło szczypiorek Z chleba tostowego odkrawamy skórkę. Miąższ wałkujemy na cienki placek. Jedną stronę smarujemy dosyć cienką warstwą masła. Kromki umieszczamy, masłem do dołu(...)pokrojoną papryką. Następnie do każdego wbijamy po 1 jajku. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po upływie 5-10 minut oprószamy jajka szczyptą soli i posypujemy tartym serem, zapiekamy dalej, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści (przez kolejne 10 minut). Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Smaki Na Talerzujajko 3 żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera gorgonzola 2 nieduże ugotowane ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 jajko sól pieprz 2 łyżki bułki tartej Domowe tortellini z gorgonzolą – przepis Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy(...)nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi . Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Tortellini podajemy skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Domowe tortellini z gorgonzolą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!