tarta - 42848 przepisów (strona:749/2857)

Ciasto cytrynowe 114

ciasto cytrynowe, przepyszne w  smaku, bardzo łatwe w  wykonaniu nie wymaga żadnego doświadczenia w pieczeniu. Bardzo słodkie i bardzo cytrynowe.   składniki na formę do tarty             spód 1i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 2 łyżki cukru 1/2 kostki stopionego masła(...)szklanki śmietanki kremówki przepis           spód Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem i rozkładamy równomiernie na dnie formy do tarty. Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .          masa Łączymy mleko z żółtkami

Smakowite Dania
Ciasto snickers + film 146

biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a także mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao . Wszystko lekko mieszamy , wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do pieczenia i pieczemy w temp.180 st.C. około 30-40 minut . Po dokładnym ostudzeniu, biszkopt przekrawamy na połowę .          masa Orzeszki ziemne siekamy(...)dolną część biszkoptu nakładamy masę krówkową z orzeszkami a na wierzch kładziemy drugą część biszkoptu . Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i nakładamy na wierzch ciasta , całość posypujemy tartą czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowite Dania
Szarlotka z budyniem + film 136

margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 16 g 1 budyń waniliowy z cukrem 4 jabłka tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę ,3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość siekamy nożem(...)godziny do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy . Obrane jabłka kroimy w plastry . Jedną częścią ciasta wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę . Na cieście rozkładamy pokrojone jabłka ,a na nie nakładamy ubitą pianę. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce drugą część ciasta . Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Smakowite Dania
Prosty placek z brzoskwiniami + film 199

puszki ) 2 szklanki mąki krupczatki 300 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 4 łyżki soku z cytryny cukier puder do posypania tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta(...)posypania formy przepis Miękkie masło wkładamy do miski , dodajemy cukier puder , jajka , sok z cytryny i mąkę .Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy . Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formie wykładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy łopatką. Na wierzch ciasta układamy dokładnie odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st C. przez

Smakowite Dania
Kuleczki ziemniaczane + film 115

tłuszczu,  będą świetnym dodatkiem do mięs, surówek i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków . składniki na 30 kuleczek ziemniaczanych 1 kg ziemniaków 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, doprawiamy solą(...)czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy lepimy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je w bułce tartej. Gotowe kuleczki smażymy na patelni na rozgrzanym  tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Po usmażeniu kuleczki wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Babka mocno bakaliowa z prażoną pszenicą 162

szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści  żurawiny -szczypta soli -bułka tarta do posypania formy Bakalie kroimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka,aromat i miksujemy. Dodajemy olej(...)wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka mateczki. 295

szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki rodzynek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do oprószenia formy Wykonanie: Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek(...)pieczenia i dalej ubijać. Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem cały czas miksując. Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno wsypać rodzynki i zalać ciastem. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem

O kuchni z uczuciem
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 216

łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości.  2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę(...)część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Z masy mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku. 5. Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać

Kto ugości moich gości?
Wielkanocna babka drożdżowa 421

wody 5 żółtek 35g drożdży świeżych 80g rodzynek 40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć - masło roztopić, ostudzić - przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 50ml letniego mleka(...)się w miarę równomiernie - wyrobione ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie około 1 godziny) - formę na babkę dokładnie wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, uformować wałek i wypełnić nim formę z kominem, ciasto powinno zajmować około 1/3 wysokości formy - formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ciasto powinno

Smakołyki Bereniki
Babka piaskowo - makowa 193

jajka 250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g) 200 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysypania formy W jednej misce dokładnie mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło dodając po jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje - dodajemy cukier(...)pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka cytrynowa 237

kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło cukrem na gładką masę. Nie przestając mieszać dodajemy stopniowo po jednym(...)jajku. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu  dodajemy otartą skórkę i sok wciśnięty z cytryny. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut. Wystudzoną babkę wyciągamy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA MARMURKOWA 194

cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy(...)zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z białej fasoli 223

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem(...)zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet jest upieczony

Anioły w kuchni
Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 144

szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku(...)myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2.       W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia. 3.       Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę

VioletoweKucharzenie
Sajgonko – krokieciki 129

pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek(...)lewy bok, prawy bok, tył i na koniec przód. Po złożeniu wszystkich krokiecików możemy przystąpić do panierowania. W jednym głębokim talerzu ubijamy jajko trzepaczką, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą i panierujemy pierw w jajku, następnie w bułce i pieczemy na gorącym oleju lub tłuszczu, na złoty kolor.   Tak sobie pomyślałam, że można też upiec krokieciki

Smakowy Raj