znajdziecie tutaj a jeśli chcecie zajrzyjcie także na jej bloga :) Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 duży pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej+do obtoczenia 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej (ja użyłam samej soli) duża szczypta pieprzu olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Jajka gotujemy na twardo (ok 14 minut), studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez kratownicę do jajek lub kroimy nożem. Dodajemy pozostałe składniki: majonez, posiekany szczypiorek, surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę uniwersalną (lub samą sól) oraz pieprz. Masę mieszamy. Formujemy kotleciki- u mnie okrągłe- i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Kuchnia w czekoladzieJajka - 3 szt cukier – 1,5 szkl olej – 3/4 szkl mleko –3/4 szkl mąka pszenna – 3 szkl proszek do pieczenia – 3 łyżeczki tłuszcz do formy bułka tarta(...)formy porzeczki czarne – 1/2 kg Normal 0 21 Jajka, cukier zmiksować, dodać olej mąkę z proszkiem i mleko, zmiksować na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto i posypać oczyszczoną i wypłukaną oraz odsączona czarną porzeczką. Piec ok. 50 minut w 180stC
Camilla w kuchniWłoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ(...)masełkiem. Na rozgrzanej patelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem! voilà! Smacznego
Ania i Marcin gotująmasła 130 g puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić i wystudzić. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt(...)waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C. Lukier cytrynowy: ok 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny
Kto ugości moich gości?musie jabłkowym który jest idealną propozycją dla ludzi chorych na serce i jednocześnie leniwych... on naprawdę ZAWSZE wychodzi pyszny Tarta migdałowa z gruszkami - aromatyczna i przepyszna tarta która prezentuje się super a nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych razem ze mną udział w imprezie wzięły dziewczyny z blogów Gosia z bloga Jedz i smakuj Karina z bloga
sierotka maRysia w kuchniświeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - bułka tarta do oprószenia formy Forma do pieczenia keksówka 28 cm. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mieszamy. Do tego(...)elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni
Kuchenne Wariacjenieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety(...)dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kawałki ryby, mniam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobranych ziemniaków -5 dkg kaszy gryczanej prażonej -5 jajek -3 czubate łyżki mąki pszennej -średnia cebula -sól, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -szczypiorek -2 łyżki oleju -bułka tarta Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę i szczypiorek kroimy na drobno. Cebulę szklimy na patelni z niewielka(...)ilością oleju. Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy kaszę, mąkę, dodajemy jedno jajko i zeszklona cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nabieramy porcje masy ziemniaczanej, w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki. Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry. Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemy trochę szczypiorku
Maminek kulinarnySkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia(...)Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Podane na porcelanie Bogucice Istria
Malinowe Pocałunkisztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, wiśnie bez pestek 70 dag, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki jajka, cukier, cukier wanilinowy, miekką palmę(...)utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być "zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone i odmrożone na durszlaku... piec w 200 C około 40-45 minut
W Mojej Kuchni Lubięjajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy sól, pieprz, słodka papryka Sposób wykonania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone(...)cały płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki do mufinek wysmarowujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Wkładamy farsz kurkowy i zalewamy masą jajeczną. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż masa się zetnie. Smacznego
Podróż w kulinariaziemniaków 0,5 kg białego półtłustego sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli śliwki kawałek masła bułka tarta cukier cynamon Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez praskę biały ser. Wsypałam mąkę, sól i wbiłam jajka. Wszystkie(...)Wrzucałam je partiami na osolony wrzątek. Gotowałam przez około 5 - 10 minut aż wypłynęły na powierzchnię. Wyjmowałam je cedzakową łyżką. Pozostało już tylko rozpuścić masło na patelni, wsypać tartą bułkę z cukrem i podsmażyć knedle. Można posypać przed podaniem cynamonem wedle uznania. Smacznego
potrawyregionalnewody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli cukier puder do posypania ciasta bułka tarta do posypania formy Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną. Dodałam proszek do pieczenia. Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam żółtka, aromat waniliowy i startą skórkę(...)się połączyły. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam je do masy i delikatnie wymieszałam łyżką. Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą. Przelałam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem
potrawyregionalnetartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny. Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można rozkruszyć w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
bistro mamacieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna. *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru 1 żółtko(...)szczypta soli 1 łyżka zimnej wody na nadzienie: 1,5 szklanki malin (lub więcej) 2 łyżki cukru waniliowego na piankę: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia