szklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~ziarenka wydłubane z jednej laski wanilii ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy (ja piekłam w silikonowej) cukier puder do dekoracji Mąkę, budyń, cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, ekstraktem(...)olejem i łączymy z suchymi produktami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę babkową z kominem o śr.23cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że używacie, jak ja, silikonowej, lub innej z nieprzywieralną powłoką). Wylewamy ciasto do formy, wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 30-35 minut
chili & sugartrzyma się z daleka od cebuli wykrzyknęła: "Łaaał, napisz na blogu, że powiedziałam, że to jest zajebiste!" :) 1 cebula (albo dwie) mąka bułka tarta Mąkę z bułką tartą mieszamy w proporcji 1:1, cebulę obieramy i kroimy na dość grube plastry, takie mniej więcej z pół centymetra. I obtaczamy w mące i bułce. Niezbyt dużo tego
Marder&Marder Manufactureczosnku 5 łyżek bułki tartej 1 litr wody 2 jajka 2 kostki rosołowe 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek trochę mąki Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy jajka, bułkę tartą i znów
Marder&Marder Manufactureliście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody(...)mieszankę przypraw i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsem. Formę, w której będziemy piec pasztet smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy do środka mięso i pieczemy 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy i chowamy na parę godzin do lodówki żeby nieco bardziej stężał. Smacznego! A przy
Marder&Marder Manufacturewięc polecam! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 białe kiełbaski 1/2 małej cukinii zioła włoskie do smaku sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania Filet z kurczaka myjemy, dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy tak aby nie porozrywać mięsa na cienki płat(...)Oprószamy ziołami włoskimi. Kiełbaskę obieramy z osłonki, cukinię myjemy trzemy na tarce o dużych oczkach solimy lekko i odciskamy nadmiar soku, rozkładamy równomiernie na mięsie i kładziemy po jednej kiełbasce. Zawijamy w rulony,panierujemy w mace pszennej i rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu z każdej strony na złocisto
Wanilia i Kardamonduże marchewki 2 duże pomidory 1 mała cebula 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól,pieprz czarny do smaku masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Dekoracja: natka pietruszki Sposób przygotowania Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni(...)Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw, wygładzić łyżką, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut, aby danie nabrało aromatu. Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć
Wanilia i Kardamonkawałek pora 3 łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty
Wanilia i Kardamonmnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek, filet kroimy na skos(...)delikatnie rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą, kotlet maczamy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli
Kuchnia Beatyzniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka czereśnie (około 30-36 sztuk) masło, bułka tarta, cukier i cynamon Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie drylujemy czereśnie. Gdy ziemniaki lekko przestygną, ale nadal będą jeszcze gorące, rozdrabniamy je za pomocą tłuczka(...)zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem
My simple kitchenprzepisie marzyłam od ponad 2 lat, odkąd zobaczyłam zdjęcia tej tarty w brytyjskim wydaniu GoodFood. Do tej tarty potrzebowałam specjalnej, podłużnej formy, którą udało mi się zdobyć jesienią ubiegłego roku. Dlatego jak tylko pojawił się rabarbar zabrałam się za przygotowania. Pierwsze podejście zakończyło się katastrofą, albo raczej bardzo pysznym syropem . Za drugim
Sto kolorów kuchnirocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne
My Chcemy Jeśćosób): 200 gramów wędzonego łososia dobrej jakości 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej 1 łyżeczka dobrej jakości tartego chrzanu (ze słoika) lub taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu 2 szalotki 3/4 gałązki świeżego tymianku (listki) 1 łyżka stołowa soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz (młynek) W swoim przepisie użyłam(...)wysokiej jakości tartego chrzanu firmy Ogródek Dziadunia - klik. Dodatkowo: 3-5 jajek (w zależności od ilości porcji - 1 jajko na 1 porcję) 2 łyżki stołowe octu sól morska czarny sezam kilka gałązek świeżego tymianku (do przyozdobienia) Wykonanie: Wykonanie tatara jest banalnie proste - łososia należy drobno posiekać, uważajcie jednak, aby nie zrobić z niego dziecięcej papki ani też nie pokroić
Garniec Magaliesernika i mas serowych , u mnie Skworcu 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/ Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie(...)połączą.Dodajemy po trochu ser ciągle miksując. Wyciągamy połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o posmarowaniu obręczy i posypaniu bułką tartą! Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach
Z Kuchni Do KuchniRabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki(...)szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar - 0,5 kg kroimy w kostkę, słodzimy 4 łyżkami cukru. Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubijamy na sztywną pianę
Mój Smak na Życiebułka tarta 1 szklanka, mąka żytnia 3/4 szklanki filety soli dobrze odmrozić, najlepiej na kratce-ruszcie z piekarnika nad zlewem olej wymieszać z cytryną, przyprawą do ryb tartą bułkę wymieszać z mąką żytnią filety obsypać w mieszance bułki z mąką, namoczyć w oleju, znowu w mieszance bułki z mąką naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno filety
W Mojej Kuchni Lubię