jest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone(...)połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut
Życie zamknięte w smakuzagotowania. Wtedy wsypujemy oba rodzaje cukru i wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy. Potem zmniejszamy temperaturę i mieszamy tak długo, aż karmel zacznie kleić się do łyżki. Formę do tarty (koniecznie ceramiczną lub szklaną, nie jednorazową aluminiową) wykładamy połową schłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu(...)odchylamy te, których do tej pory nie ruszaliśmy. Znowu kładziemy dodatkowy pasek - i tak do końca (wszystko widać na zdjęciach). Potem widelcem dociskamy miejsca styku pasków i spodu tarty. Możemy zakryć nieeleganckie łączenia - ja zrobiłam to warkoczem. Po części zdobniczej stawiamy formę z ciastem na folii aluminiowej. Bierzemy karmel i zalewamy nim całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Życie zamknięte w smakumięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy przez folię. Solimy i pieprzymy(...)stron, na brzegu każdego kawałka układamy: ser, szynkę i ponownie ser. Mięso składamy na pół (nie ma konieczności spinania go wykałaczką czy związywania). Panierujemy: mąka, jajko, bułka tarta; a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwyraźne, intensywne smaki; chrupkość; i możliwie zdrowe składniki. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE CZOSNKOWYM Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - mąka z pełnego przemiału - płatki owsiane - bułka tarta - woda - olej - czosnek suszony - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę z pełnego przemiału(...)łączymy wodą i doprawiamy suszonym czosnkiem (wedle uznania) oraz solą. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby trzymała się później mięsa. W drugiej miseczce mieszamy płatki owsiane i bułkę tartą (proporcja 1:1). Rozgrzewamy na patelni olej. Polędwiczkę wkładamy do ciasta, przenosimy do płatków owsianych z bułką i wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakutaką trochę pełniejszą i radośniejszą wersją :) Uczcijmy to leniwymi pierogami :) PIEROGI LENIWE Składniki: - 700 gramów twarogu - 7 jajek - 550-600 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 gramów masła - bułka tarta - cukier Przygotowanie: Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę(...)ciasto dało się formować w walec o grubości, mniej więcej, kciuka. Odkrawamy ukośnie, delikatnie nacinamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą i cukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakużółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Składniki na krem: - 500 mililitrów mleka
Życie zamknięte w smakujeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu(...)odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyduże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa mielonego 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz vegeta 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy(...)mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy
Smaki Ewyłyżki cukru 125 gram masła Truskawki Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C łącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część(...)rozpuszczonymi składnikami , przez cały czas mieszamy. Masło wyrabiamy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń ( budyń studzimy pod przykryciem ). Miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy na schłodzoną tartę. Na całości układamy truskawki przekrojone na połowę. Tartę przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwySezon grillowy jeszcze trwa, więc polecamy wam pyszne połączenie wołowiny z mozzarellą, podane z sosem pomidorowym. Składniki 300 g polędwicy wołowej 2 kulki mozzarelli 1 jajko bułka tarta sól,pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g świeżych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek garść świeżej bazylii sól(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy z obu stron. Cebulę razem
R'n'G Kitchenbyła bardzo płynna ale również nie była zbita, ma być gęste ciasto. Blaszkę posmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przelać ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać tarta gorzką czekoladą. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Ciasto jest wilgotne, mało słodkie i pyszne :) Nie wyrzucajcie wytłoków po soku, tylko
Co na wege obiad?kilka jajek – łyżka masła – 1 awokado – 100g wędzonego łososia w plastrach – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól, pieprz – świeża bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Awokado (dojrzałe i miękkie) rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wbić jajka – gdy zaczną się lekko ściągać – zamieszać delikatnie(...)porcjami na tosty. Łososia podzielić na małe paski, uformować różyczki i położyć na tostach. Ozdobić bazylią i posypać parmezanem. Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem gotowe. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem Jajka po szkocku Inny tatar z łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do Kuchnitruskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami , Torcik truskawkowy . Smacznego
paapilotkaakładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt bułka tarta 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Natura Smak John 3 czubate łyżeczki Tradismak Wywar do klopsików: marchew 3 szt pietruszka 100 g seler(...)Gotujemy i podajemy z dodatkami. Wykonanie- Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy je. Dodajemy jajo, bułkę tartą pieprz sól i mieszankę naturalnych przypraw John. Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie kuleczki . Smażymy kuleczki mięsa na oleju. Wykonanie wywaru do klopsików i sos: Do garnka
Różowa kuchniamasła - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 krople aromatu waniliowego - 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czerwonej porzeczki dodatki: - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną mąki. Jajka miksuję z cukrem(...)minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło , i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem. (Źródło przepisu
Kuchnia co dnia